Presne tak. Ak vás prvé slnečné lúče, ktoré začali zohrievať povrch zemský, zmorili, čítajte ďalej. Interpreti sa totiž zo zimného spánku už dávno prebrali a postupne nás začínajú zásobovať dávkami novej hudby. A to sa ešte pripravte na máj! To len bude nárez.


Magnet týždňa

Black Sabbath
 v piatok uploadli singel z novinky 13, ktorá vyjde v júni. Song s názvom God is Dead? sprevádza podobizeň Friedricha Nietzscheho, filozofa, ktorý svojho času povedal, že áno. Ozzyho otáznik rezonuje celým songom. A je výborný. (ak)


Šrot(y) týždňa

Steven Wilson uviedol, že jeho domovská kapela Porcupine Tree si dáva dlhodobú prestávku. Jeho sólová kariéra ho vyťažuje naplno a na iné veci už nemá čas. Končí aj s projektom Blackfield. Wilson poskytol rozhovor serveru Something else reviews, kde okolnosti vysvetľuje. Na albumovej novinke Blackfield sa už skladateľsky nepodieľal, pomáhal ho len produkovať a kde-čo zahral. Čo sa týka Porcupine Tree, situácia je vraj „zložitejšia“, pretože tu je vedúcou osobnosťou práve on. „Znova sa môžeme stretnúť o rok, o päť, či o desať rokov. Fakt neviem.“ Jeho najčerstvejším počinom je sólový album The Raven that Refused to Sing (and other stories). (ak)


A zlou a hlavne smutnou správou je aj úmrtie grafického dizajnéra menom Storm Thorgerson, ktorý sa dožil veku 69 rokov. Thorgerson je autorom mnohých menej známych, známych, slávnych a tiež doslova ikonických obalov, aké kedy rockovú a metalovú hudbu zdobili. Pracoval s kapelami Muse, Europe, Led Zeppelin, Audioslave, Dream Theater a s mnohými ďalšími. Určite každý z Vás pozná obal albumu Dark Side of the Moon. Thorgerson toho najviac vytvoril práve pre Pink Floyd. (ak)

Novinky

Kanadskí doommetalisti Woods of Ypres vyhrali Juno Award („kanadská grammy“) v kategórii Metal/Hard Music Album of the Year za album Woods 5: Grey Skies & Electric Light. Škoda, že už žiadnu novú hudbu od nich počuť nebudeme. Ich líder David Gold totiž tragicky zahynul krátko po dokončení nahrávania oceneného albumu. (ak)

Je dosť možné, že máj sa stane jedným z mojich najobľúbenejších mesiacov nielen v roku 2013, ale aj všeobecne. Nové albumy počas neho vydajú také kapely ako The Dillinger Escape Plan, Killing Joke, 30 Seconds to Mars, Alice in Chains, Dio, Kylesa a pridá sa k nim aj Joe Satriani. Viac čítajte na Loudwire. (pm)

Novú skladbu počúvajte od inštrumentálnych ekvilibristov Scale the Summit. Ich v poradí štvrtý album The Migration bude obsahovať okrem iných aj nižšie uvedenú Odyssey. Album príde 11. júna. (ak)


Ako som už písal vyššie, v máji novú dosku vydajú Alice in Chains. Volá sa The Devil Put the Dinosaurs Here. A kapela cez týždeň pustila do éteru nielen lyric ale aj oficiálne video k ďalšiemu singlu – Stone. (pm)


Magazín Loudwire zverejnil celý stream nového EP od Skid Row. Päťskladbový rokec počúvajte na tejto adrese. Nahrávka United World Rebellion – Chapter One prezentuje kapelu po siedmich rokoch mlčania vo výbornej forme. (ak)

30 Seconds to Mars majú nové video. Je ku singlu Up In the Air a nie je úplne typické. Má osem a pol minúty. Hrá v ňom Dita Von Teese. A môže spôsobovať epileptické záchvaty. Čo viac potrebujete vedieť? Klikajte nižšie. (pm)


Sladkí chlapci z Fínska, čo sa volajú HIM, zverejnili klip k skladbe Tears on Tape z rovnomennej albumovej novinky. Uvidíte blikajúce zábery muzikantov a veľa vedľajších postáv, ktoré si kreslia znaky PlayStation 3. (ak)


Austrálsky AC/DC revival, ktorý sa ale nevolá AC/DC revival. Kapela, ktorá uvádza do života svoj tretí album, si vymyslela vlastné meno – Airbourne. A z neho pochádza klipovka, uvedená pod textom. Musím povedať, že ich rokec útočí na prvú signálnu a nebyť vokálu, poviete si, akí sú tí AC/DC po rokoch stále dobrí. (ak)


Máte chuť na death metal? Amon Amarth tento rok predstavia nový album, Deciever of the Gods. A máme aj malú ochutnávku – rovnomenný song z pripravovanej dosky. (pm)


U nás menej známa kapela Evans Blue ešte stále promuje svoj album Graveyard of the Empires. Cez týždeň z neho predstavila nový singel Warrior a my vám prinášame lyric video k nemu. (pm)


Haluz týždňa

Deti sú zlaté. Najmä, keď majú tak okolo siedmich rokov. A keď sa snažia hrať na nástroj, ktorý je väčší, ako oni samé, je to úplne super. Zoe Thomson je presne tento prípad. Najlepšie pritom je, že jej to celkom ide. Pozrite si Sweet Child O‘ Mine v jej podaní.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: blacksabbath.com

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains, Black Sabbath