Napínavé, plné prekvapení a nových hudobných objavov. Presne také Ceny SOZA nie sú a zo svojej podstaty ani byť nemôžu, keďže v nich rozhoduje tvrdá štatistika. Keď má umelec desaťročia trvajúcu kariéru plnú stále živých hitov a dokáže priebežne tvoriť ďalšie úspešné pesničky, len ťažko ho niekto v celkovej hranosti môže prekonať.

Do bodky to spĺňa najúspešnejší textár slovenskej pop music Kamil Peteraj, ktorý aj po tomto ročníku zostáva neohrozeným kráľom cien SOZA. Na štvrtkovom odovzdávaní cien v bratislavskom Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava si zbierku rozšíril už o svoju sedemnástu cenu pre najhranejšieho autora. Konkrétne ide o kategóriu Textár najhranejších hudobných diel, keďže pôvodná autorská kategória bola v roku 2011 rozdelená na Textára a Skladateľa, aby boli popri dominujúcich textároch zviditeľnení aj hudobní autori.

V kategórii skladateľov tento rok svoju pozíciu šiestykrát za sebou potvrdil Ivan Tásler. Celkovo sa z ceny SOZA teší už jedenásty raz, pričom od roku 2012 je v kategórii hudobných autorov bez premožiteľa. Okrem siedmich cien pre najhranejšieho skladateľa má aj štyri za nahranejšie skladby z rokov 2002 (Len tebe), 2003 (Kým stúpa dym), 2011 (Veľa lásky) a 2012 (Viac). Kvôli koncertným povinnostiam sa galavečera nemohol zúčastniť a prevziať si cenu osobne, prítomným sa tak prihovorili aspoň prostredníctvom videopozdravu.

Kamil Peteraj, Ceny SOZA za rok 2017 Zdroj: TASR – Jakub KotianKamil Peteraj, Ceny SOZA za rok 2017 (foto: TASR - Jakub Kotian)

Peteraj tento rok okrem štatistickej ceny získal aj Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí. Ide o jednu z troch honorárnych cien, ktorých laureátov vyberá každý rok Dozorná rada SOZA. "Veľmi si to vážim, štatistickú aj honorárnu cenu. To druhé preto, že slovenská hudba v slovenčine nemá kvôli jazyku veľké šance preniknúť niekde von. Je skvelé, že sa sem tam objavia nejaké svetielka na nejakých rádiových staniciach, to ma vždy poteší," uviedol 73-ročný básnik a textár.

Je to preňho už druhé honorárne ocenenie po vlaňajšej Veľkej cene SOZA, ktorú tento rok získala Marika Gombitová. "Cenu pre Mariku si vážim o to viac, že som hlavný spoluautor jej skladieb, otextoval som jej viac ako 90% skladieb. Som rád, že tie skladby obstoja v rôznych aranžmánoch, a hlavne pre ňu je to prvé ocenenie ako pre autorku. Ju totiž berú ako speváčku, ona je však aj vynikajúca autorka," uviedol na margo svojej kolegyne Peteraj. Počas gratulačnej reči na pódiu tiež ostro vystúpil proti bulváru a zároveň vyzdvihol, ako sa speváčke počas dlhých rokov pred návratom na scénu a aj po ňom úspešne darí odolávať temným stránkam šoubiznisu.

Kamil Peteraj, Marika Gombitová a Miro Žbirka Zdroj: Oles ChereskoMiro Žbirka, Marika Gombitová a Kamil Peteraj (foto: Oles Cheresko)

Večer v znamení ženských autoriek

Samotná Marika Gombitová pri preberaní ceny v podobe sošky Eurydika z rúk predsedu dozornej rady SOZA Matúša Jakabčica, ako aj Kamila Peteraja a Miroslava Žbirku, neskrývala dojatie. Od všetkých prítomných sa jej dostal dlhotrvajúci potlesk v stoji. Vo vyše dvadsaťročnej histórii ankety je vôbec prvou ženou, ktorá získala Veľkú cenu SOZA

"To ocenenie je svojím spôsobom zvláštne, pretože ja chcem ešte toho urobiť veľa. Je to krásne ocenenie, ale neznamená to, že končím. Dnes som bola rozcitlivená, ťažko je prísť pred ľudí, viem, čo sa za tým skrýva, koľko prípravy. Veľmi si to vážim, že som tu mohla byť s vami. Teším sa, že to tak dopadlo, že som tu, akurát mi chýbajú moji psíčkovia, ktorí museli ostať doma," uviedla na novinárskom brífingu po skončení galavečera. Ako priznala, keď svoje pesničky počuje v rádiách, nazerá na ne skôr kriticky. "Stále si poviem, čo by som asi opravila v tej pesničke, ináč zaspievala, iné aranžmán zvolila. Takže ja sa kritizujem. Stále je čo zlepšovať a na sebe pracovať."

Marika Gombitová, Ceny SOZA za rok 2017 Zdroj: TASR – Jakub KotianMariku Gombitovú privítal standing ovation (foto: TASR - Jakub Kotian)

Okrem nej získali tento rok ocenenia aj ďalšie dve ženy, avšak z novej generácie autoriek, ktoré sa z cien SOZA tešili prvýkrát. Cenu pre najúspešnejšieho mladého autora získala po niekoľkoročnej sérii víťazstiev Adama Ďuricu Celeste Buckingham, ktorá sa rovnako ako Ivan Tásler kvôli iným povinnostiam prihovorila len prostredníctvom videa.

