Anglická hviezda Adele na domácej pôde ovládla včerajšie udeľovanie Brit Awards. Rodáčka z Tottenhamu triumfovala v kategórii Britská speváčka a tiež v najprestížnejšej kategórii Britský album za druhú štúdiovku 21 (2011). Okrem toho sa postarala aj o menší rozruch, keď ukázala organizátorom galavečera neslušné gesto.

Anglický herec, moderátor a televízny scenárista James Corden totiž nečakane prerušil jej ďakovnú reč po prevzatí druhej menovanej ceny od Georgea Michaela. "Nič ma nemohlo poctiť viac ako to, že po návrate domov so šiestimi cenami Grammy som tu na Brit Awards vyhrala album roka. Som veľmi hrdá, že som Britka a že môžem viať našou vlajkou," povedala Adele predtým, než Corden náhle ukončil jej príhovor a začal uvádzať očakávané vystúpenie skupiny Blur.

"Môžem už len povedať: Dovidenia, uvidíme sa niekedy nabudúce?" dodala speváčka za nespokojného piskotu divákov a následne ukázala vztýčený prostredník. 

Adele - reakcia na prerušenie počas ďakovnej reči

S podobným gestom spôsobila raperka M.I.A. nedávno veľmi diskutovaný škandál na Super Bowle. Británia však nie je taká prudérna ako USA, navyše Corden si neslušné gesto sám vypýtal. "Ukázala som prostredník. Bolo to pre organizátorov Brit Awards, nie pre mojich fanúšikov. Je mi ľúto, ak som sa niekoho dotkla, ale organizátori sa dotkli mňa," vysvetlila pre BBC po skončení prenosu. Organizátori sa jej neskôr za prerušenie ďakovnej reči ospravedlnili.

Adele - Rolling In The Deep (live - Brit Awards 2012)

Dve Brit Awards získal okrem 23-ročnej speváčky aj spevák Ed Sheeran. Dvadsaťjedenročný mladík nenašiel premožiteľa v kategóriách Britský spevák a Britský nováčik. Sheeran tak štyri nominácie premenil na dve ceny. Cenu Britského fonografického priemyslu v kategórii Britský singel si z londýnskej O2 Areny odniesol boyband One Direction a to za skladbu What Makes You Beautiful. Medzi britskými kapelami triumfovali Coldplay a najlepším britským producentom sa stal Ethan Johns.

V medzinárodných kategóriách Brit Award získali Bruno Mars (Medzinárodný sólový interpret), Foo Fighters (Medzinárodná skupina/duo), Rihanna (Medzinárodná sólová interpretka) a Lana Del Rey (Medzinárodný nováčik), ktorá len v januári vydala debutový album Born to Die (2011).

Rihanna - We Found Love (live - Brit Awards 2012)

Na dve hodiny trvajúcom podujatí, ktoré naživo vysielala ITV1, vystúpili Coldplay (so skladbou Charlie Brown), Florence and The Machine (No Light, No Light), Olly Murs a Rizzle Kicks (Heart Skips a Beat), Ed Sheeran (Lego House), Noel Gallagher's High Flying Birds s hosťujúcim Chrisom Martinom (AKA... What a Life!), Adele (Rolling in the Deep), Bruno Mars (Just the Way You Are) a Rihanna (We Found Love). V rámci odovzdávania cien si umelci zaspomínali aj na zosnulé speváčky Whitney Houston a Amy Winehouse.

Florence and the Machine - No Light, No Light (live - Brit Awards 2012)

Na záver odohrala kapela Blur mix piesní Girls & Boys, Song 2, Parklife, This Is a Low a Tender. Kapela tak odohrala najdlhšie vystúpenie v histórii Brit Awards, keď namiesto avizovaných jedenástich minút odohrala až 18-minútový koncert. Formácia Damona Albarna si tiež prevzala ocenenie za celoživotný prínos, ktorú v minulosti získali Oasis, Paul McCartney, The Who, U2 alebo Queen. Ďalšiu špeciálnu cenu Critics' Choice v utorok dostala nádejná škótska speváčka Emeli Sandé.

Blur - Girls & Boys / Song 2 / Parklife (live - Brit Awards 2012)

Blur - This Is a Low / Tender (live - Brit Awards 2012)

Prehľad víťazov a víťaziek Brit Awards za rok 2011

Britský spevák: Ed Sheeran
Britská speváčka: Adele
Britská skupina: Coldplay
Britský album: Adele - 21
Britský singel: One Direction - What Makes You Beautiful
Britský nováčik: Ed Sheeran
Britský producent: Ethan Johns

Medzinárodný sólový interpret: Bruno Mars
Medzinárodná sólová interpretka: Rihanna
Medzinárodný nováčik: Lana Del Rey
Medzinárodná skupina/duo: Foo Fighters

Cena kritikov: Emeli Sandé
Cena za celoživotné dielo: Blur

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Adele