Každý nový album Dream Theater je pre progmetalistov sviatkom a tento konkrétny je i novým začiatkom pre kapelu. My pokračujeme v nastolenom trende a po veľkom magnete nasleduje kopa hrdzavého šrotu, za ktorú tentokrát vďačíme hip-hoperovi. V novinkách sa však už žiadna hrdza nenachádza.

Magnet týždňa

Významný to týždeň pre všetkých priaznivcov kvalitnej inštrumentalizácie v podaní legiend Dream Theater. Tento týždeň kapela dala k dispozícii celý svoj dvanásty, rovnomenný album fanúšikom na vypočutie. Je to zároveň prvá možnosť počuť nového bubeníka Mikea Manginiho v materiáli, na ktorom sa sám podieľal. Dosku Dream Theater, ktorá oficiálne vychádza 24. septembra, počúvajte na stránke magazínu Rolling Stone. (ak)

Šrot týždňa

Keď naštvete frontmana Queens of the Stone Age, Josha Hommeho, vedzte, že nebude ticho. Ani keby ste boli Jay Z. V rozhovore pre CBC Radio 2 sa podelil o jeho nedávny zážitok s populárnym rapperom na jeho festivale Made in America. "Jeho ochranka prehľadáva kapely cestou dovnútra. Tak som im povedal: 'Keď otvoríte tú tašku, nebudem hrať, takže je teraz na vás, či budeme hrať, alebo nie'," povedal Josh. "Jay Z nám tiež dal fľašu šampanského a chcel, aby sme sa s ňou odfotili. Tak som ju zničil. Pretože to bolo celé nezdvorilé. A nemal by si prehľadávať mojich chalanov, mal by si ísť do..." Záver si doplňte sami. (pm)

Bonusový šrot: Som najväčšia rocková hviezda planéty, tvrdí Kanye West


Novinky

Už v utorok si môžete zakúpiť nové DVD od MegadethCountdown to Extinction: Live. Tešíte sa? Lebo ja áno. Tu je zatiaľ aspoň krátky trailer. (pm)


25. októbra vydajú legendárni Deep Purple singel Above and Beyond z ich posledného albumu Now What?! Keby ste ho ešte náhodou nepočuli, tu je k nemu krátka ukážka. (pm)


V roku 2004 chcela kapela The Dillinger Escape Plan vydať DVD zo svojich koncertov. Síce sa to nepodarilo, ale po takmer desiatich rokoch sa aspoň jedna z oficiálnych nahrávok dostala na internet. Užívajte záznam DEP z Hellfest 2004. (pm)

Lightning Bolt, nový album Pearl Jam, uzrie svetlo sveta už 14. októbra. Vy si z neho môžete vypočuť už druhý song. Po dynamickom Mind Your Manners prichádza chlácholivý Sirens. Viac info a tracklist albumu (pm)


Kapela, ktorá si z nejakého dôvodu ešte stále hovorí Sepultura, sa pripravuje na vydanie albumu Mediator. Cez týždeň predstavili prvý song – The Age of Atheist. Trochu generický, trochu nudný a minimálne zapamätateľný. (pm)


Neuveríte, ale metalcore môže byť aj celkom dobrý. Napríklad v podaní kapely RSJ a ich novinky Nice Day Out. Navyše s celkom podareným videom. (pm)


Zatiaľ ešte nemáme veľa informácií k novému projektu Sun & Sail Club, ale isté je, (1) že ju tvoria ľudia z Fu Manchu a ex-Kyuss a (2) že podľa krátkej ukážky to bude výborný nárez. (pm)


Industriálni metláci z amerického Chicaga Dope sa vracajú. Za posledné štyri roky, kedy o nich bolo takmer úplne ticho, nám trochu "zdjentovateli". Ale podľa teaseru k songu Drug Music to môže byť celkom fajn. (pm)


Fíni Oranssi Pazuzu produkujú avantgardou šmrncnutý black metal, ktorý znie tak divne a nečitateľne, že to vlastne ani s black metalom veľa spoločného nemá. Niekedy sa hudbu nevypláca žánrovo popisne definovať. Novú skladbu z albumu Valonielu počúvajte na facebooku kapely. (ak)

Pekné geekovské lyric video ladené do retro hábov BSOD (Blue Screen of Death) vymysleli ľudia okolo Anneke van Giersbergen – holandskej rockerky, ktorá má nový album Drive. (ak)


Škandinávski melodickí death metalisti Insomnium majú zas trocha temnejšie lyric video k skladbe Ephemeral z rovnomenného EP. Okrem titulnej, budú na disku ešte tri inštrumentálne skladby. (ak)


Hudba Skeletonwitch je len pre silných chlapcov. Aspoň taký dojem mám z nového klipu tejto deathovej formácie. Miera klišé zobrazovaného v klipe je naozaj vysoká. Lesíky, vlasiská, kérky. Moc to kapele neverím. Pozrite sa sami, song I am of Death bude na októbrovom albume Serpents Unleashed. (ak)


Ak máte chuť spomaliť a vychutnať si niečo atmosférickejšie a obsažnejšie, ponúkajú sa Vám post-metalisti Pelican. Rozjímavé inštrumentálne fláky sú špecializáciou kapely. Kapele v októbri vychádza album Forever Becoming, na ktorom okrem The Cliff bude ďalších sedem skladieb. (ak)



Najštýlovejšie odkašľanie v songu ponúka šialený vokalista Kvelertak menom Erlend Hjelvik. Nájdete ho v skladbe Evig Vandrar, ktorej v týchto dňoch vyšiel kreslený klip, koketujúci so sci-fi a motívmi putovania. (ak)


Krásny videoklenot k nám prišiel zo základne Deep Purple. V roku 1984 vydali album Perfect Strangers a v dnes už klasickej zostave Lord-Paice-Blackmore-Gillian-Glover zahrali koncert v austrálskom Melbourne, ktorý bol zaznamenaný a vyjde na DVD až v roku 2013, konkrétne 14. októbra. Pozrite si live video skladby Perfect Strangers. (ak)


Superskupina Scar the Martyr, ktorú vedie bubeník Slipknot, Joey Jordison, má na svete debutové video. Fanúšikov Slipknot snáď poteší. (ak)


Haluze týždňa

A výchove detí sa budeme venovať aj tento týždeň! Ak by ste vo svojom okolí našli učiteľa, ktorý by vaše ratolesti naučil takto hrať 46 and 2 od Tool, dajte vedieť. (pm)


Keby nie, tak im aspoň zriaďte malú skúšobňu doma. Aby mohli hrať ako Gauchos. Nižšie ich celkom podarená prerábka Fuel od Metallicy. (pm)


Ale najmä nezabúdajte, že treba začať poriadne skoro. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: metalsucks.net

Súvisiaci interpreti: Dream Theater, Queens of the Stone Age