Dva slovenské fenomény Vec a Martin Valihora prichádzajú so spoločným vystúpením. V piatok 28. februára odohrajú v KC Dunaj koncert, ktorý v sebe ponesie značnú dávku improvizácie a freestyle.

"Ja mixujem a skrečujem a Martin do toho hrá. Či už jemnejšie dopĺňa podklad, alebo každý z nás si trochu zasóluje a ukáže sa ako jednotlivec. V ďalšej časti koncertu rapujem a Martin umocňuje celý podmaz bicími," povedal hip-hopový veterán Vec, ktorý pridá aj niekoľko piesní zo svojho posledného albumu Stereo Farbo Slepo. "Sme natur impro concept. Riešime a varíme veci priamo na pódiu bez prípravy. Je to zaujímavejšie o to, čo všetko vie vzniknúť v reálnom čase . DJ je v úlohe tvorivého hudobného prvku, ako aj bicie a rap. Nejde len o púšťanie a mixovanie, ale aj o scratch, čiže hranie sa s rytmom a zvukmi," doplnil ho bubeník Martin Valihora.

Večer sa tak bude niesť v znamení duelu bicie vs. gramofóny a sample. "Spolu sme odohrali pár akcií a začali sa baviť o spoločnom hraní, až to nabralo reálne kontúry. Zorganizovali sme U Dežmára voľný jam a ľuďom sa to páčilo," spomenul Vec ako vznikol spoločný projekt s Valihorom. "Dohodli sme sa na experimente, ktorý je vo svete bežný a spojili sme scratch, rap a live beats s podkladom. A vzniklo tak zaujímavé spojenie 4 elementov," dodal Valihora.

Na koncerte okrem toho zaznie spoločný track, ku ktorému nedávno točili aj videoklip. "Ja by som to plnohodnotným trackom nenazýval. Predsa len, je to rap do cudzej inštrumentálky a vzniklo to skôr ako srandička, než ako seriózna skladba. Čas ukáže, či sa ešte niečo dá dokopy, ale zdá sa, že áno. Valihora totiž sníva o rapovej kariére," dodal s úsmevom Vec.

Vec a.k.a. Branči Kováč je hviezdou domácej hudobnej scény, držiteľ ceny za Najlepsší album roka z Radio_Head Awards a autor hitov ako Turista, Branči Kováč, Na horách a ďalších. Na konte má tiež víťazstvo na česko-slovenskom šampionáte v DJ-ingu z roku 2001 a účasti na svetovom finále. Martin Valihora patrí medzi bubenícku špičku na medzinárodnej scéne a má za sebou spolupráce s mnohými muzikantami svetovej triedy.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Hrdličková.


Súvisiaci interpreti: Martin Valihora, Vec