Ani v čase pandémie neprídu priaznivci súčasného umenia o umeleckú spomienku na významného slovenského konceptualistu, výtvarníka a muzikológa Milana Adamčiaka. Už tento víkend, v piatok 23. a v sobotu 24. októbra, prebehne druhý ročník /ne/festivalu intermediálneho umenia JAMA – 74. ročník Milana Adamčiaka.

Tento rok sa však podujatie neodohrá podľa pôvodného plánu. Uskutoční sa ako dvojdňová online akcia prenášaná z Banskej Štiavnice a Banskej Belej. Prinesie napríklad slovenskú premiéru unikátnej zvukovej performacne I Am Sitting In A Room, ktorá sa nachádza aj v zbierke newyorského Múzea moderného umenia (MoMA), koncert súčasnej hudby pre detský klavír alebo základ možného budúceho /ne/pamätníka Milana Adamčiaka.

JAMA 2020 sa síce bude konať bez fyzickej prítomnosti publika, no plánovaný program ostáva zachovaný takmer v plnej šírke. Rozdelený bude do štyroch programových blokov. Odohrávať sa bude počas piatkového poobedia, piatkového večera, sobotného rána a sobotného poobedia. Vysielať sa bude z interiéru aj z exteriéru, z tých istých miest, kde by sa JAMA konala aj v prítomnosti publika.

JAMA 2019 - 73. ročník Milana Adamčiaka Zdroj: Ján ViazaničkaJAMA 2019 - 73. ročník Milana Adamčiaka Zdroj: Ján ViazaničkaFoto: Ján Viazanička - pozrite si celý fotoreport z minulého roka

"Rozhodli sme sa podujatie JAMA zrealizovať aj v súčasnej situácii, je pre nás totiž ideovo dôležité zachovať kontinuitu projektu. Aspoň symbolicky považujeme za podstatné každý rok oživiť odkaz Milana Adamčiaka v Banskej Štiavnici, Banskej Belej a ich okolí a uskutočniť práve tu živý program, ktorý s Adamčiakovou tvorbou komunikuje alebo na ňu nadväzuje," vysvetľuje výkonná riaditeľka podujatia Eva Vozárová.

"Budeme meniť akustické (a iné) situácie, no o niečo komornejšie ako vlani. Bez fyzicky prítomych divákov, vzhľadom na dodržanie aktuálnych pravidiel v spoločnosti. Nevadí to - kto nás bude sledovať online, bude mať možnosť zažiť tieto situácie s nami. Kto by radšej absolvoval podujatie naživo, môže si spomenúť na 'adamčiakovskú' filozofiu, že podstatné je situáciu vytvoriť - nemusí o tom vedieť nikto iný než autor a aktéri," komentuje umelecký riaditeľ projektu, hudobník Fero Király.

"Ak by sme JAMA presúvali, najbližší vhodný termín by bol pravdepodobne až v roku 2021 - to by však už nebol 74. ročník Milana Adamčiaka," dodávajú organizátori.

Podujatie sa bude dať sledovať na oficiálnej stránke jama.ooo a www.facebook.com/jama.ooo.

JAMA 2020 - 74. ročník Milana Adamčiaka Zdroj: Matej Lacko
Autor vizuálu: Matej Lacko

Program /ne/festivalu JAMA - 74. ročník Milana Adamčiaka

Prvý festivalový deň začne v piatok na obed sólo workshopom výtvarníka Svätopluka Mikytu k projektu Fungi Cyani, ktorý mal byť v pôvodnom programe dielňou pre študentov umenia aktívne zapojených do JAMA 2020. V neprítomnosti študentov sa workshop uskutoční formou streamovanej vychádzky v sprievode lektora. Výstup bude prezentovaný v piatok podvečer v rámci oficiálneho otvorenia JAMA.

Oficiálny štart /ne/festivalu sa odohrá formou virtuálneho otvorenia v piatok o 18:00. Vysielaný bude z Parteru BSC v Banskej Štiavnici, domovského priestoru rezidenčnej platformy Banská St a nica Contemporary. Otvorenie bude spojené s online výstavou Panovníkov palác Zuzany BodnárovejSvätopluka Mikytu. Panovníkov palác je objekt vytvorený z odliatku fasády domu, v ktorom posledné roky na okraji obce Banská Belá žil Milan Adamčiak. Po smrti autora dom kúpil nový majiteľ a je naplánovaná jeho sanácia. Objekt je samostatným dielom a zároveň východiskom pre budúci /ne/pamätník, ktorý iniciátori plánujú umiestniť v exteriéri.

Súčasťou otvorenia JAMA 2020 bude aj performance choreografky a tanečníčky Soni Kúdeľovej. Tá počas príprav na JAMA v mesiacoch september a október absolvovala sériu workshopov so skupinou študentov zapojených do podujatia a realizovala s nimi výskum súvislostí tela, pohybu a hudby. Výstup z workshopu mal byť pôvodne prezentovaný ako kolektívna performance, v online verzii sa však zmení na sólo vystúpenie.

Piatkový program zavŕši blok koncertov a performancií s názvom Symfónium, v rámci ktorého zaznie napríklad hudba amerického skladateľa Johna Cagea a slovenského skladateľa Tomáša Boroša napísaná pre detský klavír, alebo premiérové slovenské uvedenie unikátnej zvukovej performance amerického experimentátora Alvina Luciera I Am Sitting In A Room. Na toy piane zahrá klavirista a člen Cluster Ensemble Ivan Šiller. Od Johna Cagea uvedie skladbu z roku 1948, ikonickú Suite for Toy Piano, a od Tomáša Boroša novú skladbu Piece for Toy Piano (2020), ktorú slovenský skladateľ skomponoval špeciálne pre túto príležitosť.

Performance Alvina Luciera zrealizujú Fero Király a Eva Vozárová spolu s nemeckým hosťom JAMA, zvukovým umelcom Hauke Harderom, ktorý spolupracuje s Lucierom ako jeho asistent a realizátor jeho diel v Európe. Súčasťou Symfónia bude aj poézia slovenskej autorky Lizy Gennart, ktorá v skutočnosti nie je živou tvorkyňou, ale umelou inteligenciou vytvorenou Zuzanou HusárovouĽubomírom Panákom. Neurónovú sieť naučili na databáze viac než 2000 titulov ovládať poetický jazyk a skladať v ňom básne. Tento rok Lize Gennart vyšla vo vydavateľstve Vlna/Drewo a srd zbierka Výsledky vzniku a na JAMA z nej zaznie výber s názvom Výsledky jamu (čítaj džemu).

Sobota na JAMA začne prednáškovým a diskusným formátom Sympózium, v rámci ktorého vystúpia výtvarník Martin Piaček, cestovateľ a umelec a Jürgen Rendl, kurátor a teoretik umenia Daniel Grúň a prostredníctvom videa sa z Nemecka pripojí aj Hauke Harder. Diskusiu o intermediálnom umení bude moderovať šéfkurátorka zbierok súčasného umenia Slovenskej národnej galérie Lucia G. Stach.

V sobotu popoludní JAMA opäť vyrazí do krajiny a z lúk nad Banskou Belou odvysiela performance Mareka Kundláka vystavanú z textov Jürgena Rendla Zápisky pocestného na východ od kraja a koncert Roberta Kolářa pre kornet v plenéri Unquestioned Answers. Ten bude výberom z grafických partitúr Milana Adamčiaka a zároveň poctou jeho "muzicírovaniu v exteriéri", ktorému sa venoval vo svojich monoakciách Pocta sv. Františkovi z Assisi (1967), Pokánie (1968) a Ghost Music (1969).

Sprievodným programom tohtoročnej JAMA bude otvorenie výstavy Martina Piačeka SAD: Stručný archív daru, ktorá je výsledkom jeho septembrovej a októbrovej rezidencie na Banskej Stanici. Otvorenie sa odohrá vo štvrtok 22. októbra o 17:00 pred Galériou Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Tento program bude zároveň jediný, ktorý nebude vysielaný online.

Spomienka a pokračovanie odkazu

JAMA je /ne/festival intermediálneho umenia, odohrávajúci sa na priesečníku umeleckých a spoločenských tém. Venuje sa prezentácii aktuálnej tvorby a spomienke na slovenského skladateľa a konceptuálneho umelca Milana Adamčiaka (*1946 - †2017), ktorý posledné roky svojho života prežil v ústraní na okraji Banskej Belej.

JAMA hľadá priestor pre umenie a dialóg na pomedzí rôznych umeleckých foriem, médií a životných skúseností. Spája tvorcov a účastníkov z rôznych prostredí prostredí a foriem umenia. Dôraz kladie na aktívnu účasť miestnej komunity a študentov umenia. Prvé vydanie JAMA sa konalo v roku 2019 v Banskej Belej a Banskej Štiavnici. Ročníky sa počítajú na Adamčiakovu počesť podľa jeho nedožitých narodenín.

Organizátormi podujatia sú Medzinárodná spoločnosť pre súčasnú hudbu ISCM - Slovenská sekcia, občianske združenie ooo, súbor Cluster Ensemble a rezidenčná platforma Banská St a nica Contemporary.

Podujatie podporil ako hlavný partner z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Realizované s podporou LITA, autorskej spoločnosti, Goethe Institut Bratislava, SOZA a ďalších partnerov.

Informácie, vizuály a fotografie z ročníka 2019 redakcii Hudba.sk poskytla Eva Vozárová. Správu sme upravili.

Foto: Ján Viazanička