Posledný víkend pred letnými prázdninami už po šiestykrát zaznie v Kostole sv. Kataríny v Banskej Štiavnici jazz. Letný festival Jazznica 2012 ponúkne v tomto sakrálnom priestore vystúpenia umelcov, ktorí sa na slovenských festivalových scénach objavujú pravidelne, ale i zriedkavo.

K zriedkavým patrí dlhoočakávaný návrat tria Andreja Šebana s basgitaristom Oskarom Rózsom a bubeníkom Martinom Valihorom. Predzvesťou tohto koncertu bolo Šebanovo vystúpenie v Bratislave, o ktorom si viac môžete prečítať v našej reportáži.

Na festivale Jazznica 2012 sa predstaví aj H projekt gitaristu Andreja Hrušku s nádychom experimentu, v ktorom sa jazzfunk prelína s ambientnými plochami elektronických mašiniek. Pre mnohých budú objavnými známe témy Hey Joe, Little Wing, Voodoo Chile či Angel v podaní akustického klavírneho tria Poliaka Artura Dutkiewicza. Práve jeho album Hendrix Piano sa v Poľsku tešil značnej pozornosti a kapela ho predstavila na mnohých domácich i zahraničných festivaloch.

V susednom Česku zas zarezonoval projekt Invisible World mladého kontrabasistu Tomáša Lišku natoľko, že ho porota pod krídlami Českej jazzovej spoločnosti označila za druhý najlepší Album roka 2009. Liška sa so svojím triom v zložení David Dorůžka a Vít Křišťan predstaví aj na festivale Jazznica v domácej premiére. Okrem spomínaných interpretov dostanú priestor i mladé kapely a nebude chýbať ani workshop pod vedením Martina Valihoru.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka podujatia.

Foto: Juraj Cagáň - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban