Britská speváčka so srílanským pôvodom M.I.A. v nedeľu počas polčasovej prestávky Super Bowlu na vystúpení s Madonnou ukázala vztýčený prostredník. Po slávnom škandále speváčky Janet Jackson spred ôsmich rokov sa tak do histórie Super Bowlu zapísala ďalšia speváčka, ktorá unikla americkej televíznej cenzúre.

Aj keď mala byť televízia NBC na akékoľvek kontroverzné okamihy pripravená, vztýčený prostredník v podaní M.I.A. nezachytila a tak si ho mohli počas priameho prenosu pozrieť desiatky miliónov divákov v USA aj v iných krajinách.

"NFL (Národná futbalová liga, pozn. SITA) si ju najala a produkovala polčasovú šou. Náš systém jej gesto nezachytil a tak sa ospravedlňujeme našim divákom. Išlo o zlyhanie systému NBC," napísali v oficiálnom stanovisku. NBC síce šou vysielala v priamom prenose, ale s niekoľkosekundovým oneskorením, aby prípadné kontroverzné okamihy mohla narýchlo zmazať. V prípade gesta kontroverznej speváčky to však televízia nestihla.

"Obscénne gesto počas vystúpenia bolo skutočne nevhodné a odsúdeniahodné a my sa ospravedlňujeme našim fanúšikom," pokračovali v stanovisku. Tvorcovia jedného z najsledovanejších televíznych prenosov už majú na konte jeden veľký prešľap, keď v roku 2004 nestihli cenzurovať odhalený prsník Janet Jackson.

M.I.A. a jej neslušné gesto na Super Bowle 2012
 
Nedeľňajší 46. Super Bowl v americkom futbale medzi New England Patriots a New York Giants si v USA nenechalo ujsť 111,3 milióna televíznych divákov, čo je nový rekord tradične najsledovanejšieho športového podujatia v krajine. Doteraz rekordné vlaňajšie finále play-off NFL Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers pritiahlo o 300-tisíc divákov menej. Podľa agentúry Nielsen záujem televíznych divákov o Super Bowl rastie už siedmy rok v rade. 

Súboj športových tímov však zatienila polčasová šou v podaní Madonny a jej hostí, ktorá prilákala k obrazovkám až 114 miliónov divákov. Popová kráľovná na štadióne v Indianapolise predstavila svoje hity Vogue, Open Your Heart, Like A Prayer, Express Yourself, Music, no i čerstvú novinku Gimme All Your Luvin', v ktorej hosťuje práve dvojica M.I.A a Nicki Minaj. Okrem nich sa v nedeľu po boku Madonny ukázali aj Cee Lo Green, dvojica LMFAO a množstvo tanečníkov. Celá šou mala necelých 13 minút.

Madonna a jej hostia na Super Bowle 2012

M.I.A., ktorá spolu s Nicki Minaj účinkuje v Madonninom najnovšom klipe, deň pred Super Bowlom zverejnila aj svoj vlastný nový videoklip Bad Girls. To, že sama patrí medzi zlé dievčatá, potvrdila aj na prestížnom podujatí. Ktovie, či však takáto reklama pre jej najnovší singel stála za to, speváčke totiž podľa najnovších informácií za neslušné gesto hrozí pokuta 500-tisíc dolárov (približne 380-tisíc eur).

Informácie zverejnila webová stránka Nme.com.

Zdroj: SITA, pm
Foto: AP Photo/NBC

Súvisiaci interpreti: M.I.A.