Skupina Hex sa vždy v apríli prebúdza a začína po zimnej prestávke koncertovať. No napriek tomu, že Hexáci dlhodobo patria medzi najaktívnejšie koncertné kapely, už šesť rokov neboli na turné. Tento rok sa rozhodli napraviť to a ako sami tvrdia, je to pre nich ako "krok do neznáma".

Turné s názvom COOLtúra nesie podtitul "štyria kamaráti uvádzajú". Myšlienku vysvetľuje basgitarista Yxo: "Štyria kamaráti je parafráza na to, keď nejaký veľký filmový koncern uvádza film. Aj turné sme sa snažili nejako nazvať a napadlo nám niečo celkom vtipné. COOL + túra = kultúra."

Hex plánuje v rámci turné prejsť deväť slovenských miest a klubov. Jarnú COOLtúru odštartujú 5. apríla v Trenčíne a zakončia ju 28. apríla v Hruštíne na Orave, kde si dajú premiéru. Koncerty budú akousi generálkou pred veľkými letnými festivalmi, no jej realizácia bude oproti minulým rokom iná.

"Minulý rok sme urobili niečo podobné. Dali sme si generálku, pri ktorej sme však nešli sme von medzi ľudí - cvičili sme asi mesiac v štúdiu. Či už staré alebo nové pesničky sme si nahrávali a počúvali, ako to znie. Celkom sa to oplatilo. Dobre sa nám hralo a ľuďom sa to páčilo. Teraz to urobíme trošku inak v tom, že pôjdeme medzi ľudí. Nehovorím, že iba tam budeme cvičiť, dáme si predtým skúšky, ale trošku si zahráme medzi ľuďmi a budeme vidiet ich reakcie," hovorí Yxo.

Hex - Ty a ja

COOLtúra skupiny Hex prinesie do vybraných miest naživo najväčšie hity zo starších albumov aj "služobne najmladšie" piesne zo stále aktuálneho albumu Ty a ja (2010). Z ostatného albumu by na koncertoch nemala chýbať ani skladba Prepadlisko, v ktorej spieva aj hosťujúca Jana Kirschner. Zatiaľ však nie je isté, či ju s Hexom odprezentuje naživo na pripravovanom turné.

"Janka trávi v Bratislave veľa času, ale chodí aj do Londýna. Sľubujem všetkým, že ak sa jej dovolám, tak ju určite pozveme na bratislavský koncert a ak sa to len trošku bude dať, verím, že si s nami príde zaspievať. Ona je teraz zaneprázdnená svojím bábätkom, takže ak by aj neprišla, my to pochopíme," dodal usmiaty hovorca Hexákov.

Isté však už je, že na bratislavskom koncerte špeciálne vystúpi skupina Vetroplach a oficiálnymi predkapelami na celom turné budú na striedačku spriaznené kapely Datasystem a Talkshow.

Hex - COOLtúra:

5. 4. - Trenčín, Piano club (+Datasystem)
12. 4. - Žilina, Smerr pub (+Talkshow)
13. 4. - Poprad, Rock Fabrik
14. 4. - Martin, Kozel Pub (+Talkshow)
19. 4. - Bratislava, Nu Spirit Club (+Talkshow a špeciálny hosť Vetroplach)
20. 4. - Prievidza Element (+Talkshow)
21. 4. - Pezinok, Pura Vida (+Datasystem)
27. 4. - Nitra, Valašský šenk
28. 4. - Hruštín, KD (+Datasystem, Talkshow)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Maca Schmidtová, PR manažérka turné. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.hex.sk a www.facebook.com/hexofficial.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Hex