Len málo metalových kapiel sa dostalo na výslnie aj napriek kontroverziám, ktoré vyvolávali, a udržali sa tam. Rammstein je však dôkazom, že môžete byť zároveň úspešný, kontroverzný, aj negýčový.

Magnety týždňa

Od vydania albumu Herzeleid uplynulo už bezmála štvrťstoročie. Počas neho kapela Rammstein šokovala svet témami, ktoré sa dovtedy otvárali len v najobskúrnejších metalových žánroch. Do širšieho povedomia sa dostali hneď ďalšou štúdiovkou. Na Sehnsucht bývalý olympijský plavec Till Lindemann s nemeckou razanciou spieva o inceste, sado-maso praktikách a iných "príjemných" záležitostiach. Ani počas ďalších rokov kariéry Rammstein nepoľavil - práve naopak. Šokoval svojimi videami, textami, obalmi a samozrejme legendárnymi vystúpeniami. Postupne tak z nemeckého podzemia dobyl celý svet, veľký úspech slávi aj v Amerike, ktorej venoval jeden z najúspešnejších singlov. Všetko sa však raz musí skončiť. Minulý rok kapela ohlásila, že pracuje na novom albume, ktorý vraj bude zrejme jej posledným. Cez týždeň sa Rammstein na Facebooku pochválili, že už sú v štúdiu, takže dlho už čakať nebudeme. Pocity sú to trochu zmiešané. Ale ak by sa Rammsteinu podarilo odísť po dobrom albume, mali by u mňa veľké plus. (pm)

Rammstein vyvolával búrlivé reakcie najmä u širokej verejnosti, čo u metalovej kapely zas až také zložité nie je. Deafheaven však strieľali do vlastných radov. Zobrali zrejme najkultovejší a najosobitejší žáner s najpopudlivejšími fanúšikmi - black metal - a porobili šarapatu tam. Najväčší úspech zatiaľ zožali za Sunbather, ktorý v roku 2013 viaceré médiá označili za album roka. Pre množstvo "trve kvlt" black metalistov bol príliš hipsterský, a preto ho odsúdili. Teraz prichádzajú späť. Bez ohlásenia zverejnili song Honeycomb, ktorého video si môžete pozrieť nižšie. Je to necelých 12 minút pozitívneho shoegazeového blacku. Počas počúvania dostanú aj tí najzarytejší chuť umyť si corpse paint, ísť surfovať, a potom si dať na pláži pri vatre pivo s kamošmi. Alebo aj nie. (pm)


Šroty týždňa

A keď už sme pri kontroverziách, s menom Rotting Christ je to pomerne jednoduché. Páni majú za sebou posedenie v gruzínskej base. Teda aspoň ich časť. Bratia Tolisovci majú v tejto čarovnej krajine označenie satanistov, takže sú braní v podstate ako teroristi. Po prílete dostali špeciálnu prehliadku a hodili ich do chládku. Našťastie sa však promotérovi podarilo vysekať ich von a kapela následne odohrala zvyšok turné bez problémov. Na Facebook stránke labelu Season of Mist o tom informoval samotný frontman Sakis Tolis. (pm)

Veľmi pokojne prebehol rozchod kapely Periphery a ich labelu Sumerian Records. Jeho šéf Ash Avildsen sa v podcaste Jameyho Jastu rozhovoril o tom, že skupina je svojim najväčším nepriateľom. Na jednej strane by chceli zarábať viac, na druhej nechcú spraviť hitový singel a koncertovanie vo veľkom im tiež veľmi nevonia. Misha Mansoor, gitarista a hlava Periphery, reagoval v komentároch pod článkom na MetalSucks umiernenou reakciou, v ktorej ponúkol aj pohľad ich strany - chcú, aby to bolo najmä o radosti z hudby a už dlho chceli niečo vydať pod vlastnou značkou. Držím palce. (pm)

Novinky

Immortal sa poctivo pripravujú na svoj návrat. Začiatkom júla vydajú album Northern Chaos Gods. Doska bude prvou bez výraznej osoby Abbatha, ktorý sa v roku 2015 vydal na sólovú kariéru. Uvidíme, ako sa im bez neho bude dariť. (pm)

V pre-produkcii majú album thrashoví Overkill, a to od predošlej úspešnej nahrávky neuplynuli ani dva roky. Aj napriek tomu, že kapela je na scéne necelých 40 rokov, bol The Grinding Wheel úspešný a aj kritikmi veľmi dobre prijatý album. Či sa im na úspech podarí nadviazať, ukáže blízka budúcnosť. (pm)

Pri projektoch Maynarda Jamesa Keenana sme na čakanie už tak nejak zvyknutí. A Perfect Circle zvládol po štrnástich rokoch konečne vydať album  Eat the Elephant. Kapela sa ním opäť posunula k trochu inému zvuku, na aký sme boli zvyknutí. Je však prirodzenou evolúciou. Od prevažne rockového Mer de Noms postupne prešli cez temnejší Thirteenth Step až po atmosférou nasiaknutý Emotive. Novinka je veľmi príjemným, miestami až popovým, počúvaním. Jediným vyslovene rušívým prvkom je tak trochu gýčový obal. (pm)



Priekupník s dobrou náladou Andrew WK pokračuje v propagácii svojho nového albumu You're Not Alone. Dobre naladení snáď budete aj po vypočutí Music is Worth Living For. Na mňa je to už tak veľmi pozitívne, až to má opačný účinok. (pm)


Zabudli sme informovať o novinke Fínov Amorphis, tak to teraz odčiníme hneď dvomi singlami. The Bee je vkusne uškriekaná headbangovačka a Wrong Direction je metal ľahučký ako pierko, nadopovaný melódiami pre dobrú náladu a úsmev na tvári. To je aktuálna podoba helsinskej legendy. Trinásta štúdiovka zvaná  Queen of Time vychádza 18. mája. (ak)


Uplynulý piatok bol mimoriadne silný na vydania nových albumov, aj keď sme to predtým nepredpokladali. Okrem A Perfect Circle vydali svoju novú štúdiovku aj anglickí djentisti Tesseract. Štvrtý album zvaný Sonder má síce len niečo málo cez pol hodinky, ale obsiahol všetko podstatné, čo na zvuku kapely máme radi. Za všetky nech prehovorí skladba Luminary. (ak)



Tretí album belgických mizantropov Wiegedood budeme mať možnosť počuť naživo aj v Bratislave. Vo Fuge zahrajú 4. júna v spoločnosti slovenských Beton. Štúdiovka De Doden Hebben Het Goed III hrá taktiež len pol hodinku, ale v tomto prípade ide o niečo náročnejší materiál. Ideálne nočné počúvanie. (ak)



A teraz ideme k prekvapeniam. Nulová marketingová kampaň, žiaden hype. Jednoducho vydali album, umiestnili ho na streamingové služby a fanúšikovia sa mohli cez víkend aj porantať. Kanadskí hardcore-isti Cancer Bats vložili do albumu The Spark That Moves obriu porciu punkovej rytmiky, riffy sú však inšpirované Panterou. Čo je dobre - vyšlo predsa slniečko a pondelkové ráno môžete ideálne začať takýmto nášupom. Nech vás inšpiruje nižšie uvedený klip, angažovaný v dobrej veci. (ak)



Pre mnohých fanúšikov ľahkých drog však prišla najväčšia pecka s novou doskou kultových stoner-metalistov Sleep. Od konca minulého roku bolo známe, že sa niečo varí, kapela bola však vo svojich plánoch tajnostkárska a album The Sciences prišiel bez väčších ohlásení. A to je len dobre - posledná štúdiovka  Dopesmoker totiž vyšla v roku 2003 (respektíve ako Jerusalem ešte v roku 1999). (ak)


Denverskí metalisti Khemmis, ktorí sa na debute pred tromi rokmi vyprofilovali ako ľahko stoner/doom metalový spolok, uviedli novú, ťažko heavy metalovú skladbu Isolation a tiež ohlásili vydanie albumu Desolation. Napriek pochmúrnym názvom je nová hudba až prekvapivo povznášajúca. Ich podanie hevíku je podobné dnes hyperpopulárnym Trivium, či severským Audrey Horne. Album  Desolation čakajte v polovici júna. (ak)


Nadchádzajúci utorok sa v dvoch viedenských kluboch neďaleko seba odohrajú skvelé koncerty. V Aréne vystúpia americkí chlapci, ktorých názov najlepšie ilustruje rozsah ich záľub - Weedeater - stonermetalové trio, ktoré to spolu ťahá už dve dekády. Predskakovať im bude extrémna drone-metalová dvojka The Body. V klube Szene budete mať možnosť zažiť folk metalový večer v podaní trojice najväčších mien na scéne. Írski Primordial si na turné k novému albumu zavolali severanov Moonsorrow a nemeckých post black metalistov Der Weg Einer Freiheit. Bude to epické, výpravné a krásne. (ak)


A ako fanúšikom vkusného folku by Vám nemala uniknúť správa o novom albume moravských metalistov Silent Stream of Godless Elegy. Podľa štvorminútového traileru sú niektoré skladby coververziami krajanov Čechomor, no dúfame, že nám kapela naservíruje aj trošku tvrdší formát. Album  Smutnice vychádza snáď sedem rokov po poslednej štúdiovke Návaz. (ak)


Aj z blbého roku sa dá vyťažiť. Po problémoch s drogami, údajným násilím na manželke a odchode z kapely stačí spraviť song, v ktorom poviete, že tí zlí sú vlastne všetci ostatní, lebo nikto nie je bez chyby, a problém je v tom, že vás vlastne nepoznajú. Zabudnúť nesmiete ani na maskáče v červenej verzii a výraz tvrďasa. Nech sa páči – Ivan Moody ensamble a.k.a. Five Finger Death Punch a ich novinka Sham Pain. (pm)


Absentees patria k novej vlne metalického hardcoreu z Veľkej Británie. Vo štvrtok vydali svoj debut SPLIT/SCREENS. Názov je to celkom trefný, lebo pri pogovaní si určite rozbijete monitor. Video Split nájdete nižšie, celý album na Bandcampe. (pm)


Dead Rat, Rotting Raven je novinkou od Wolvhammer z prichádzajúceho albumu The Monuments of Ash and Bone. Je to typická ukážka ich tvorby. Taká kombinácia punku a black metalu. Špinavý, škaredý, temný, ale mimoriadne zábavný song, ktorý budete počúvať znova a znova. (pm)


Haluz týždňa

Decká z O'Keefe Music Foundation sme tu už mali neraz a neprestávajú nás baviť ani teraz. Ich prerábka legendárnej skladby Raining Blood od Slayer prichádza v doprovode skvelého videa. Hudobne sú na tom tínedžeri rovnako dobre a tento počin by určite požehnal aj samotný Jeff Hanneman. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Rammstein

Súvisiaci interpreti: Rammstein, Rotting Christ