Atmosféru slávneho festivalu, ktorý zmenil jednu generáciu a ovplyvnil ďalšie, predstaví film Woodstock z roku 1970. Snímku režiséra Michaela Wadleigha premietne dnes večer o 18:00 bratislavské Kino Lumière v rámci cyklu Music & Film. Projekciu uvedie dramaturg cyklu Miro Ulman. Informuje o tom Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Oscarový dokument Woodstock sa bude premietať s českými titulkami. Film má v plnej verzii, tzv. režisérskom zostrihu, 224 minút, preto bude po dvoch hodinách premietania desaťminútová prestávka.

"Film Woodstock sme v Kine Lumière premietali už niekoľkokrát a takmer vždy bolo vypredané. A tak i tento rok 22. augusta, teda týždeň po začiatku festivalu po 55 rokoch, ponúkame reprízu jeho o 39 minút dlhšieho režisérskeho zostrihu z roku 1994. Projekciou by sme si chceli pripomenúť i nedožité 80. narodeniny jedného zo spoluorganizátorov festivalu – Michaela Langa," hovorí Miro Ulman.

Režisérsky zostrih Michaela Wadleigha z roku 1994 bol po prvý raz uvedený na MFF Benátky a v októbri 2017 mala v USA premiéru digitálne reštaurovaná verzia filmu. Oproti pôvodnej kinoverzii obsahuje vystúpenia Canned Heat, Janis Joplin, Jefferson Airplane a záverečný set Jimiho Hendrixa je doplnený o dve ďalšie skladby.

Hudobný dokument po svojom uvedení zaznamenal veľký úspech u divákov i kritiky. Zážitkom pre divákov a pamätníkov bolo napríklad vystúpenie Joea Cockera s coververziou piesne The Beatles With a Little Help from My Friends, koncerty The Who či Sly and the Family Stone, o ktorom Miro Ulman hovorí: "O pol štvrtej ráno priniesli zmes funky, soulu a rocku – zaujal ma nielen ich elektrizujúci výkon, ale aj výborná spolupráca s publikom. Samozrejme, ikonickým okamihom bolo, keď Jimi Hendrix interpretoval The Star-Spangled Banner, teda národnú hymnu USA."

Podľa časopisu Rolling Stone patrí dokument Woodstock medzi desať najlepších koncertných filmov všetkých čias a medzi 50 momentov, ktoré zmenili históriu rock'n'rollu. Na legendárnom festivale vystúpilo 32 interpretov, okrem spomenutých kapiel a umelcov medzi nimi boli aj Joan Baez, Crosby, Stills & Nash, Santana či Ten Years After. Konal sa pod heslom "Tri dni mieru a hudby" od 15. do 18. augusta 1969 v štvortisícovom meste Bethel v štáte New York. To sa nachádza 60 míľ (96,5 km) od pôvodne plánovaného miesta Woodstock, jeho názov sa však už nemenil.

Zdroj: TASR, SFÚ (Hudba.sk edit)