Stálice českej world music scény a dvojnásobní držitelia ceny Anděl Tomáš Kočko & Orchester vydali posledný deň roka 2021 nový album s názvom Ona. Slávnostné uvedenie nového CD do života sa uskutoční 5. apríla v brnenskom Sono Centre.

Tomáš Kočko & Orchester pridávajú do svojej diskografie ďalšiu kolekciu ľudových piesní. Tentokrát je hlavnou témou žena. Jej sila, vedomie seba, smútky i radosti v kontexte moravskej folklórnej tradície. Jedinú výnimku tvorí hudobný odkaz poľským priateľom na ich súčasnú diskusiu o právach ženy v podobe poľskej piesne Matulu moja.

Album tentokrát skupina vydala sama na základe úspešnej crowfundingovej kampane na platforme Donio. Album Ona vznikal na osi Morava – Maďarsko – Poľsko – Slovensko. Natáčal sa čiastočne v domácich štúdiách hosťujúcich interpretiek a interpretov (Lucia Šoralová, Alena Antalová, Gosza Tutka a Cimbaliband), a tiež v štúdiu dvorného zvukára Bronka Šmida. Priaznivcov Tomáša Kočku & Orchestra iste poteší aj súbežne vydávaný spevník. Ten obsahuje nielen melódie, texty a akordy pre gitaru, ale aj vypísané sóla pre flautu či husle.


Skupina sa chystá nové skladby predstaviť aj koncertne. Hlavným vystúpením jarného obdobia bude slávnostné postrižiny naplánované na 5. apríla v brnenskom Sono Centre. "Stalo sa dobrým zvykom po vydaní dosky urobiť jej krst. Ako pri narodení dieťaťa. A potom ju poslať do sveta. My sme zvolili iný koncept. Z praktických aj tradicionalistických dôvodov sme sa rozhodli pre postrižiny, teda staroslovanský rituál, pri ktorom je dieťa, v našom prípade nový album, predstavené komunite, aby následne bolo do komunity prijaté. Postrižiny teda neprebiehajú vzápätí po narodení, ale až v priebehu života a to nám dáva možnosť piesne z nového albumu si na predchádzajúcich koncertoch obohrať a postrižinový koncert si viac užiť," objasňuje Tomáš Kočko.

"Koncept postrižín sa nám osvedčil už pri doske Velesu. Odohrali sme v Sono Centre koncert, na ktorý dodnes spomíname. Postrižiny CD Ona budú opäť na tomto mieste a ja pevne verím, že to napriek nepriazni všetkých mutácií vyjde. Nádej je tu!" dodáva. Okrem Brna má Tomáš Kočko & Orchester počas jari namierené aj do ďalších tuzemských miest a predovšetkým si bude možné vybrať z pestrej palety vystúpení počas letnej open air sezóny.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Štěpánka Kubíčková z agentúry Kontra Production.