Nová slovenská skupina White Place, zložená z členov viacerých známych kapiel, vydáva svoj druhý singel s názvom Well. Zostava, ktorá strávila tri roky zavretá v skúšobni, kde sa venovala komponovaniu a nahrávaniu debutového albumu Room, sa pripomína silnou atmosférickou skladbou Well (studňa).

Pieseň je postavená na minimalistickom repetitívnom klavíri (s peknou harmonickou zmenou v druhej polovici) a speve frontmana Daniela Jenča. Ďalším výrazným elementom je pulzujúca perkusívna rytmika, o ktorú sa pri jej jedinečnom živom prevedení okrem bubeníka Lukáša Fabiana, aktívneho tiež v indie-rockovej zostave No Brake, starajú aj ďalší dvaja členovia, Majo Jenčo z Frequency a Stano Čorej z Komajoty.

White Place túto aj ďalšie piesne z nedávno vydaného albumu Room naživo predvedú na svojej bratislavskej koncertnej premiére už budúcu stredu, 27. novembra, v KC Dunaj.


Skladba Well podľa Daniela Jenča v širšom kontexte rozoberá tematiku tvorenia niečoho nového. Zatiaľ čo hudba nastoľuje akustickú úvahu, melancholický čiernobiely videoklip točený v lesoch nad východoslovenskou vodnou priehradou Domaša je jej vizuálnou metaforou. Osobitosť príbehu pritom nie je vyjadrená len samotným textom a klipom, ale hlavne hudbou, zmenami akustiky, zastúpením nástrojov či spomínanou rytmikou.

"Od ľudského tela sa neodráža takmer žiadny zvuk. Ak sa človek obkľúči veľkým počtom ľudí, nemôže počuť ozvenu svojho hlasu, nech by kričal akokoľvek nahlas," hovorí Jenčo. "Postava vystupujúca v piesni hľadá niečo, čo zvuk odrazí a konečne jej umožní počuť samú seba. Nachádza stenu, ktorá však jej slová zopakuje len raz, a nedostatočne. Snaží sa preto nájsť niečo, čo vyvolá opakovanú ozvenu a vďaka čomu sa bude môcť prvýkrát počuť bez vplyvu ostatných. Klip a hudba je neurotickou skladačkou rozličných symbolov, ktoré sa snažia priblížiť samotu, chlad a neprirodzenosť vyplývajúcu z inakosti a novoty, rovnako ako psycho-evolučnú neprirodzenosť nenasledovania vzorov."

U kapely White Place su hudobné vzory celkom zreteľné a asi najviac je cítiť vplyv kapely Radiohead a jej frontmana Thoma Yorkea (ďalšie inšpirácie nájdete v spevákovom výbornom playliste pre New Model Radio). Skupina vydala svoj debutový "psychologicko-popový" album Room spolu s prvým singlom a klipom k piesni Breathe ešte koncom augusta tohto roka. Nahrávku si môžete vypočuť na všetkých známych streamovacích platformách.

Okrem spomínanej bratislavskej premiéry kapela do konca roka odohrá ešte jeden koncert - 21. decembra v prešovskom klube Stromoradie.


Vypočujte si album Room na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu White Place poskytol Matej Kráľ (externý redaktor Hudba.sk, v tomto prípade však PR manažér). Správu sme upravili a doplnili. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnych stránkach www.whiteplace.eu a www.facebook.com/whiteplaceband.

Foto: Maruška Jeňová Ihnátová