Mimoriadne plodný týždeň priniesol množstvo releasov a správ o pripravovaných novinkách, ktoré potešia hudobných fajnšmekrov. Na svoje si prídu fanúšikovia stálic ako Depeche Mode, Bonobo či Four Tet, ale ani uši priaznivcov novších fenoménov – napríklad Disclosure, SBTRKT alebo Slováka Minor Rain - nezostanú suché.

Britská elektronická legenda Depeche Mode avizovala na 5. februára zverejnenie prvého singla Heaven z nového, už 13. štúdiového albumu, ktorý by mal vyjsť v marci na labeli Columbia Records. Singel zatiaľ nie je k dispozícii na vypočutie, ale je možné si ho predobjednať cez portál Amazon.com. Po vydaní nového albumu, ktorého názov, počet skladieb ani obálka ešte neboli zverejnené, odštartujú Depešáci 7. mája v v Tel Avive celosvetové turné, v rámci ktorého sa na nich 25. mája môžete tešiť aj v Bratislave. O histórii kapely si viac prečítajte TU a TU. Najrýchlejšie aktualizované novinky o Depeche Mode na slovenskom internete nájdete na stránke fanklubu Depechemode.sk. (mi)

Aktualizácia (17:20): Podľa najnovších správ od vydavateľstva Sony Music vyjde singel Heaven už 1. februára a bude obsahovať b-side All That's Mine. Na maxisingli vyjdu aj štyri remixy titulnej skladby, o ktoré sa postarajú Owlle, Blawan (!) a Matthew Dear a.k.a. Audion. Štvrtý remix nesie názov "Steps To Heaven remix", interpret neznámy.

Flying Lotus prichádza s novým trackom, ktorý pripravil pre inovatívnych výrobcov sytentizátorov Moog. The Sub Phatty škrípe a kričí jedinečne agresívnym zvukom. Flying Lotus dostal tento jedinečný syntetizátor pred pár týždňami, aby ho otestoval a vyskúšal, čo všetko mašina dokáže. Svoje výtvory nezabudol zaznamenať a tak sa môžeme tešiť z tohto krátkeho tracku s príznačným názvom New Machine for Living. O farebne pestré animované video sa postaral Adam "lilfuchs" Fuchs, ktorý už pre Flying Lotusa režíroval video k tracku Zodiac Shit. Vydarená spolupráca, čo poviete? Track stiahnete TU. (ml)


Nový album tento rok pripravuje aj francúzska producentka Miss Kittin, vlastným menom Caroline Hervé. Nahrávka menom Calling From The Stars bude už jej tretím sólovým albumom, vyjde na značke wSphere až v apríli. Bude obsahovať dve CD a nájdete na ňom až 23 skladieb. Okrem toho hudobníčka už v decembri ohlásila vydanie štvortrackového EP s názvom Life Is My Teacher, na ktorom spolupracovala s Borderline a Lee Van Dowski. Tvorba známej predstaviteľky electroclashu si zachováva svoj minimalistický až experimentálny charakter. Na vypočutie ponúkame rovnomenný track z nového EP Life Is My Teacher, ktorý je k dispozícii aj na voľné stiahnutie. (dt)

Miss Kittin - Life Is My Teacher

Anglický producent SBTRKT vydal 7. januára live album/videoalbum, výstižne pomenovaný Live. Spolu desať pesničiek a dve videá boli nahraté dvanástimi kamerami počas dvoch vypredaných októbrových koncertov v londýnskom Shepherd's Bush Empire. 25. februára vychádza vo vydavateľstve Young Turks aj vinyl/DVD edícia, limitovaná na 500 kusov. Videá stoja naozaj za to. Pozrite si nahrávku Hold On/Migration. (


Britský DJ a producent ambientnej elektroniky Simon Green, známy ako Bonobo, odpremiéroval 20. januára prvý singel z pripravovaného albumu. Cirrus zaznel na rádiu BBC 6 Music v relácii Gillesa Petersona. Na tohtoročný, v poradí už piaty štúdiový album, ktorý vyjde na labeli Ninja Tune, si Greenovi fanúšikovia museli počkať tri roky. Bonobo je majster vo vytváraní štruktúrovaných nálad, ktoré poslucháča zahalia do jemného oparu prchavých basových liniek a teplých akustických podtónov, zahalených závojom delikátnych perkusií, tancujúceho cinkania a dokonale umiestneného klikania. Svojou jedinečnou zmesou vintage samplov, hiphopovo-funkových bítov a schopnosti rozjasniť každý priestor unikátnym elektronickým zvukom Green inšpiroval celé generácie hudobníkov. Chystaný release bude po posledných albumoch Black Sands a Black Sands Remixed (na ktorom spolupracovali známe mená ako Machinedrum, Lapalux, FaltyDL, Mike Slott a Duke Dumont), určite ďalším silným zážitkom. (mi)


Bernské duo Mercury práve vydalo nové video k tracku The Man, ktoré sa nachádza na rovnomennom EP a vydáva ho Gomma Records. Netradičné video zachytáva zbrane, hady a nácvik sólo baletu tanečníka Krassena Krasteva, pôvodom z Bulharska, momentálne žijúceho vo Švajčiarsku. Hudobne svieža produkcia vyšla na Beatporte ako dvojsingel, ktorý vraj nepotrebuje žiadny remix. Surový a hrubý zvuk, akoby vyrobený v garáži, má podľa autorov spôsobiť nekonečnú eufóriu na parkete. Každopádne stojí za vypočutie. (ml)


Ďalším veľkým prekvapením je minulotýždňové vydanie kompilácie rozpracovaných a nezverejnených skladieb od Kierena Habdena, známeho ako Four Tet. Kolekcia má názov 0181 a vyjde na jeho vlastnom labeli Text. Jedná sa o skladby z rokov 1997 - 2001 a Habden sľúbil, že ešte tento rok ich vydá aj vo forme vinylu. Zaujímavé je, že celý release je zmixovaný do jedinej 38-minútovej skladby. Skvelý spôsob recyklácie starých nápadov a nedokončených trackov, mohli by sa ním inšpirovať aj iní producenti... ()

Four Tet - 0181

Dazed Digital nedávno odpremiérovali video k siglu The Click od Breach & Dark Sky. V klipe nájdete reálne zábery z prostredia londýnskych gangov, ich zbraní a rôznych okamihov z ich "bežného" života. V tracku sú použite sample niektorých hlasov členov gangov. Track vychádza 4. februára. (ml)

Breach & Dark Sky - The Click
 
Francúzski elektronickí králi Daft Punk sa tento rok vrátia na scénu s novým materiálom! Nepriamo to v rozhovore pre NME potvrdil Nile Rodgers, ktorý minulý rok oznámil, že úzko spolupracuje s duom na ich novom albume. Rodgers povedal, že nabudúce, keď sa vráti do Japonska, už bude hrať ľuďom nový Daft Punk. Nile strávil v Japonsku časť minulého roku a údajne sa tam plánuje tento rok vrátiť. Rozhovor zakončil vetou: "Bez ohľadu na to, ako to skončí, rok 2013 určite nebude nudný!" Koncertovanie skupiny však vyvrátil. ()

Producent skupiny Radiohead Nigel Godrich a jeho vedľajší projekt Ultraísta zverejnili nový videoklip k Wash It Over, jednej z najvýraznejších skladieb eponymného minuloročného albumového debutu kapely. Samotné video, hyponotický jednozáberový krátky film, sa sústreďuje na speváčku Lauru Bettinson, ktorú v priebehu syntetizátorovo znejúceho tracku postupne vykúpe vo viacerých psychedelických farbách. Hoci je Ultraísta nováčikom na hudobnej scéne, na videách si dáva mimoriadne záležať. Posúďte sami (mi

Losangeleský producent Jason Chung aka Nosaj Thing vydal 22. januára svoj druhý album. Nástupca debutu Drift sa volá Home a nájdete na ňom jedenásť skladieb vrátanie aktuálneho singla Eclipse/Blue s vokálmi speváčky Kazu Makino alebo skladby Try, na ktorej hosťuje Toro Y Moi. Hoci je na ňom o jednu skladbu menej, minutáž má rovnakú ako Drift. Vyšiel na labeli Innovative Leisure, který si Nosaj Thing nedávno založil. Po tri a pol roku sa Jasonov hudobný štýl posunul o niečo ďalej a dostal sa ešte hlbšie do deepu či ambientu. Určite by ste mu mali dať šancu. ()


Na svetlo sveta sa dostala aj očakávaná skladba s názvom Spectral Split, o ktorý sa postarali nemecký umelec Pantha du Prince a nórska skupina The Bell Laboratory. Video spája umelecký rozmer s elektronikou. Použité boli zvony, xylofóny, oceľové sudy a ďalšie perkusné nástroje a zábery ich zachytávajú počas živých vystúpení. Video režírovala Sandra Trostel. Celý album vyjde podľa plánov v polovici tohto roka. (ml)´

 

Ďalší release do zbierky si na v januári na konto pripísal aj producent z Maďarska Jay Lumen. Ten poteší najmä fanúšikov tanečného techna a tech-housu. Nahrávka Get Yaa! obsahuje tri stopy: My Definition, Warehouse a rovnomenný track Get Yaa! Horúcu novinku prináša vydavateľstvo Great Stuff Recordings. (dt)


Bratia Guy a Howard Lawrenceovci z Londýna, ktorí tvoria čoraz známejšie duo Disclosure, zverejnili 21. januára na BBC Radio 1 nový singel s názvom White Noise. Vokály im naspievala speváčka Aluna Francis zo skupiny AlunaGeorge. Singel vyjde 24. marca na PMR Recordings a bude sa nachádzať aj na debutovom albume, ktorý by mal vyjsť začiatkom leta. ()

 
Sun Glitters majú pre vás nové video k tracku Tight, nedávno vydaného na labeli Lefse. Video upúta hneď na prvý pohľad. Nezaostaváva ani hudobná časť, v ktorej sa miešajú hlboké, jemne modelované basy, syntetizátory a perkusie. Príjemný track poteší oči aj uši. (ml)


Ikonický debut Give Up amerického elektronického zoskupenia The Postal Service sa pri príležitosti 10. výročia vydania dočká reedície. Release, ktorý vyjde 8. apríla na labeli Sub Pop, bude okrem pôvodnej desiatky skladieb obsahovať aj druhý disk, plný doteraz nevydaných skladieb, live nahrávok, coververzií a remixov od mien ako John Tejada, Matthew Dear či Styrofoam. Objavili sa dokonca špekulácie, že dvojica Ben Gibbard (známy aj z kapely Death Cab For Cutie) a producent Jimmy Tamborello (Dntel) by mohla konečne vydať druhý album alebo zahrať na kalifornskom festivale Coachella. Nechajme sa prekvapiť! (mi)


Anglický producent tanečného drum&bassu Danny Byrd sa v roku 2013 vracia na scénu s novým releasom na labeli Hospital. Singel obsahuje tracky GritLove You Like This, pričom na prvej nahrávke spolupracoval s legendárnym Roni Sizeom a natočil k nej aj videoklip. Danny plánuje tento rok aj vydanie nového, už tretieho albumu. Ešte pripomenieme, že v marci ho môžete vidieť na party Hospitality aj s ďalšími zahraničnými headlinermi. Viac na Letitroll.sk (dt)

 
Ďalší release z 22. januára patrí producentovi menom Gold Panda. Ten nečakane zverejnil na labeli Ghostly International nové EP Trust. Jeho fyzická podoba sa dostane do predaja 4. marca. Nájdete na ňom štyri skladby a zadarmo si môžete celé vypočuť na Pitchforku. ()


Na labeli Disco Soul Records vychádza 23. januára už tretie EP banskobystrického producenta, pôsobiaceho v Londýne a ukrývajúceho sa pod pseudonymom S22. Callisto je vrstviacou sa kozmickou deep disco vibráciou, pulzujúcou v príjemných frekvenciách na hranici 114 BPM. O remixy sa postarala v Prahe usídlená česko-slovenská dvojica DJov a producentov reprezentujúcich značku DEER - Felix a Steamfunk. Obidva remixy plávajú v deephouseových vodách. Kým Felixov počin križuje priezračné acidové obzory, Steamfunkova reinterpretácia ponúka exkurziu do temnejších zákutí houseových hlbočín. EP vychádza na Beatporte, JunoDownload.com a mal by vyjsť aj na iTunes. Krst EPčka sa uskutoční už v piatok 25. januára v pražskom klube Café v lese na šiestej edícii party DEER. (mi)


Nový release pred niekoľkými dňami vyšiel aj mladému slovenskému producentovi menom Minor Rain. Toho sme už spomínali v súvislosti s jeho spoluprácou so slávnym labelom Samurai Music. Na nahrávke, ktorú vydalo vydavateľstvo Rise Audio, nájdete jeho temný singel s hlbokou basou Duplex. EPčko ponúka aj tracky od bulharských producentov L33 a Sybaritica a ruského producenta Dextemsa. Tí sa spolu so slovenským zástupcom postarali o naozaj pestrú kombináciu štyroch trackov v štýle tvrdšieho drum&bassu. Na vypočutie ponúkame už spomínaný track Duplex. (dt) 

Minor Rain - Duplex

Kam na party?
 

V piatok 25. januára sa v martinskom klube Base Music Club uskutoční prvé vydanie drum&bassovej noci s názvom Liquid Base. Autorská party DJa Adruma sa bude zameriavať najmä na štýly ako liquid, atmospheric a deep. Hlavným hosťom akcie bude vyššie spomínaný talentovaný DJ a producent Minor Rain. Sprevádzať ho budú ďalší hostia ako DJ Ivory, Keeco z Amplitude project, Feegee, Jacobtic a špeciálny narodeninový set si pre návštevníkov prichystá Adrum. Pre priaznivcov electra bude pripravený aj druhý stage. (dt)

Známa party Knowledge Base chystá na 25. januára oslavu svojho prvého výročia konania v prešovskom klube Wave. Presne tam totiž oslávia aj tretie narodeniny, na ktoré im z Bratislavy príde zahrať duo Margita a Besná, ako aj DJ Impresio. Nebudú chýbať  ani oslávenci: Uberdrama (aka Paul Diamond) a Tomm-e. Okrem kvalitnej muziky sa budú miešať aj videá a obrázky tak, ako to vie len VJ Sepesi Gro. (ml)

Bratislavský Nu Spirit Club chystá na tento víkend dve zaujímavé akcie. V piatok (25.1.) oslávi značka [mie] (Music Is Everything) už 12. výročie. Organizátorom populárnej housovej párty príde zagratulovať španielsky DJ a producent Kyodai, zahrajú aj rezidenti Martin Haberland a Maroš Glaubic, na bare Mishek a C.O.D.E. Sobota (26.1.) bude patriť ženám - na akcii s názvom Club Sistaz vystúpia české a slovenské DJky Nika77, IM Cyber, Mayla, Siba a Lady Su. Znieť bude najmä techno a drum&bass.

Mix na tento týždeň

Nemci Modeselektor zahrali nedávno v berlínskom House of Vans, ktorý sa spojil s projektom Boiler Room. Set známeho dua tak bolo moje možné v reálnom čase sledovať na internete vďaka live streamu Boiler Room TV. Pozrite si záznam. (mi)


Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)
Foto: Depechemode.com

Súvisiaci interpreti: Bonobo, Depeche Mode