Skupina Iconito víta leto veselou novinkou s textom na zamyslenie. Singel Hollywood je hudobne miernym návratom k 80. rokom a žánrovo ho možno zaradiť k štýlu disco s prvkami synthpopu. Pesnička aj videoklip zobrazujú hôrneho chlapca, ktorý túži preraziť v Hollywoode, no napokon si uvedomí, že krása Slovenska a šikovnosť tunajších ľudí je oveľa väčším darom.

Odkaz, že Slováci majú byť na čo hrdí, je jednou z hlavných tém v tvorbe skupiny Iconito. Inak tomu nie je ani v netradičnej novinke s názvom Hollywood. Tá predstavuje úplne iný hudobný žáner ako sme boli u tejto kapely doteraz zvyknutí, no hlavná myšlienka zostáva. Chytľavou skladbou plnou tanečnej energie môžu víťazi Košického zlatého pokladu z roku 2014 osloviť nové publikum a dostať tak jej posolstvo k ďalším ľuďom.

Videoklip nakrúcali ešte minulé leto na krásnych lúkach vo Východnej. Skladba preto zrela dlhšie a na jej vydanie si kapela počkala na prvý letný deň tohto roka. V klipe účinkujú členovia Lúčnice aj moderných súborov a pre zvýraznenie myšlienky sa na Kriváni objaví veľký nápis Hollywood. Odkaz pesničky a klipu by sa dal zhrnúť vetou: nehľadajte šťastie v Amerike, máte ho doma.


"Snažíme sa naše piesne robiť tak, aby sme boli stále schopní priniesť niečo nové. Hollywood má v sebe všetko, čo by mal podľa nás moderný letný singel obsahovať. Určitým spôsobom odkazuje aj na hudbu 80. rokov a na takzvaný synthpop. Je to popová pieseň, ale nezabúdame na odkaz Iconita, ktorý je tentoraz prevedený predovšetkým do vizuálnej podoby. Nápis Hollywood sme symbolicky 'pribili' - ako sa spieva v piesni - na Kriváň, ktorý považujeme za symbol Tatier i Slovenska. Pochopiteľne, je vyrobený vizuálnymi efektami," vysvetľuje líder skupiny Iconito Kristián Dufinec.

"Nápis je v klipe súčasťou sna nášho hlavného hrdinu, ktorý si predstavuje 'ideálny svet'. Keď však uvidí finálny výsledok a preberie sa zo sna do reality, uvedomí si, že svoj 'Hollywood' majú Slováci a jeho krajina v iných hodnotách. Nie sú to peniaze a sláva, ale bohatstvo našej prírody a kreativita i priebojnosť našich kvalitných slovenských ľudí. Nemusíme sa hnať do sveta, sme presne takí bohatí, ako sa cítime a našu vlasť, kultúru a dejiny nám nemôže vziať nikto. Celý život hľadáme raj, a pritom ho máme doma. Hlavná postava klipu po precitnutí ľutuje svoje rozhodnutie a všetko chce zvrátiť späť. Na konci však otvárame divákovi ďalšie dvere pre zamyslenie," dodáva spevák, gitarista, skladateľ a textár, ktorý v roztancovanom klipe ukázal aj svoj pohybový talent.

videoklip Hollywood, 2021 Zdroj: Cube Art Pictures

Vizuál vznikol v spolupráci Michigan Creative Factory a Cube Art Pictures. Môžete v ňom vidieť členov a členky umeleckého súboru Lúčnica, ale tiež folklórneho súboru Vagonár, tanečnej skupiny Xoana, študentov tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku a Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Hudobnú produkciu singla mal na starosti Jozef Šarišský z Timothy sound production spolu s Kristiánom Dufincom a Martinom Rusnákom. Mnohí diváci určite spoznajú aj hlas z rádia v úvode klipu, ktorý patrí známemu moderátorovi Milanovi "Juniorovi" Zimnýkovalovi.

Kapela Iconito novinkou Hollywood zároveň ohlasuje nový album, ktorý by mal vyjsť na prelome rokov 2021 a 2022. "V našom pláne je behom najbližšieho roka vydať dva albumy. Prvý pre projekt Korene s FS Zemplín. Druhý bude viac popový a nájdete na ňom aj pieseň Hollywood," uzatvára spevák.


Kapelu Iconito tvoria Kristián Dufinec (gitara, ústna harmonika, spev), Martin Rusnák (sólo gitara), Silvester Michalenko (klávesy, spev), Pavol Bačkay (basa, spev) a Michal Fedor (bicie, perkusie). Do povedomia verejnosti sa chalani zapísali skladbou Chcem zmenu, ktorú vydali pred prezidentskými voľbami v roku 2014 a odvtedy ich hviezda stúpala.

V tom istom roku skupina vyhrala súťaž Košický zlatý poklad, kde sa zoznámila s Igorom Timkom z kapely No Name. Ich neskoršia spolupráca priniesla pre Iconito v rokoch 2017 a 2018 ďalšie výrazné single Čaj a medSlovenské devy a Táram. Medzitým skupiny v roku 2016 vydala svoj debutový album Človek a klaun.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Cube Art Pictures - Adrián a Daniel Jenčovci