Hudobná prehliadka a konferencia Czech Music Crossroads bude prebiehať v Ostrave 16. - 17. júla 2018, ešte pred začiatkom festivalu Colours of Ostrava. Už po piatykrát prestaví výrazné hudobné projekty z Čiech, Maďarska, Poľska a Slovenska. Slovensko bude mať aj tento rok troch zástupcov - Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt, Bashavel a Karpaton.

Aj tento rok sa členovia odbornej poroty z jednotlivých krajín podujali, aby vybrali to najzaujímavejšie z jazzu, fusion, folku a world music z centrálnej Európy. Českú republiku bude v showcaseovom programe zastupovať držiteľka mnohých hudobných cien a charizmatická pesničkárka Lenka Dusilová, improvizačné trio Tellemarkk, ansámbel tvorený speváčkou a violončelistkou Dorotou Barovou, saxofonistom Pavlom Hrubým a perkusista Tomášom Reindl a Zabelov Group, teda duo Jan Šikl a Roman Zabelov, tvoriace eklektické intímne melódie na rozhraní ambientu a minimalizmu.

Maďarsko uvedie projekt Babra, pretvárajúci juhoslovanskú tradíciu s využitím strunových tambur. V maďarskom dialekte csángó prehovorí kapela Tázló, ktorej tvorba čerpá z oblasti historického Moldavska. Vystúpi tiež výrazná speváčka Mária Majda Guessous, prepájajúca vďaka rodinným koreňom marocko-maďarské muzikálne dedičstvo.  


Rozmanitá poľská aj slovenská scéna

Cacia Vorba, jedna z najväčších hviezd poľskej world music scény, je unikátom. Kapela, na čele so speváčkou a huslistkou Máriou Natanson, zhudobňuje autorskú poéziu v rómčine bez toho, aby členovia kapely do daného etnika spadali. Alternatívni, ľudoví, punkoví, folkoví - tak sa dajú charakterizovať ďalší poľskí zástupcovia Fifidroki. Ich pestrý mix vraj pochádza z ukrajinských dedín, židovských kibucov aj zakázaných miest Sliezska. Zo Sliezska čerpá Krzikopa, odkazujúca na industriálnu tradíciu svojim progresívnym elektro-folkom.  

Zo Slovenska príde čerstvý držiteľ ceny Radiohead Award Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt, teda spojenie cimbalu a mladých jazzových umelcov, ďalej Bashavel, formácia zložená z vynikajúcich inštrumentalistov pod vedením v Čechách dobre známeho huslistu Stanislava Palúcha, tradičnú hudbu z Karpát potom v originálnych úpravách predvedie Karpaton.  


Srbsko v hudobnom kontexte a elektronická misia

Czech Music Crossroads tento rok výrazne rozšírili program o tzv. Českú diaspóru a hosťujúcu krajinu Srbsko. "Dálava ponúka úplne prevratný prístup k moravským ľudovým piesňam, zatiaľ čo srbské Vrelo objavuje dosiaľ nie príliš známe recepty balkánskeho taviaceho kotlíka", uvádza Petr Dorůžka.  

To nie je všetko. Czech Music Crossroads narastie aj o Electronic Mission. "Prvá Electronic Mission bude zameraná na prepojenie lokálnej elektronickej scény. Preto sme zaradili do programu aj krátke prezentácie najrôznejších hudobných kolektívov či iniciatív, ktoré tvoria scénu, ale nie sú možno ešte toľko známe širšej verejnosti. Zároveň chceme našu scénu viac prepájať aj so zahraničím. Veľa zástupcov elektronickej scény už to dávno úspešne robí," dopĺňa moderátorka Rádia Wave a organizátorka Electronic Mission Mary C.  

Hudobníkom, odbornej verejnosti i hudobným nadšencom prinesie Czech Music Crossroads vo fascinujúcich priestoroch industriálneho areálu Dolných Vítkovíc zaujímavé stretnutia s medzinárodnými expertmi, možnosť prezentácie vlastných projektov počas speed-datingu, panelové diskusie a workshopy.  

Akcie sa zúčastnia zástupcovia českých a zahraničných festivalov, klubov a kultúrnych centier, významných médií či bookingových agentúr. Registrovať sa môžete už teraz na www.crossroadsmusic.cz


Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR