Nórsko je známe ako krajina, ktorá má okrem prírodného bohatstva a ukážkovo fungujúcej demokracie a inštitúcií aj mimoriadne silnú a zaujímavú hudobnú scénu. Popri pope, elektronickej hudbe či jazze patrí medzi najväčších exportérov kvalitného metalu, špeciálne jeho extrémnejších odnoží.


Norwegian Invasion
je názov turné, v ktorom sa spojili práve traja významní predstavitelia extrémneho metalu z Nórska: kapely Keep Of Kalessin, Dødheimsgard a Cadaver. Bratislavská zastávka ich spoločnej šnúry sa bude konať počas halloweenskeho víkendu, teda 30. októbra v klube Randal.

Vstupenky sa dajú za zvýhodnenú cenu 21 eur kúpiť exkluzívne v sieti Predpredaj.sk, na mieste budú o štyri eurá drahšie. Všetky aktuálne informácie k mobilizácii fanúšikov severského metalu nájdete na Facebook evente.

Kapela Keep Of Kalessin aktuálne oslavuje 25 rokov svojho fungovania a pri tejto príležitosti vyráža na európske turné so špeciálnou šou. Trio z Trodheimu združené okolo zakladajúceho člena s prezývkou Obsidian C., má na konte dve nominácie na cenu Grammy, tretie miesto v nórskom národnom kole Eurovízie a druhé v rebríčku predajnosti. Nehovoriac o šiestich albumoch a obrovskom množstve pozitívnych ohlasov na živé vystúpenia po celom svete. S kapelou spolupracovali aj legendy žánru ako Attila Csihár z Mayhem alebo Frost zo Satyricon. Vzhľadom na to, že Keep Of Kalessin nevystupujú často a u nás budú mať premiéru, nemali by ste si to nechať ujsť.

 
Dødheimsgard, alebo aj stručne DHG, začali ako čisto black metalová kapela, ale časom do svojej tvorby zakomponovali množstvo elektronických, indrustriálnych a experimentálnych prvkov, čo robí ich zvuk absolútne unikátnym. Od roku 1994 sa v kapele prestriedali napríklad Fenriz z Darkthrone, ktorý je spolu s Vicotnikom jedným zo zakladajúcich členov, alebo Galder z Dimmu Borgir. Vicotnik je v kapele dodnes a spoločnosť mu robia Thurnberg, Terghl a L.E.Måløy. Ich avantgardné koncerty sú vyhľadávaným zážitkom.    

Tretím nástrojom severskej skazy bude black/death metalový Cadaver z Fredrikstadu. Žijúca legenda Anders Odden (ex-Satyricon, Celtic Frost, Ministry) kapelu založil už v roku 1988. Už vtedy sa formácii podarilo osloviť svojou tvorbou členov legendárnych Carcass natoľko, že im pomohli so zmluvou s Earache records a debut Hallucinating Anxiety (1990) bol na svete. Po štvrtom albume Necrosis (2004) nasledovala dlhá prestávka, spôsobená zdravotnými problémami niektorých členov alebo ich pôsobením v iných kapelách.

V roku 2020 sa Cadaver opäť postavil na nohy vďaka výbornému albumu Edder & Bile, ktorý vydal nemecký gigant Nuclear Blast Records. Tentokrát v zostave s jedným z najlepších metalových bubeníkov súčasnosti Dirkom Verbeurenom. Ten okrem Cadaveru hrával napríklad v Soilwork a jeho hlavným pôsobiskom je momentálne legendádny Megadeth! Šanca vidieť jeho majstrovstvo v malom klube ako na dlani sa už nemusí zopakovať.


Na bratislavskom koncerte budú trojici nórskych kapiel robiť spoločnosť ešte maďarskí pagan metalisti Bornholm a exotickí rebelanti Confess z Iránu.

Trio Bornholm z Budapešti je na scéne už viac ako 20 rokov a na konte má šesť dlhohrajúcich albumov. Ten posledný s názvom Apotheosis (2021) vyšiel pod hlavičkou Napalm Records a kapela sa pridala k tomuto turné najmä kvôli podpore tejto podarenej novinky, plnej zúrivého pagan metalu.

Kapelu Confess založili dvaja rodáci z Teheránu Nikan "Siyanor" Khosravi a Arash "Chemical" Ilkhani. Pre ich texty im miestny režim hrozil exekúciou, požiadali preto o azyl v Nórsku, kde boli prijatí a môžu svoju tvorbu posúvať ďalej. Ich mix thrashu a groove metalu bude zaujímavým spestrením celého večera.

Vstupenky:  


Text: Hudba.sk (zdroj: Predpredak.sk)