Oceňovaný mladý slovenský pianista Alan Bartuš, ktorý sa minulý rok v prestížnej súťaži Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition zaradil medzi desiatku najlepších jazzových klaviristov sveta svojej generácie, sa po prázdninách pred návratom na newyorskú Manhattan School of Music chystá na turné. V štyroch slovenských mestách a vo Viedni vystúpi v exkluzívnej zostave s ďalšími známymi menami slovenskej hudobnej scény, ktoré aktuálne takisto pôsobia v New Yorku.

Alan Bartuš na turné predstaví svoj úspešný album Born in Millennium, za ktorý získal ocenenie Jazzová nahrávka roka 2023 v rámci Radio_Head Awards. Okrem historického postupu do semifinále v súťaži, pôvodne známej ako Thelonious Monk Institute of Jazz International Competition, nedávno potvrdilo jeho výnimočné postavenie na medzinárodnej jazzovej scéne aj ocenenie / štipendium Dave Brubeck Composer and Pianist Scholarship, ktoré dostal v júni od nadácie Brubeck Living Legacy podporujúcej vzdelávanie mladých talentov. Alan na jednej z najprestížnejších amerických hudobných škôl Manhattan School of Music študuje od roku 2023.

Na augustovom turné, ktoré zahŕňa koncerty v Bratislave, Viedni, Modre, Piešťanoch a Trnave, sa k Alanovi v projekte Alan Bartus New York 4tet pripoja traja ďalší špičkoví slovenskí hudobníci: jeho otec, kontrabasista Štefan "Pišta" Bartuš, ktorý je čerstvým držiteľom Ceny Ladislava Martoníka 2024 udeľovanej Hudobným fondom, a bubeník Martin Valihora a speváčka Hanka G, ktorí obaja už roky pôsobia v New Yorku. V programe zaznejú nielen skladby z albumu Born in Millennium, ale aj nové kompozície z pripravovaného projektu Deep Roots.

EPK vizitka albumu Born in Millennium:

Termíny turné:

  • 27. 8. (19:00) – Bratislava, Korzo (Hviezdoslavovo nám. 3)
  • 28. 8. (21:00) – Viedeň, Jazzland (Franz-Josefs-Kai 29)
  • 29. 8. (20:30) – Modra, Drumfest Slovakia (Hlavná stanica)
  • 30. 8. (19:00) – Piešťany, La Musica (Teplická 39)
  • 31. 8. (20:30) – Trnava, 10BAR (Šrobárova 10)

Alan Bartuš je považovaný za jedného z najperspektívnejších jazzových klaviristov svojej generácie, čo potvrdzujú jeho úspechy na medzinárodných súťažiach a spolupráce s legendami ako Gregory Hutchinson, Tim Armacost, Ron Blake alebo Jeff "Tain" Watts.

Jeho hudba, ktorá kombinuje melodickú nápaditosť s rytmickým majstrovstvom, si získava uznanie od popredných svetových jazzmanov vrátane Tonyho Lakatosa a Jerryho Bergonziho. Napriek mladému veku (23 rokov) už pozbieral cenné úspechy na prestížnych jazzových súťažiach vo Švajčiarsku, Rakúsku aj USA. Okrem albumu Born in Millennium (2023) má na konte aj nahrávku Solology (2022) – autorský sólo piano album spájajúci techniky vážnej hudby s improvizáciou a jazzom.

Pozrite si rozhovor Barbory Botošovej s Alanom Bartušom:

Redakciu Hudba.sk informoval Štefan Bartuš. Správu sme upravili a doplnili.