Unikátny gitarový virtuóz Tommy Emmanuel, ktorý minulý rok oslávil 50. výročie svojej profesionálnej kariéry prichádza na Slovensko. Muzikant s bohatou hudobnou minulosťou a dvojnásobný nominant na cenu Grammy sa 11. novembra predstaví v košickom Kresťanskom centre AC.

Tommy Emmanuel je známy svojím unikátnym štýlom, ktorý on sám nazýva "finger style"a je podobný hraniu na piano využívajúc všetkých 10 prstov. Gitarová legenda Chet Atkins dokonca vyznamenal Tommyho vzácnym titulom Certified Guitar Player (certifikovaný gitarista, pozn. red.) za jeho celoživotný prínos v oblasti prstového hrania na gitare. Spomínaného unikátneho hrania na gitaru sa onedlho dočkajú aj slovenskí fanúšikovia.

Tommy Emmanuel, ktorý počas svojej kariéry vystupoval so stovkami vynikajúcich hudobníkov ako Les Paul, Chet Atkins, Keith Urban, Eric Clapton či Stevie Wonder, odohrá počas roka vyše 300 koncertov po celom svete. Tie sú veľmi populárne najmä vďaka jeho energickému javiskovému vystupovaniu.

Tommy Emmanuel - Classical Gas

Tommy sa narodil v roku 1964 New South Walese v Austrálii. Svoju prvú gitaru dostal, keď mal štyri roky a už v deviatich pracoval ako profesionálny muzikant. Väčšinu mladosti strávil cestovaním naprieč Austráliou a hraním na gitaru, v čom ho podporovala aj rodina. Počas troch dekád vystriedal členstvo v kapelách Goldrush, Dragon a Farnhama, neobišla ho však ani sólová dráha, na ktorej spolupracoval aj so spomínaným Chetom Atkinsom.

V roku 2000 vystúpil spolu so svojim bratom na otváracom ceremoniáli letnej olympiády. V roku 2007 musel na krátku dobu prerušiť svoje vystupovanie kvôli srdcovým problémom, ktoré boli spôsobené jeho hektickým spôsobom života, ale na začiatku roka 2008 sa opäť vrátil v plnej sile.

Vstupenky na košický koncert sú v predaji v sieti Ticketportal.

Informácie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Barbora Drahovská.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Tommy Emmanuel