Slovenská skupina Bashavel je jedným z približne štyridsiatich hudobných projektov z celého sveta, ktoré mali tento rok vystúpiť naživo pred delegátmi najväčšieho svetového veľtrhu a showcaseového festivalu zameraného na etno hudbu z rôznych končín sveta - World Music Expo (WOMEX) v Budapešti.

Najprestížnejšie podujatie zamerané na world music sa však kvôli pandémii presunulo do online priestoru. Ppod názvom WOMEX 20 Digital Edition odštartuje už dnes (21.10.) a do nedele 25. októbra ponúkne bohatý medzinárodný program aj so slovenskou účasťou.

Skupina Bashavel sa predstaví vo štvrtok 22. októbra v zostave Stanislav Palúch (husle), Marcel Comendant (cimbal), Klaudius Kováč – klávesy), Róbert Ragan (kontrabas) a Peter Solárik (bicie). V krátkej 15-minútovej nahrávke live vystúpenia zaznejú ich skladby Frankovka, KúdelePoštár z albumu Hoorhay, oceneného v ankete Radio_Head Awards cenou Nahrávka roka v kategórii Jazzová hudba.

Po minikoncerte bude nasledovať zhruba rovnako dlhý rozhovor rozhlasového redaktora a riaditeľa festivalu Glatt&Verkehrt Alberta Hospa z Rakúska s kontrabasistom Róbertom Raganom o tvorbe kapely. 

Pozrite si úryvok z koncertu Bashavelu na festivale Czech Music Crossroads v Ostrave:


Usporiadatelia hudobného veľtrhu WOMEX sa tento rok rozhodli presunúť všetky koncerty, ale aj filmové predstavenie, prednášky či workshopy do virtuálneho priestoru s možnosťou následne priamo komunikovať s hudovníkmi a ďalšími delegátmi online. Vystúpenie skupiny Bashavel zabezpečili AMITY o.z., WOMUSK a z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Ďašími partnermi sú Hudobný Fond a SOZA.

Text: Vladimír "Potkan" Potančok / WOMUSK (Hudba.sk edit)
Foto: archív skupiny