Hlavnou hviezdou prvého dňa Open Jazz Festu, ktorý sa bude konať 17. a 18. júla na Zelenej vode v Novom Meste nad Váhom, bude český spevák Vojtěch Dyk s bigbandovou kapelou B-Side Band. Otvárací koncert dňa zas bude patriť víťazovi súťaže Jazz Start Up Andrejovi Urminskému.

"Minulý rok sme po prvýkrát festivalový deň otvorili big bandovou formáciou Swingless Jazz Ensemble a malo to u divákov veľmi kladnú odozvu. Som rád, že v aktuálnom ôsmom ročníku môžeme v tejto milej tradícii pokračovať a privítať Vojtěcha Dyka s B-Side Bandom," uviedol riaditeľ podujatia Tibor Zelenay. "Teší nás, že Open Jazz Fest si našiel svojich fanúšikov a práve pre nich je tento rok pripravená ďalšia, veľmi kvalitná, porcia jazzu," dodal.

Hudobník a herec Vojtěch Dyk absolvoval pražskú DAMU a pôsobil v niekoľkých českých filmoch a seriáloch, ako aj na doskách Národního divadla v Prahe. Ako spevák sa preslávil v už nefungujúcej kapele Nightwork. V roku 2011 získal s touto formáciou tri ceny Anděl - v kategóriách Skupina roka, Album roka (Tepláky aneb kroky Františka Soukupa) a Videoklip roka (Tepláky). O dva roky neskôr si na konto pripísal aj Anděla v kategórii Spevák roka - za album Live at La Fabrika, ktorý nahral so spomínaným zoskupením B-Side Band. S formáciou, ktorú založil v roku 2006 Josef Buchta a tvorí ju 18 inštrumentalistov, vlani v decembri pokrstil spoločnú štúdiovku Deska.


Úvod festivalu bude patriť víťazovi súťaže Jazz Start Up, formácii Andrej Urminský trio, ktorú tvorí gitarista Andrej Urminský, kontrabasista Róbert Ragan ml. a bubeník Juraj Rašim. Líder kapely má za sebou aj workshopy s interpretmi akými sú Peter Bernstein, Larry Goldings, Wolfgang Muthspiel, Bill Stewart, Billy Hart, Jeff Ballard alebo David Dorůžka. Pod hlavičkou Andrej Urminský International Quintet vlani vydal album Four+1.

Andrej Urminský je slovenský gitarista, skladateľ a aranžér narodený v Piešťanoch. Hudobne sa vo všetkých svojich zoskupeniach zameriava na originálne kompozície a aranžmány, ktoré sa snažia pokryť čo najviac štýlových polôh a farieb, či už melodikou, rytmicky alebo harmonicky. Absolvoval odbor jazzová gitara na prestížnej Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku.


Zdroj: SITA, PR
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Vojtěch Dyk