Jedna z najväčších kapiel v histórii metalu už niekoľko rokov hovorí o novom albume, ktorý sa "pečie" naozaj dlho - veď od vydania ostatnej štúdiovky Death Magnetic už o necelý mesiac uplynie osem rokov. Teraz sa fanúšikovia konečne dočkali, a bude to rovno dvojalbum.

Nedá sa povedať, že by Metallica za ostatných osem rokov nič nerobila. Najmä z hľadiska koncertovania nelenila a okrem vystúpenia v Antarktíde (2013) či najdiskutovanejšieho koncertu roka 2014 na legendárnom festivale Glastonbury zavítala niekoľkokrát aj do našich končín. Naposledy to bolo vlani na rakúskom Rock in Vienna alebo rok predtým okrem Viedne aj v Prahe, kde metalová ikona v búrke a daždi zahrala koncert na želanie.

Jej kreatívnu energiu však zrejme okrem vlažných reakcií na Death Magnetic (2008) zbrzdilo aj (jemne povedané) kontroverzné prijatie spolupráce s Lou Reedom v podobe albumu Lulu (2011). Veľmi zaujímavým počinom, avšak bez uvedenia nových skladieb, bol v roku 2013 unikátny koncertný film Metallica: Through The Never, ktorý nakrútil režisér a fanúšik kapely Nimród Antal. Dokument v 3D formáte prináša netradičný pohľad na dianie na javisku aj v zákulisí, a to prostredníctvom príbehu jedného z členov štábu, mladíka Tripa, ktorého stvárnil Dane DeHaan. 

Tvorivú pauzu pred dvoma rokmi na chvíľu prerušil song Lords Of Summer, ktorý kapela vydala asi najmä preto, aby turné Metallica by Request nebolo len o starinkách. Skladba znela sľubne, no nový album zostal v nedohľadne a kapela v rozhovoroch až do konca minulého roka len občas opatrne naznačila, že jeho vydanie sa blíži.

Rivali ich predbehli a možno aj vyhecovali

Medzitým stihli nové štúdiovky vydať všetci traja klasickí thrashoví rivali z tzv. Veľkej štvorky. V septembri minulého roka to odštartoval Slayer, ktorý v stredu zopár skladieb z nového albumu Repentless predstavil aj v Bratislave (reportáž). Nasledovali Megadeth a Anthrax, na rade je teda partia okolo Jamesa Hetfielda. A zdá sa, že ju tvorivá a nahrávacia aktivita kolegov naozaj vyburcovala, pretože v júni tohto roka už bubeník Lars Ulrich vyhlásil, že album chcú dokončiť v lete.

Tento plán im podľa všetkého vyšiel, pretože včera prekvapili fanúšikov zverejnením názvu, dátumu vydania aj kompletného tracklistu (na konci článku) očakávanej platne. Dvojalbum Hardwired... To Self-Destruct vyjde 18. novembra a ponúkne poriadnu porciu novej hudby, ktorú si skalní po takom dlhom čakaní zaslúžia. V základnej verzii bude mať nahrávka približne 80 minút a bude obsahovať dvanásť skladieb nahrávaných od roku 2014. Podľa kapely novinka predstavuje "ďalšiu fázu cesty". Pôjde totiž o prvý album, ktorý Metallica vydá vo svojom vlastnom nezávislom hudobnom vydavateľstve Blackened Recordings.

Spolu so zverejnením informácií o albume muzikanti predstavili prvý singel Hardwired. Keď sme ho v titulku nazvali skromnou ukážkou, tak tým bolo myslené to, že vzhľadom na počet skladieb a minutáž albumu pôjde určite o jeden z jeho najkratších kúskov. Z hľadiska kvality a údernosti však o úspornosti nemôže byť reč. Jediné, čo novinke chýba, je progresívnosť, ide totiž o priam učebnicový príklad thrashovej "sypačky", ktorej hlavnou devízou je zbesilé tempo a dynamika. Poteší aj gitarové sólo, hoci na albume určite možno očakávať zložitejšie a epickejšie kusy. Ako prvá ochutnávka je Hardwired evidentnou stávkou na istotu, ktorá fanúšikov navnadí, no nevyvoláva prehnané očakávania ani príliš veľa neprezrádza o súčasnom zvuku kapely. Snáď len to, že energia pánov s piatimi krížikmi neopúšťa. Potvrdzuje to aj epileptické čiernobiele video.


Deluxe edícia štúdiovky bude obsahovať o jeden disk navyše a bude tiež súčasťou špeciálneho box setu s bonusovým materiálom. Práve na treťom disku vyjde ako skladba č. 1 spomínaná letná hymna roku 2014 Lords Of Summer.

Hardwired... To Self-Destruct sa dostane na trh v podobe CD, na vinyle aj v digitálnej podobe. Na produkcii pracovali členovia kapely James Hetfield a Lars Ulrich spolu s Gregom Fidelmanom, ktorý sa podieľal aj na predchádzajúcej platni Death Magnetic. Hudobníci plánujú podporiť očakávanú novinku aj na turné.

Tracklist albumu: 

Disk 1: 
1. Hardwired 
2. Atlas, Rise! 
3. Now That We’re Dead 
4. Moth Into Flame 
5. Am I Savage? 
6. Halo On Fire 

Disk 2: 
1. Confusion 
2. Dream No More 
3. ManUNkind 
4. Here Comes Revenge 
5. Murder One 
6. Spit Out The Bone 

Disk 3 (deluxe edícia): 
1. Lords Of Summer 
2. Riff Charge (Riff Origins) 
3. N.W.O.B.H.M. A.T.M. (Riff Origins) 
4. Tin Shot (Riff Origins)
5. Plow (Riff Origins) 
6. Sawblade (Riff Origins) 
7. RIP (Riff Origins) 
8. Lima (Riff Origins) 
9. 91 (Riff Origins) 
10. MTO (Riff Origins) 
11. RL72 (Riff Origins) 
12. Frankenstein (Riff Origins) 
13. CHI (Riff Origins) 
14. X Dust (Riff Origins) 


Text: Hudba.sk, pm + SITA (Metallica.com)
Foto: Facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Metallica