Jeden z najznámejších svetových jazzmanov, Till Brönner, bude ďalšou hviezdou jesenných Bratislavských Jazzových Dní. Trúbkar, ktorý spolupracoval s hviezdami ako Chaka Khan, Tony Bennet, Annie Lennox, Nena, Carla Bruni či Al Di Meola, vystúpi v bratislavskej Inchebe v sobotu 27. októbra 2012.

Till Brönner sa narodil v nemeckom Viersene, blízky je mu aj taliansky Rím, kde sa začal venovať štúdiu džezovej hry na trúbke. Talentovaný hudobník, spevák, skladateľ, aranžér a producent počas svojej doterajšej hudobnej kariéry získal päť ocenení Echo Music Award a dve nominácie na americké Grammy, z čoho jedna bola za najlepšie jazzové inštrumentálne sólo.

Hudba Tilla Brönnera je ovplyvnená fusion jazzom a bebopom, pre ktorý je charakteristické rýchle tempo, inštrumentálna virtuozita a improvizácia založená na kombinácii harmónie a melódie. K tejto hudbe sa dostal cez Louisa Armstronga a Charlieho Parkera už počas dospievania. "Bebop som počul prvýkrát ako 13-ročný a vyrazilo mi to dych. Až tak, že som si myslel, že je to neslušné. Hudba bola akoby ženou a vstupovala do mňa," spomína Brönner na svoje zoznámenie so žánrom, ktorého je dnes popredným predstaviteľom.

Vo svojej doterajšej kariére sa podieľal na šestnástich štúdiových albumoch, kde sa prejavila jeho hudobná všestrannosť. Nájdete medzi nimi nielen jazzové nahrávky, ale aj pop, country či skladby ku filmom. Ako jeden z mála je exkluzívnym hudobníkom vydavateľstva Universal.

Till Brönner - AVO session, 2008

Bratislavské Jazzové Dni 2012 sa uskutočnia v termíne od 26. do 28. októbra v bratislavskej Inchebe. Hlavnými hviezdami festivalu budú okrem Tilla Brönnera aj Mario Biondi (26. 10.), Dianne Reeves (27. 10.) a Kool & The Gang (28. 10.). Vstupenky na festival sú už v predaji prostredníctvom Ticketportalu a Tiposticketu. V predaji sú nielen permanentky na celý festival, ale aj jednodňové vstupenky.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac informácií nájdete na www.bjd.skwww.facebook.com/bjd.sk.

Súvisiaci interpreti: Till Brönner