Na trinástom ročníku festivalu Topfest sa tento rok predstavia aj zástupcovia krajiny, ktorá je v hudbe známa vďaka skladateľom klasickej hudby, Alexandrovcom či Eurovízii, no jej rocková scéna je pre slovenských fanúšikov pomerne veľkou neznámou. Moskovská skupina Slot príde ukázať, že v Rusku nie je núdza ani o zaujímavú rockovú hudbu.

V Piešťanoch sa na začiatku leta predstaví formácia, ktorej sláva už dávnejšie prekročila hranice bývalého Sovietskeho zväzu. Skupina Slot plánuje fanúšikov rozdivočiť aj rozcitlivieť. "Naša hudba je kombináciou melancholických ruských melódií z klasických a folkových piesní s rockovou energiou. Hráme skôr alternatívny rock s použitím elektronických zvukov a klávesov. Začujete tam aj hip-hopové vplyvy. Sme taký uletený mix, ale takto to cítime. Ak sa vám páči Linkin Park, verím, že vás zaujme aj naša hudba," predstavuje kapelu fanúšikom speváčka Nuki.

Skupina vznikla v roku 2002 a okamžite zaujala na alternatívnej ruskej hudobnej scéne. Mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu po prvý raz koncertovala pred piatimi rokmi. "Spievame po rusky aj po anglicky. Do našej hudby premietame naozaj rôzne témy. Reagujeme na situáciu v našej krajine, ale hráme aj o celkom bežných veciach, ktoré zaujímajú tínedžerov. Napríklad o tom, ako dosiahnuť svoje sny, o upíroch, duchoch, ale aj o láske," dodáva frontmanka s neprehliadnuteľným imidžom. Jej spoluhráčmi sú štyria inštrumentalisti s prezývkami Cache, ID, Nikita a Vasily. 

"Sme radi, že sa nám podarilo dostať na najväčší rockový festival na Slovensku aj týchto rockerov z Moskvy. Slováci nemajú na Sovietov dobré spomienky a takto uvidia, že Rusko nie sú len komunisti či oligarchovia. Krajina má veľa zaujímavých umelcov, ktorých tvorba rozhodne stojí za pozornosť. Chceli sme aj takto trochu prispieť k rúcaniu bariér," vysvetlil organizátor Topfestu Dušan Drobný.

Aktualizácia (13.1.2017): Skupina Slot sa po veľkom úspechu vráti na Topfest znova, vystúpi aj na 14. ročníku!


Topfest sa tento rok uskutoční 1. a 2. júla na letisku v Piešťanoch. Okrem ruskej scény prídu aj kapely z Veľkej Británie (UK Subs, The Darkness), Fínska (Reckless Love), USA (Puddle of Mudd) a samozrejme zo susednej Českej republiky (Kabát, Wanastowi Vjeci, Chinaski, Walda Gang). Domácu scénu budú zastupovať Horkýže Slíže, Desmod, Inekafe, Zóna A, Slobodná Európa, The Paranoid, Wasabi Cirkus, Hash, Mad Dog X, Kvety v podpaží a ďalší.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac sa dozviete na stránkach www.topfest.sk a www.facebook.com/topfest.sk.