Speváčky Daniela a Veronika Nízlové sa po dvoch rokoch vracajú ako duo TWiiNS, resp. TWiiNS Kids. Po pauze, počas ktorej si Veronika alias Vebi skúsila sólovú dráhu, totiž predstavujú nový projekt pre deti. Chcú ním pripomenúť fenomén detskej tvorby Zlatú bránu, legendárnu reláciu z košického televízneho štúdia.

Na skladbách pre Zlatú bránu sa podieľali významní skladatelia ako Vladimír Figar, Ali Brezovský, Ivan Horváth, Pavol Hammel a ďalší. Medzi textmi sú aj zhudobnené detské básničky Ľudmily Podjavorinskej, Márie Rázusovej-Martákovej, Kristy Bendovej. "Počas troch desaťročí Zlatá brána vygenerovala desiatky skladieb, ktoré sú dodnes tým najlepším, čo v tejto oblasti hudobnej tvorby na Slovensku vzniklo," pripomína hudobný dramaturg Juraj Čurný, ktorý projekt inicioval. "Samotný nápad vznikol počas osláv narodenín Daniely, Veroniky a mojej manželky v máji 2020," dodáva.

K zmene cieľovky ich priviedlo materstvo

Sestry Nízlové priviedli k projektu TWiiNS Kids a nahratiu albumu pre deti aj ich vlastné životné udalosti. Daniela sa totiž stala začiatkom roka 2020 mamou dcérky Lindy a Veronika privedie na svet svojho prvého potomka v novembri. Práve po jej otehotnení začal projekt získavať reálne kontúry. "Ako mama a budúca mama sa už na tvorbu pozeráme aj trochu inými očami. Je veľmi príjemné sa vracať aj do nášho detstva a keď naše verzie skladieb zo Zlatej brány púšťame rodine a priateľom, často sa stretávame s čistou emóciou spomienok na detstvo a vychovávanie detí. Ešte stále sa mnohým vynárajú doslovné texty a od začiatku až do konca skladby si ich spievajú s nami," hovoria najznámejšie slovenské dvojičky.

Album s názvom Zlatá brána dokorán vyjde pred Vianocami vo vydavateľstve Opus. Výber skladieb ponúkne prierez desaťročiami fungovania detskej relácie, na ktorej vyrástlo niekoľko generácií. "Ponúkol som Daniele a Veronike svoj výber s tým, že majú voľnú ruku v tom, aké skladby by chceli naspievať. Príjemne ma prekvapili, že si výber rovnomerne rozdelili v čase. Sú tam pesničky z troch desaťročí od tých notoricky známych až po také, ktoré si zaslúžia svoje znovuobjavenie," komentuje pripravovanú novinku Čurný. "Juraj nám ponúkol viacero výborných skladieb, medzi ktorými bola aj Drobná povedačka. Tú sme ako jedinú nepoznali. Musíme však priznať, že sa úplne presne trafil a z tejto skladby je krásna bodka na záver albumu. Teší nás, že jej autormi sú páni Hammel a Feldek," doplnili Daniela a Veronika Nízlové. 

Prvou zverejnenou skladbu je nová verzia pesničky Bábika na kľúčik, ktorá pochádza zo záveru existencie Zlatej brány v druhej polovici 90. rokov a jej autormi sú René Ražek (hudba) a Jozef Urban (text). O jej novú hudobnú podobu sa postarali Zoli Tóth, Jimi CimbalaĽubomír Mazák v štúdiu Randal Group v Seredi. Novinku sprevádza gýčový farebný videoklip, ktorý nakrúcali v Bratislave s tímom WeAreFilm (réžia, kamera a strih: Patrik Bora) a okrem samotných speváčok v ňom účinkujú aj tanečnice Cheeky MonkeysLa Portella. Zdá sa, že fanúšikovia doterajšej tvorby TWiiNS ale aj presladeného detského popu na štýl Mira Jaroša si pre seba a svoje ratolesti prídu na svoje. Ostatní rodičia radšej siahnu po iných detských projektoch. Našťastie je z čoho vyberať.

PS: TWiiNS vedia ako na bulvárne médiá a potvrdili to aj v klipe Bábika na kľúčik. Veronika totiž v druhej polovici klipu prezrádza pohlavie svojho očakávaného potomka.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.