Na pondelkovom odovzdávaní českých hudobných ocenení Anděl za rok 2016 absolútne triumfovala speváčka Lenny, ktorá premenila na víťazstvo všetky štyri svoje nominácie. Ovládla tak všetky hlavné kategórie, v ktorých mohla byť nominovaná, pričom už predtým získala cenu vo svojej žánrovej kategórii.

Lenny, ktorej debutový album Hearts už v koncoročných rebríčkoch českých hudobných kritikov obsadzoval najvyššie pozície, v pondelok večer prevzala ceny v kategóriách Speváčka, Album (Hearts), Skladba a Videoklip (obe za singel Hell.o).

Prvú sošku anjela však hudobníčka, ktorá svoj talent zdedila po mame Lenke Filipovej, dostala už pred niekoľkými dňami na samostatnom udeľovaní žánrových cien, kde zvíťazila v kategórii Rock&Pop. Celkovo tak v rámci aktuálneho ročníka cien Akadémie populárnej hudby získala až päť ocenení.


Neprajníkom ukázala prostredník

Pri preberaní poslednej ceny v kategórii Album roka sa 22-ročná speváčka postarala o menší rozruch, keď svojim neprajníkom ukázala vztýčený prostredník. V rozhovore, ktorý krátko po ceremoniáli poskytla pre iDnes.cz, vysvetlila, že išlo o spontánne gesto, ale vyprovokovalo ju k nemu to, ako tvrdo musela o svoju pozíciu na scéne bojovať.

"Bol to nápad, ktorý sa mi v hlave odohrával, keď som sedela pri stole. Samozrejme som sa pripravovala na to, čo by som povedala, keby som vyhrala album roka. A je mi ľúto, že som tam nevtesnala všetky poďakovania. Ale premietala som si, aké úsilie nás stálo prehovoriť určitých ľudí, aby mi v práci nebránili. A vlastne som dnes najviac vďačná ľuďom, ktorí mi neverili. Vďaka nim som sa naučila za sebou stáť. Cestičku k Andělovi nám pekne vydláždili."

Náš rozhovor: Lenny patrí medzi najväčšie objavy, o úspechoch však hovorí skromne




V priamom prenose si zaspievala s Kubišovou

Počas galavečera, ktorý v priamom prenose z Lucerna Music Baru vysielala Česká televízia, vystúpila sympatická speváčka v unikátnom duete s Martou Kubišovou. Zaspievali si spolu pieseň Arethy Franklin A Natural Woman v českej úprave s názvom Odvěká žena.

Obe speváčky pritom vo svojej kategórii stáli proti sebe ako súperky. Pre Kubišovú to bola zrejme posledná šanca získať cenu Anděl v rámci bežných kategórií, keďže minuloročný album Soul má byť jej posledným. Pri týchto oceneniach platí, že podmienkou nominácie je práve vydanie nového albumu v predchádzajúcom roku. Vďaka tomu sa neopakujú stále tí istí víťazi ako je tomu v anketách popularity typu Slávik.

Prečítajte si: Marta Kubišová tento rok ukončí spevácku kariéru. Aj koncertmi na Slovensku

Marta Kubišová a Lenny, Anděl za rok 2016 Zdroj: Profimedia.skMarta Kubišová a Lenny - viac fotiek z odovzdávania cien Anděl za rok 2016

Aj ostatné vystúpenia sa niesli v znamení netradičných spojení. David Koller predviedol spolu s Prago Union skladbu Aha, Tomáš Klus a Thom Artway spojili sily v pesničke, ktorú prvý menovaný napísal špeciálne pre tento večer a kapela Jelen predviedla so speváčkou Debbi česko anglickú verziu piesne Korunou si hodín, ktorá je prerábkou skladby Down On The Corner od Creedance Clearwater revival.

Ďalšie ceny aj pre Gotta či Špinarovú

Objavom aj Spevákom roka sa stal spomínaný Thom Artway, vlastným menom Tomáš Maček, ktorý vlani v septembri vydal tiež veľmi pozitívne prijatý debut Hedgehog. Skupinou roka sa stali Jelen, ktorým k nominácii a víťazstvu dopomohol album Vlčí srdce

Cenu Anděl prevzal aj Karel Gott za absolútne najpredávanejší album roka - výberovku 40 slavíků. Reagoval známou vetou "to som skutočne nečakal" a dodal, že už nebude hovoriť, že skončí. "Ďakujem tým, ktorí si nenapaľujú moje albumy, ale ich kupujú," zakončil svoje poďakovanie.

Karel Gott, Ceny Anděl za rok 2016 Zdroj: Profimedia.skKarel Gott mal v roku 2016 najpredávanejší album na českej scéne

Do hudobnej Siene slávy uviedli členovia českej Akadémie populárnej hudby in memoriam speváčku Věru Špinarovú, ktorá neočakávane zomrela v marci tohto roku.

Tento rok hrozilo, že sa udeľovanie cien Anděl neuskutoční, pretože sa ich organizovania vzdala usporiadateľská agentúra. Medzinárodná federácia hudobného priemyslu sa napokon rozhodla vyhlásiť ceny Anděl v komornej atmosfére Lucerna Music Baru. Programom sprevádzal Libor Bouček.

Prehľad víťazov a nominácií v ankete Anděl za rok 2016:

Album roka:


Jelen - Vlčí srdce

Lenny - Hearts
Prago Union - Smrt žije

Skladba roka:

Lenny - Hell.o

Michal Hrůza - Pro Emu
Priessnitz - Mrzáci

Videoklip roka: 

Jananas - To samo 
Lenny - Hell.o 
Midi Lidi - Lux 

Skupina roka:

Jelen

Prago Union
Priessnitz

Spevák roka:

Ondřej Ruml

Thom Artway
Xindl X

Speváčka roka:

Lenka Nová

Lenny
Marta Kubišová

Objav roka:

David Stypka

Light & Love
Thom Artway

Najpredávanejší album: Karel Gott - 40 slavíků

Sieň slávy: Věra Špinarová

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, SITA, iDnes.cz)
Foto: Profimedia.sk