Najhranejšiu skladbu roka 2017 - Smile - zase napísala a naspievala Emma Drobná, ktorá ju prišla prevziať spolu s dvojicou spoluautorov Petrom Grausom a Tomášom Zubákom. "Chcem sa poďakovať svojmu kolegovi Tomášovi Zubákovi, že ma pred dvoma rokmi presvedčil, aby sme to s popovou pesničkou ešte predsa len skúsili, a taktiež aj Emme Drobnej, že sa svoj talent rozhodla zveriť do našich rúk," uviedol v ďakovnej reči Peter Graus.

Emma Drobná, Ceny SOZA za rok 2017 Zdroj: TASR – Jakub KotianEmma Drobná, Ceny SOZA za rok 2017 (foto: TASR - Jakub Kotian)

Najpredávanejší album nahrali Lipa s Lasicom

Cenu za najpredávanejší zvukový nosič prevzal Peter Lipa za spoločný autorský album s Milanom Lasicom - Podobnosť čisto náhodná. "Je to pre mňa nová skúsenosť, že som sa dostal medzi tých štatistických ocenených, pretože doteraz som bol viacmenej iba ten honorárny. Pre mňa je dôležité povedať, že toto ocenenie preberám aj vďaka tomu, že som sa pred 35 rokmi stretol s Milanom Lasicom a požiadal som ho vtedy o texty. A on mi ich dal a dáva dodnes, za čo som mu veľmi vďačný a vďaka čomu môžem nahrávať stále nové pesničky a albumy," povedal počas preberania ocenenia. 

"Milana Lasicu som obdivoval ako človeka, ktorý robil divadlo. Keď sme sa skamarátili, tak som si povedal, že je čas prejsť z angličtiny do slovenčiny. Možno práve texty Milana Lasicu spôsobili to, že som sa preorientoval a dnes skladám a nahrávam pesničky, ktoré sú v slovenčine. A vďaka nim som sa etabloval aj na domácej scéne. Pozerám však vždy dopredu. Čakajú ma dva veľké koncerty, narodeninový a na Bratislavských jazzových dňoch, popri tom nahrávam dve nové cédečka. Takže žijem v tom, čo bude, ale teší ma aj to, čo bolo," doplnil neskôr v rozhovore pre TASR.

Peter Lipa, Ceny SOZA za rok 2017 Zdroj: TASR – Jakub KotianPeter Lipa, Ceny SOZA za rok 2017 (foto: TASR - Jakub Kotian)

Jednu zo skladieb z ocenenej nahrávky zaspieval Lipa v rámci programu so svojou kapelou. Okrem neho počas galavečera naživo vystúpili aj Emma Drobná, Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu, Mucha Quartet a Marcel Palonder. Počas večera v ich podaní zazneli diela všetkých držiteľov honorárnych cien, skladba z najpredávanejšieho audionosiča aj najhranejšia skladba za rok 2017.

"Vďaka Cenám SOZA môžeme najširšej verejnosti prezentovať našich najhranejších autorov na základe reálnych štatistických dát. Zároveň prostredníctvom honorárnych ocenení taktiež priblížiť aj tých významných autorov, ktorí svojou tvorbou nemajú šancu osloviť všeobecné publikum. No a v neposlednom rade história ocenených tvorí čosi ako pamäť slovenskej hudobnej kultúry z pohľadu autorského," zhodnotil prínos týchto síce nie veľmi vzrušujúcich, ale dôstojných a zmysluplných cien predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

Redaktor Hudba.sk Ivan Straka, ktorý sa odovzdávania cien osobne zúčastnil, celý večer zhodnotil ako veľmi príjemný a priateľský. Vyzdvihol pohotové a vtipné moderovanie Very Wisterovej, vystúpenia Emmy Drobnej a Petra Lipu a za absolútny vrchol večera označil odovzdanie ceny Marike Gombitovej, ktoré sprevádzali dojímavé príhovory nielen samotnej speváčky a skladateľky, ale aj jej dlhoročných kolegov a priateľov Mira Žbirku a Kamila Peteraja.

Príjemným prekvapením bolo, že 62-ročná hudobníčka si neprišla len prevziať cenu na pódium, ale aj po skončení galavečera zotrvala na raute medzi hosťami, kde debatovala s ľuďmi, fotila sa s nimi a prijímala gratulácie. Aj to svedčí o tom, že Ceny SOZA sú podujatím, ktoré pre umelcov má svoj význam a na ktorom sa cítia dobre. Okrem ocenených sa ho tento rok zúčastnili aj Peter Nagy, Július Kinček, Ján Štrasser, členovia skupiny Peter Bič Project a ďalší.

Marika Gombitová a Peter Nagy, Ceny SOZA 2017 Zdroj: Oles ChereskoMarika Gombitová a Peter Nagy, Ceny SOZA (foto: Oles Cheresko)

Držitelia cien SOZA za rok 2017:

ŠTATISTICKÉ CENY

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel: Ivan Tásler 

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel: Kamil Peteraj

Cena SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora: Celeste Buckingham

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu: Emma Drobná - Smile
(autori hudby a textu: Peter Graus / Tomáš Zubák / Emma Drobná)

Cena SOZA za najpredávanejší zvukový nosič: Peter Lipa a Milan Lasica - Podobnosť čosto náhodná (East West Promotion)

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní: Rádio SiTy 

HONORÁRNE CENY

Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí: Kamil Peteraj

Zápis do Zlatej knihy SOZA: Ján Zimmer, Ivan Dubecký

Veľká cena SOZA: Marika Gombitová

--
Text: Hudba.sk (zdroj: PR - Andrea Čurná + TASR)
Foto: TASR - Jakub Kotian (titulná fotografia - koláž Hudba.sk), Oles Cheresko

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová