V tomto roku oslávi 40 rokov svojej hudobnej existencie slovenská folkrocková skupina Jednofázové kvasenie. Bez preháňania sa dá povedať, že štyri desiatky rokov nepretržitého pôsobenia na scéne je úctyhodná výdrž aj v širšom než len v slovenskom kontexte.


Že Jednofázové kvasenie nežije len zo spomienok a zo starej tvorby, dokazuje aj ostatný album s optimistickým názvom V budúcom živote, ktorý skupina uviedla do života koncom minulého roka. Svoje 40. narodeniny oslávi sériou koncertov na Slovensku a v Čechách. Prvý koncert šnúry nazvanej 40 rokov Tour sa uskutočnil 20. mája na domovskej scéne bratislavského divadla Ticho a spol.. Narodeninovú sériu má skupina v pláne zakončiť v decembri tradičným legendárnym vianočným koncertom opäť v divadle TICHO a spol., na ktorý sa fanúšikovia Jednofázovky tešia celý rok.

Skupina vznikla v roku 1982 na pôde legendárneho pesničkárskeho folkového združenia Slnovrat a tvorí ju dvojica spevákov a gitaristov Dušan Valúch a Miloš Janoušek, ktorú dopĺňa hráč na klarinet a zobcové flauty Karol Svozil. Ako uvádza encyklopédia Folk na Slovensku, "hudba skupiny Jednofázové kvasenie je magický svet, v ktorom nič nie je nemožné; svet, v ktorom sa stierajú žánrové hranice, kde "kvasí" folk s rockom, džez s vážnou hudbou, folklór s blues a country a všetko je premiešané do divácky i poslucháčsky mimoriadne príťažlivej podoby. Dôležitou zložkou sú texty, ktoré vychádzajú z hovorového jazyka a metského prostredia, poznávacím znamením je všadeprítomný humor a nadhľad."

Trojica Valúch-Janoušek-Svozil počas svojej hudobnej kariéry, koncertne aj na nahrávkach, spolupracovala s mnohými vynikajúcimi hudobníkmi, akými boli napríklad Fedor Frešo, Jaro Filip, Marian Kochanský (ex-Lojzo), Milan Tedla (Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Capella Istropolitana), Zuzana Homolová, Peter Koreň (For Meditations / The Meditating Four), Ľuboš Kukliš (Diego), Milan Belan (Orchester Pavla Polanského, Laco Gerhardt), Tomáš Kukliš (Sinker) a mnohí ďalší.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Miloš Janoušek. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Jednofázové kvasenie