Medzižánrové presahy popu i jazzu a desiatku skladieb predstavuje na svojej druhej doske Bez retuší skupina Lady Praga. Svoj repertoár stavia štvorica, na čele so speváčkou Veronikou Bergmanovou, pianistom Janom Kubínom a bubeníkom Karlom Krížom, na autorských kusoch basistu Martina Knesla, doplnenými o originálne coververzie.

Prvý album s názvom Sociální experiment (2017) bol záznamom živého koncertu z brnianskeho klubu Stará pekáreň, ktorým Lady Praga oslávila rok pôsobenia na scéne. Atmosféru živého vystúpenia preniesla kapela aj na svoju druhú platňu. Tá vznikala síce v nahrávacom štúdiu 3bees v Jinočanoch, ale opäť za prítomnosti fanúšikov.

"Od spôsobu natáčania sa odvíja názov albumu Bez retuší. Natáčali sme dohromady, návštevníci ale mali v slúchadlách vynikajúci štúdiový zvuk. Prizvali sme tiež hudobných hostí - gitaristu Honzu Sládka (Pod Černý vrch), perkusionistu Adama Reka (Bandaband) a vokalistky speváckeho zboru Bubureza, Michaelu Palovú, Kristýnu Farag a Veroniku Laznovú," opisuje vznik Bez retuší kapelník Martin Knesl.

Bez retuší tvorí deväť autorských skladieb Martina Knesla a pianistu Jána Kubína, záver patrí kultovej piesni šesťdesiatych rokov Sunny. Kapela sa žánrovo hrdo hlási k označeniu popu pre dospelých, napriek tomu sú jej jazzové a niekedy až rockové korene celkom jasne počuteľné. S ľahkosťou a vtipom textovo pracuje s témami medziľudských vzťahov, láskou vo všetkých podobách, postavením jedinca v dnešnej spoločnosti aj glosováním stereotypných povinností každodenného života.

Lady Praga koncertne debutovala v roku 2016, od tej doby pravidelne vystupuje na klubových a festivalových pódiách. Krst Bez retuší prebehne 19. januára v pražskom jazz klube U staré paní. Kapelu môžete počas januára zastihnúť v Brne, Prahe, Havlíčkovom Brode alebo Příbrami, vo februári potom predstaví album v brnenskom rádiu Proglas.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.