Bratislavská kapela Blue Zodiac prichádza so singlom Návyková, s ktorým sa umiestnila na 3. mieste tohtoročného Košického zlatého pokladu. Teraz skladbu predstavuje na internete v podobe live session videa.

Skladba Návyková je ukážkou toho, ako sa hudba kapely Blue Zodiac za ostatný rok vyvinula. Bluesové vplyvy sa pomaly vytrácajú a produkcia skupiny začína byť výlučne popovou. Zároveň ju definuje slovenský jazyk, pretože kapela chce byť blízka poslucháčom na Slovensku a v Česku.

"Táto skladba prináša jemné elektronické a modernejšie prvky v porovnaní s našou predchádzajúcou tvorbou. Pravda je, že ja sa v pope alebo soule cítim spevácky omnoho viac doma ako v blues, takže by sa dalo povedať, že sme našu tvorbu tentokrát viac presunuli do mojej komfortnej zóny a v takom mierne popovom duchu by sa mal niesť aj celý náš prvý album," bližšie ozrejmuje speváčka Daniela Obšitníková hudobný posun, ktorým by Blue Zodiac radi oslovili širšie publikum.


Hudba vznikla v tvorivej spolupráci speváčky, gitaristu Martina Vasila a ich priateľa Štefana Čakváriho. "Našim zámerom bolo vytvoriť kvalitnú slovenskú pieseň, čo by mohla zaujať verejnosť, a Adrián Líška dotvoril našu ideu do dokonalosti a k našej spokojnosti," prezrádza Martin Vasil o spolupráci so známym slovenským producentom, ktorý je podpísaný aj pod skladbami Emmy Drobnej.

Na prvé počutie sa môže poslucháčom Návyková javiť ako skladba o láske. Je to však pravda len čiastočne. "V našom živote sa totiž stretávame s mnohými vecami, ktoré môžu byť pre nás návykové, obyčajne sú to veci, ktoré nám prinášajú potešenie. Dalo by sa však povedať, že skladba je aj o závislostiach a teda snažili sme sa prostredníctvom textu vybudiť emóciu, ktorá je v nejakej forme známa každému z nás," hovorí speváčka o návykovosti vo všetkých formách, ktorú môžeme prepojiť s radosťou.

Nahrávanie skladby prebiehalo v SMT Studiu neďaleko Bratislavy. "Počas celého procesu sme mali množstvo príležitostí naučiť sa nové veci nielen o procese, akým tvoriť skladby, ale pre mňa to bolo aj veľké zrkadlo pre prácu s mojím hlasom," spomína Daniela Obšítníková.

Minimalizums a čistota priestoru

Videoklip získal svoj vizuál v rámci live minisérií, ktoré Blue Zodiac pripravuje. Divadelnú atmosféru vniesol do záznamu priestor Domu kultúry Ružinov vďaka podpore Cultus Ružinov. Kapela stavila na minimalizmus a čistotu priestoru ozvláštnenú len hrou so svetlom, pričom sa nesnažila zamlčať priestor a dianie okolo nich. Jediným výrazným prvkom sú na modro svietiace neónky, nakoľko práve modrá farba by mala byť v súvislosti s názvom kapely nosnou farbou pripravovaného albumu.

"Chceme, aby ľudia videli, kto Blue Zodiac je a ako hrajú jeho členovia, a zároveň chceme predstaviť nové piesne popri tých starých," približuje Martin Vasil hlavnú myšlienku spracovania live verzie. Produkciu mal pod palcom Dominik Kurina s asistenciou Filipa Galvánka.

V najbližších mesiacoch sa fanúšikovia kapely môžu tešiť na vydanie prvého albumu, na ktorom kapela aktuálne pracuje. Formu, do ktorej bude nahrávka štýlovo odetá, uvádza práve skladba Návyková. Zostáva charakteristická farba hlasu speváčky, zmysluplné texty a príjemné melódie.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili.