Európsky summit regiónov a miest v Bratislave otvorí výnimočný koncert, ktorý bude pre všetkých zdarma. Zaznie hudba Pink Floyd v spojení so speváckym zborom Lúčnice a v sprievode Slovenského symfonického orchestra sa predstaví Mária Čírová, IMT Smile, Korben Dallas, Katarzia, Pavol Hammel, Janko Lehotský, Tublatanka, Collegium musicum, Longital či David Koller.

Slávnostný koncert na hrade Devín má byť nezabudnuteľným zážitkom pre delegátov kongresu na 7. Európskom summite regiónov a miest ale aj pre širokú verejnosť. Cieľom autorov projektu je poukázať na dynamiku vývoja hudobného života na európskom kontinente v priebehu storočí. Jedným z vrcholov večera bude legendárna kompozícia Georga Friedricha Händela Hudba k ohňostroju s veľkým ohňostrojom, ako aj originálne prevedenie jednej zo skladieb legendárnej britskej skupiny Pink Floyd. Jedinečné podujatie, aké sa na Slovensku uskutoční prvýkrát, ponúkne aj to najlepšie z domácej hudobnej produkcie vo výnimočnej žánrovej pestrosti.

"Koncert Hudba Európy sme sa usilovali skoncipovať tak, aby bol prehliadkou toho, čím hudba na Slovensku žila a stále žije. Samotná skladba kultúrneho programu vychádza z myšlienky ponúknuť pestrý a atraktívny program z našej hudobnej produkcie vo výnimočnom žánrovom priereze. Úvod podujatia je venovaný skladbám rockových a popových hviezd v spojení s paletou symfonickej zvukovosti. To všetko v netradičných orchestrálnych aranžmánoch renomovaných aranžérov a upravovateľov," uviedol jeden z autorov projektu Anton Popovič. "Summit regiónov otvoríme na dôstojnom mieste dôstojným programom. Devín je rovnocenný akýmkoľvek kultúrnym križovatkám a významným miestam v Európe," dodal ďalší z autorov projektu Ladislav Snopko.

Unikátny prierez slovenskou hudbou

Na koncerte zaznejú mnohé špeciálne hudobné spojenia. Korben Dallas, Katarzia, Pavol Hammel, Collegium musicum, IMT Smile, Longital, Janko Lehotský, Talent TransportMária Čírová či Tublatanka predstavia svoje skladby spolu so Slovenským symfonickým orchestrom pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča. "Dúfam, že spojenie mojej tvorby so symfonickým telesom bude príjemným zážitkom. Veľmi sa na to teším, pôjde totiž o moju prvú spoluprácu s takýmito hudobníkmi. Dúfam, že nám bude aj počasie priať," teší sa Mária Čírová. 

"V slávnostnej atmosfére, ktorá prislúcha významu Summitu Európskeho výboru regiónov, chceme koncert ukončiť zlatým fondom európskeho hudobného dedičstva v kombinácii s tvorbou hudobnej legendy. Verím, že Händelova Hudba ku kráľovskému ohňostroju v  spojení s Atom Heart Mother skupiny Pink Floyd v aranžmáne pre art-rockovú formáciu, miešaný zbor a orchestrálne obsadenie bude nezabudnuteľným zážitkom. Chceme takto poukázať na dynamiku vývoja hudobného života na európskom kontinente v priebehu storočí," dodáva Anton Popovič.

Koncert Hudba Európy sa uskutoční na hrade Devín vo štvrtok 7. júla. Začiatok hudobného programu je naplánovaný na 19:30, areál hradu bude pre návštevníkov koncertu otvorený o hodinu skôr. Ide o jedno z prvých veľkolepých podujatí slovenského Predsedníctva v rade EÚ, ktorými bude Bratislava žiť do konca až tohto roka. "Naším cieľom bolo, a to sa nám aj podarilo, aby bol tento veľkolepý koncert prístupný pre všetkých ľudí. Práve na nich stojí celá Európska únia a práve na ich záujmy musia pozerať jej predstavitelia pri rozhodovaní. Preto som rád, že vstup na toto výnimočné podujatie bude bezplatný," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Hudba Európy (Music of Europe) na Devíne sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Partnermi podujatia sú RTVS, Zoznam.sk, SOZA a TASR. Vstup na podujatie sú bezplatný, ale návštevníci si z dôvodu obmedzenej kapacity musia vopred zarezervovať miestenku.

Rezervácia bezplatných lístkov:  Predpredaj.sk

Hudba Európy je pre všetkých zdarma Zdroj: PR 
Redakcii Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum, Tublatanka