Francúzska dvojica Daft Punk dosiahla v piatok s novým singlom Get Lucky na švédskom hudobnom portáli Spotify rekord v počte prehratí za jeden deň. "Nikdy sme nepochybovali o tom, že prvý singel skupiny Daft Punk po toľkých rokoch bude jedným z najhranejších singlov roka 2013," povedal predstaviteľ Spotify Will Hope.

K obrovskému rozruchu (alebo ak chcete - "hajpu") okolo comebacku dua Daft Punk najnovšie prispela populárna švédska streamingová služba Spotify, ktorú podľa jej oficiálnej stránky využíva približne 24 miliónov hudobných fanúšikov. Ako uviedli jej predstavitelia, Francúzi v počte prehratí za jeden deň na britskej verzii služby predbehli formáciu Bastille a jej singel Pompeii, a v americkom rebríčku rapera Macklemorea s producentom Ryanom Lewisom a ich megahitom Thrift Shop. Zapísali si tak nový celkový rekord.

Jeho hodnotu sme sa však snažili vypátrať márne. O rekorde informujú všetky svetové médiá, hoci Spotify nezverejnil počet užívateľov, ktorí si v piatok skladbu vypočuli. Kompletná informácia by bola atraktívnejšia, no napriek tomu sa pridávame s odvážnym titulkom aj my, pretože či tých prehratí bolo 100-tisíc, milión alebo 10 miliónov, vlastne nie je až také dôležité. Nielen Spotify, ale aj ďalšie hudobné inštitúcie totiž dávajú znať, že na scéne je nový fenomén. Po troch dňoch od vydania niet pochýb, že sa Get Lucky stane jedným z najväčších hitov roka. Fanúšikovia, ktorí pozorne sledovali dianie okolo dua v charakteristických helmách, to tušili už dávnejšie, no úspešnosť singla v prvých hodinách prekonala všetky očakávania.

Nevídaný štart v rebríčkoch

Ako dôkaz slúžia aktuálne rebríčky predajnosti iTunes, kde sa singel sa dostal krátko po vydaní na vrchol vo Francúzsku, Veľkej Británii, Belgicku, Kanade, Dánsku, Fínsku, Grécku, Írsku, Taliansku, Portugalsku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, v Česku aj na Slovensku. V USA obsadili Daft Punk tretie miesto za novým singlom Can't Hold Us od spomínanej dvojice Macklemore a Ryan Lewis a piesňou Just Give Me a Reason od speváčky Pink a Natea Ruessa. Prvenstvo je však zrejme len otázkou času, pretože Daft Punk sa na scénu vracajú v čase, kedy USA prežíva obrovský boom elektronickej tanečnej hudby. Zároveň tam majú skutočne intenzívnu a originálnu promo kampaň (Saturday Night Live, Coachella, bilbordy vo veľkomestách...).

Na druhom najväčšom hudobnom trhu, vo Veľkej Británii, sa zo singla za prvých 48 hodín predalo vyše 50-tisíc kópií, čo ho vystrelilo na tretie miesto v UK charte. Dá sa očakávať, že skôr či neskôr s ním Daft Punk dobyjú oficiálne singlové rebríčky po celom svete. A najlepšie na tom je, že obrovskému nadšeniu fanúšikov, veľkej medializácii a skvelému predaju hneď od prvých hodín od vydania sa v prípade Get Lucky vôbec nemožno diviť. Kampaň, s ktorou sa Daft Punk vracajú na scénu, nenecháva nič na náhodu, fanúšikovská základňa je naplno zmobilizovaná a v neposlednom rade ide o mimoriadne vydarený singel. Tak chytľavá skladba, navyše svojou "funkovosťou", ľahkosťou a pozitivitou výrazne odlišná od všetkého ostatného, čo sa dnes hrá v rádiách, sa na scéne neobjavila už poriadne dlho. Naposledy snáď, keď Gnarls Barkley v roku 2006 ovládli hudobný svet megahitom Crazy.


Trikrát za sebou

Hosťami v úspešnej skladbe, ktorá sa okamžite zaradila medzi najväčšie daftpunkovské hity ako Around the World a One More Time, sú spevák, raper a producent Pharrell Williams a gitarista Nile Rodgers zo skupiny Chic. Williams, ktorého Daft Punk označili, za "rodeného performera" vnášajúceho do ich hudby "množstvo elegancie" (nemožno nesúhlasiť), si skladbu obľúbil natoľko, že ju v piatok na svojom koncerte v Brooklyne odspieval trikrát za sebou. Pozrite si video na konci článku.

Pieseň, ktorá sa bude nachádzať na očakávanom albume Random Access Memories, je s výnimkou soundtracku k sci-fi Tron: Dedičstvo (2010) prvým hudobným počinom dvojice od vydania albumu Human After All v roku 2005. Dvojica Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo vydá svoj štvrtý štúdiový album už 20. mája. Nahrávka bude obsahovať celkovo 13 skladieb. Singel Get Lucky sa aktuálne predáva len ako "radio edit" - na plnú, o dve minúty dlhšiu verziu, si musia fanúšikovia počkať do vydania albumu. Okrem skôr spomenutých sa na ňom podieľali napríklad aj Paul Williams, Giorgio Moroder, Julian Casablancas z kapely The Strokes, Panda Bear z Animal Collective alebo Chilly Gonzales. Podrobnosti sú nižšie v trackliste.


Tracklist albumu Daft Punk - Random Access Memories:

1. Give Life Back to Music (feat. Nile Rodgers and Paul Jackson, Jr.) – 4:34
2. The Game of Love (instrumental) – 5:21
3. Giorgio by Moroder (feat. Giorgio Moroder) – 9:04
4. Within (feat. Chilly Gonzales) – 3:48
5. Instant Crush (feat. Julian Casablancas) – 5:37
6. Lose Yourself to Dance (feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers) – 5:53
7. Touch (feat. Paul Williams) – 8:18
8. Get Lucky (feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers) – 6:07
9. Beyond (lyrics: Paul Williams) – 4:50
10. Motherhood (instrumental) – 5:41
11. Fragments of Time (feat. Todd Edwards) – 4:39
12. Doin’ It Right (feat. Panda Bear) – 4:11
13. Contact (feat. DJ Falcon) – 6:21

Autor: Patrik Marflák (zdroj: itunes.com, spotify.com, SITA, archív)
Foto: Daftpunk.com

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Pharrell Williams