Predstavenie Na skle maľované sa už dostalo medzi ľudí v mnohých naštudovaniach, s celkovým počtom viac než dvetisíc repríz. Verzia režiséra Jána Ďurovčíka, ktorá je uvádzaná od roku 2005, je odborníkmi považovaná za najmuzikálovejšiu verziu tohto diela. Počas uplynulého týždňa sa o tom mohli (opäť) presvedčiť prvé tisícky divákov.

Vo štvrtok 18. mája sa Stars Auditorium v Bratislave na obnovenej premiére muzikálu Na skle maľované zaplnilo do posledného miesta. Po skončení predstavenia diváci vyjadrovali svoje emócie a nadšené reakcie dlhotrvajúcim potleskom, ováciami v stoji a výkrikmi "Bravo!".

Každý z účinkujúcich – Ján Slezák (Jánošík), Barbora Ďurovčíková (Anička), Zuzana Vačková (Anjel), Martin Hudec (Čert), Kristína Vrecková (Smrť) – v neposlednom rade samotný choreograf a režisér Ján Ďurovčík si aplauz za vynikajúce výkony právom zaslúžili.

Na skle maľované, 18.5.2023 Zdroj: Stars Auditiorium

V hľadisku ho nenájdete

Azda najznámejší slovenský muzikálový režisér sa netají tým, že reakcie publika prežíva v zákulisí, nie priamo v hľadisku. "Ja sa nedívam na predstavenie. Jediným hodnotením je to, že vidím divákov a zo zákulisia počujem, ako reagujú.  Mám z tých reakcií úžasný pocit," priznáva Ďurovčík.

O tom, že stávka na istotu v podobe najobľúbenejšieho slovenského muzikálu sa vyplatila, svedčí fakt, že deväť predstavení, naplánovaných do konca júna, je už takmer vypredaných. To viedlo organizátorov k dohode o pridaní jesenných termínov.

Ján Slezák, ktorý úlohu Jánošíka stvárnil už viac ako päťstokrát, pristupuje k svojej postave stále s pokorou: "Vždy sa pri tom usmievam, keď ma niekto volá fenomén alebo legenda. Je z toho cítiť určitá nadsázka, ale aj to myslia dosť vážne. Žijem svoj normálny život a za legendu sa nepovažujem," tvrdí skromne. Určite by aj on súhlasil, že skutočnou legendou muzikálu Na skle maľované je nebohý Michal Dočolomanský, ktorého spev je zvečnený aj na albume od Opusu z roku 1977.

Herečky Zuzana Vačková a Kristína Vrecková absolvovali v muzikáli Na skle maľované pod režijným vedením Jána Ďurovčíka svoju úspešnú premiéru. Svojich postáv sa zhostili na výbornú a rovnako pozitívne reakcie získali aj ostatní herci, ktorí v daný večer predviedli na pódiu stopercentný výkon. Medzi nimi nechýbali Erik Michálek (Navrávač), Igor Šimeg (Dovrávač), Ľudovít Jakubove, známy pod rozhlasovým pseudonymom Mravec (Žandár Rozvážny) a ďalší. Dôležitú súčasť predstavenia tvoria bezchybné výkony tanečníkov a tanečníčok zo Slovenského divadla tanca.

Na skle maľované, 18.5.2023 Zdroj: Stars AuditioriumPohľad do histórie

Muzikál poľských autorov Katarzyny Gärtnerovej a Ernesta Brylla mal svoju premiéru vo Varšave v roku 1970. Už vtedy zaznamenal obrovský úspech a bol reprízovaný takmer 600-krát. Jeho postavy boli vytvorené s humorným a miestami ironickým nadhľadom, spevohra zas obohatená o vtipné scénky a chytľavé pesničky, čo prispelo k jeho obľúbenosti.

Na Slovensku sa diváci prvýkrát stretli s týmto originálnym muzikálom v roku 1972, keď ho Štátne divadlo J. Slowackého z poľského Krakova predstavilo v Bratislave. V roku 1974 sa uskutočnila slovenská premiéra muzikálu, kde režisér Zachar obsadil Michala Dočolomanského do úlohy tancujúceho a spievajúceho Jánošíka.

Na jednoduchej scéne s veľkou textilnou šmykľavkou, po ktorej Michal Dočolomanský skákal a predvádzal akrobatické kúsky, sa predstavili i ďalší skvelí slovenskí herci. Nezabudnuteľné postavy zahŕňajú Juraja Slezáčka v roli veliteľa žandárov, Olda Hlaváčka v kostýme čerta, Ela Romančíka ako Dodávača a Soňu Valentovú a Emíliu Vášáryovú ako Smrť a Anjela. V muzikáli účinkovali tiež Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka či Vladimír Durdík. Hudobné podklady v Ďurovčíkovej verzii muzikálu pripravil Henrich Leško, texty prebásnil Ľubomír Feldek

Na predstavenia naplánované počas najbližšieho mesiaca zostáva už len pár voľných vstupeniek. Po letnej prestávke sa Na skle maľované vráti do STARS auditoria opäť v septembri a novembri. Vstupenky sú v predaji na stránke Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili a doplnili.