Ináč, ako legendárnymi členmi Veľkej štvorky začať ani nemôžeme. Metallica je naozaj späť a čoskoro vydá dlho očakávaný album.

Magnet týždňa

Ak ste túto informáciu ešte nezachytili, pravdepodobne ste boli pár dní v kóme. Metallica a ich nový song Hardwired sa na nás valí z každej strany, rovnako ako detaily o novej štúdiovke Hardwired... To Self-Destruct. Dvojalbum vyjde v novembri - dlhých osem rokov po Death Magnetic. Dobrou správou však je, že kapela sa inšpirovala skôr svojimi starinami, najmä Kill 'Em All (1983), čo potvrdil aj ich bubeník Lars Ulrich. Pri novinke som bol zvedavý na to, ako bude znieť naživo. A keďže páni nelenili a skladbu odpremiérovali v americkom Minneapolise, nižšie je záznam. Jeho kvalita síce pokrivkáva, ale Hardwired znie výborne. (pm)


Teaser albumu Metallicy:


Šrot týždňa

Čo spraviť, keď už ste vykradli všetko dobré z vašej predošlej kapely? Presne tak - vykradnete iné! To je príbeh Prophets of Rage v skratke. Keď som pred pár mesiacmi prvýkrát počul o projekte hudobnej časti Rage Against the Machine s dvojicou raperov Chuck D (Public Enemy) a B-Real (Cypress Hill), celkom som sa tešil. Prvotné nadšenie opadlo po úvodných koncertoch, na ktorých PoR proste vykradli všetko dobré zo svojich domovských kapiel. Teraz to ťahajú ďalej a "požičali" si No Sleep Till Brooklyn od Beastie Boys. V coververzii s názvom No Sleep Till Cleveland (zahranej naživo v Clevelande) znie ako bonusi sólo, ktoré nápadne pripomína to zo skladby Like a Stone od Audioslave. Morello bol očividne lenivý, tak ho zrecykloval. (pm)


Novinky

Po strede sa ešte stále spamätávame z famózneho koncertu Slayer v bratislavskej Aegon Aréne. Ak ste ho nebodaj zmeškali, prečítajte si našu reportáž aj so skvelými fotkami Marka Erda. (pm)

The Serenity of Suffering vyjde v druhej polovici októbra. Nový album Korn sa bude niesť v znamení ich skorších počinov. Presvedčiť sme sa o tom mohli aj pri prvom singli Rotting in Vain. Jablko od stromu ďaleko nepadlo ani pri druhej odpremiérovanej veci Insane. Obe skladby by pokojne mohli byť aj na skoršom albume Issues. Užívajte. (pm)


Faith No More sa pri príležtosti znovuvydania debutu We Care a Lot v remastrovanej edícii i s bonusmi, spojili s prvým vokalistom kapely Chuckom Mosleym, aby odohrali dva spoločné koncerty. 18. augusta potešili San Francisco a 20. augusta Los Angeles. (ak)


Ak ste naším pravidelným čitateľom, Devin Townsend Project vám nijak extra predstavovať nemusím. Už o pár týždňov im vyjde album Transcendence, z ktorého pochádza novinka Secret Sciences. Typická DTP skladba rozhodne neurazí, ale na celkový zážitok si zrejme musíme počkať v kontexte celej dosky. (pm)


Zaoceánska trojica True Widow v novej piesni pokračuje v pochmúrnom a monotónnom riffovaní z vlaku pripomínajúcom rokenrol. Znie to ako predošlé albumy no ich zvuk je tak príťažlivý, že si budete pýtať viac. Ale možno sa budete aj poriadne nudiť - toto je veľmi náladová muzika. Nový album Avvolgere sa ukáže celý koncom septembra. Vyrovná sa kvalitám predošlej dosky Circumambulation? Uvidíme. (ak)


V oparoch lenivých melódií sa pohybuje aj kapelka 40 Watt Sun, ktorá ma prekvapila svojou uveriteľnosťou v skladbe Beyond You. Toto je veľmi pomalý doom na desať minút. Akurát bez zboostrovaných gitár. Doom rock, to je pekná škatuľka. Anglická trojica na 14. október pripravila vydanie svojej druhej štúdiovky Wider Than The Sky. K melancholickej nálade sa podáva porcia kontemplatívnej hudby nižšie. (ak)



Mladí Poliaci Moanaa robia prekvapivo podmanivý post-rock, v ktorom sa vždy niečo deje. Pri počúvaní skladby The Process Part I. dostanete tik z toho, ako veľmi sa chlapci inšpirovali trademarkovým zvukom Isis alebo Karnivool, nie je to však na škodu. Pesnička je skvelou jazdou, ku ktorej sa v pravej chvíli pridajú hrdelné vokály predstavujúce tmavšie odtiene. Snáď tieto príťažlivé nálady na novinke Passage rozvinú viac. (ak)


Nemecká powermetalová banda Running Wild nevydala videoklip už 15 rokov. Zaujímavé v kontexte pravidelne vychádzajúcich štúdioviek, pri ktorých mohlo vzniknúť množstvo videí. Nuž čo, prvý klip kapely po dlhom čase je lyric video k skladbe Black Bart. Šestnásta štúdiovka Rapid Foray im vychádza 26. augusta. (ak)


Po klipe Distance prinášajú švédski Evergrey druhé video z albumovej novinky. Meditatívnymi zábermi na pobreží mora tentokrát osviežili slaďáčik The Paradox of the Flame, ktorý je duetom lídra Toma Englunda a jeho manželky Cariny Englund. Tešíte sa už na bratislavský koncert? (ak)


Industriálna kapela 3TEETH je zaujímavá tým, že si ich gitarista Tool Adam Jones osobne vybral ako predskokanov amerického turné, ktoré odohrali v januári. Tam zaujímavosti o nich končia. Majú nový videoklip, tak ak máte chuť pozrieť si niečo, čo ste už určite videli, nech sa páči. Slovám Adama Jonesa "Hej chlapci, ste fakt cool", ktoré v rozhovore pre Rolling Stone tlmočil líder kapely Alexis Mincolla, sa mi moc veriť nechce. (ak)


Pred dvoma týždňami ohlásili Darkthrone príchod albumu Arctic Thunder. 14. októbra budeme poctení dávkou černoty v podaní dvojice Nocturno Culto a Fenriz. Podľa prvej zverejnenej skladby Tundra Leech to vyzerá - ako ináč - veľmi nádejne. (pm)



Ken Mode - super. Helmet - super. Turned Out od Helmet v podaní Ken Mode - viac ako super. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

Haluz týždňa

Ak sa vám cnie za Dimebagom Darrellom z Pantera, pomôcť vám môže aspoň jeho bábková podoba. V podaní Bullicio Puppets ho od originálu takmer nerozoznáte. Za krátky čas má video už viac ako sedem miliónov videní a ja sa vôbec nečudujem. Kukajte na stránke Bullicio Puppets. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Korn, Metallica