Americká kapela Pearl Jam zverejnila videoklip ku skladbe Sirens. Režisérom videa je Danny Clinch, ktorý s formáciou spolupracoval aj na predchádzajúcom klipe k piesni Mind Your Manners, ale aj na koncertnom DVD s názvom Immagine in Cornice (2007).

Skladba Sirens je druhým singlom z očakávaného albumu Lightning Bolt, ktorý by mal vyjsť 14. októbra. Prvým singlom je spomínaná skladba Mind Your Manners. Formácia z novinky predstavila na júlovom koncerte v Chicagu aj piesne Lightning Bolt a Future Days.

Na desiatej štúdiovke spolupracovala kapela s producentom Brendanom O'Brienom a podľa gitaristu Mikea McCreadyho sa novinka od posledného albumu Backspacer (2009) líši. "Povedal by som klasickú odpoveď, že album je logickým nasledovníkom predchádzajúcej štúdiovky. Myslím si však, že sme tu viac experimentovali. Môžete tam počuť vibrácie Pink Floyd, ale aj ostrosť punk-rocku," prezradil. Kým prvý singel mal bližšie k punku, novinka poteší fanúšikov klasického rocku. Vedderov hlas je balzam na dušu...


Pearl Jam pôsobia na hudobnej scéne od roku 1990. Doteraz predali na celom svete viac ako 60 miliónov kópií nahrávok, pričom komerčne najúspešnejší je ich debut Ten (1991). Na konte majú aj štúdiové nahrávky Vs. (1993), Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006) a spomínaný Backspacer (2009).

Skupina vznikla počas rozmachu štýlu grunge, no v jej tvorbe sú zastúpené aj mnohé ďalšie odnože rockovej hudby. Ich pôsobenie na scéne predvlani v dokumente Pearl Jam Twenty zrekapituloval režisér Cameron Crowe. Pearl Jam fungujú v zostave Eddie Vedder (spev), Jeff Ament (basgitara), Stone Gossard (gitara), spomínaný Mike McCready (gitara) a Matt Cameron (bicie nástroje). Posledný menovaný je zároveň bubeníkom kapely Soundgarden.

Tracklist albumu Pearl Jam - Lightning Bolt:

1. Getaway
2. Mind Your Manners
3. My Father's Son
4. Sirens
5. Lightning Bolt
6. Infallible
7. Pendulum
8. Swallowed Whole
9. Let The Records Play
10. Sleeping By Myself
11. Yellow Moon
12. Future Days

Zdroj: SITA (Nme.com, archív), Hudba.sk
Foto: Drew Gurian/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam