Mikulášsky jazzový festival pripravil na celý rok 2017 mimoriadne bohatý a pestrý program a na Liptov prináša svetové hviezdy. Pri pohľade do plánovaných podujatí je zrejmé, že ich návštevníci budú mať možnosť zažiť jazz vo všetkých jeho odtieňoch, ale aj zmes ľudovej hudby, ethno či blues rock.

Mikulášsky jazzový festival v roku 2014 oslávil prvú desaťročnicu a hlavnú letnú časť festivalu v ostatných rokoch doplnil aj o pravidelné klubové koncerty. Každý mesiac sa tak môžu priaznivci dobrej hudby tešiť na vystúpenie známejších, či menej známych formácií z celého sveta.

V rámci série Jazz v meste sa v minulosti na Liptove predstavila napríklad víťazka prestížnej vokálnej súťaže v Montreux, americká speváčka Alita Moses, superband Henryho Tótha spolu s Fedorom Frešom, Ondrejom Krajňákom a Cyrilom Zeleňákom, duo Andrey Zimányiovej a Juraja Buriana a množstvo ďalších účinkujúcich. Tohtoročnú sezónu odpálil jazzový kvintet Arpiho Farkaša a Doroty Tóthovej a do konca roka séria prinesie ešte ďalších deväť zvučných mien.

Špička britského gitarového jazzu s dvojicou Slovákov  

Už túto sobotu 25. februára sa predstaví v klube Route 66 v Liptovskom Mikuláši trio špičkového britského jazzového gitaristu, pôvodom z Nigérie. Femi Temowo, ktorý bol niekoľko rokov dvorným gitaristom soulovej speváčky Amy Winehouse, vystúpi spolu s Petrom Dvorským na kontrabas a Kamilom Slezáčkom na bicie a sľubuje skutočne exkluzívny hudobný zážitok.

   
Festival ponúkne na konci júla tri dni plné hudby

Trinásty ročník letného Mikulášskeho jazzového festivalu sa bude konať už tradične počas troch večerov od 28. do 30. júla v Liptovskom Mikuláši. Deväť koncertov medzinárodných formácií doplnia dva workshopy, kde sa rámci letnej jazzovej dielne budú môcť záujemcovia pod vedením profesionálnych hudobníkov zoznámiť so základmi hudobnej improvizácie, kompozície, či využívania elektronických nástrojov a efektov.  

A na aké kapely sa na festivale môžete tešiť? Už ohlásené trio vychádzajúcej hviezdy, mladej, mimoriadne talentovanej poľskej basgitaristky Kingy Głyk dopĺňajú ďalšie dve mená z tohtoročného lineupu. Prvým je veľmi originálna fúzia ľudovej hudby a jazzu v interpretácii nového projektu dvoch dnes už legendárnych slovenských kapiel - Ľudová hudba Stana Baláža z Raslavíc a prešovské AMC Trio.  


Po šiestich rokoch sa na Liptov vráti maďarská formácia Transform Quintet, ktorá v roku 2011 na Mikulášskom jazzovom festivale zožala nesmierny úspech a organizátori sa rozhodli pozvať túto päticu hudobníkov opäť. Ich prejav je mimoriadne melodický a invenčný a spája v sebe to najlepšie z fusion jazzu a mainstreamu.  


Na zverejnenie ďalších mien z lineupu a spustenie predpredaja lístkov sa môžete tešiť už čoskoro. Dovtedy sa priaznivci jazzu môžu v Liptovskom Mikuláši a okolí chodiť zahrievať na klubové koncerty, ktoré ponúknu každý mesiac zaujímavé mená.

Program najbližších klubových koncertov Jazz v meste: 

25. 2. - Femi Temowo Trio (UK, CZ) 
25. 3. - Jerguš Oravec (SK) 
22. 4. - Bashavel (SK, MO) 
19. 5. - Peter a Lucia: Dorota Nvotová, Kubo Ursiny a Talent Transport (SK)   

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Martin Budaj.

Foto: PR