Zažiaril v prvej sérii Slovensko hľadá SuperStar, kde skončil tretí, rovnako zabodoval pri svojej účasti v Let's Dance a na tretej priečke sa umiestnil aj v slovenskom kole Eurosongu. Už si zvykol na to, že je vždy "bronzový", a nazval tak aj svoj tretí album, ktorý prichádza po dlhom období ticha.

Svoje prvé dva albumy Obyčajné slová (2005) a Ostrovy (2006) vydal Tomáš Bezdeda krátko po účinkovaní v SuperStar. Jeho tretia dlhohrajúca platňa, ktorá sa na trhu objaví už koncom októbra, tak vyjde s veľkým, sedemročným odstupom. Počas dlhej pauzy Tomášovi v šuplíku pribudol dostatok hudobných nápadov, no pred nahrávaním a koncertovaním dával prednosť vysokoškolskému štúdiu. "Venoval som sa tomu naplno, no robil som pritom aj pesničky," vysvetlil mladý inžinier ekonómie v decembri, kedy zverejnil príjemnú novinku Vianočný sen.

Po toľkých rokoch sa Bezdeda fanúšikom predstaví v podstate ako nový, vyzretejší spevák. "Bolo veľmi náročné spievať, keď som mal osemnásť či dvadsať rokov. Ľudia vám v takom veku len ťažko uveria texty z vašich úst, keď ste ešte skoro nič nezažili," vysvetľuje 27-ročný hudobník, ktorý je s novým albumom spokojný. Fanúšikovia sa môžu tešiť na melodické skladby s modernými aranžmánmi. "Myslím, že po siedmich rokoch som už skúsenejší a že je to počuť aj v nových pesničkách," dodal.

Spolupráca s členmi Tublatanky aj 70-ročné texty

Skladby na albume Bronzový majú vďaka dlhému obdobiu vzniku celkom pestrý osud a podieľali sa na nich rôzni hudobníci. "Tri sme nahrávali v štúdiu Juraja Kupca, ďalšie dve vo Fun Rádiu s Marcelom Buntajom a Vladom Bajnócim, finalizácia sa robila u Brunna Oravca, ktorý pomohol ako muzikant aj ako vokalista. Veľkú úlohu pri príprave zohral Juraj Topor z Tublatanky, nahrával niektoré basové a gitarové party. Na albume hosťuje aj bubeník Tublatanky Peter Schlosser," prezradil Bezdeda.

Autorom väčšiny nových piesní je samotný spevák, na jednej sa podieľal spomínaný Ďuro Topor a dve zložil Ľubo Horňák. Podobne je to s textami – okrem Tomášových pridala dva Monika Hajšová a dva ďalšie napísal Marcel Herz už pred takmer sedemdesiatimi rokmi. Ide o básne Odpusťte mamička a Až umriem, ktoré do podoby pesničkových textov upravil Martin Sarvaš a zhudobnil Ľubo Horňák. 

"Marcel bol v čase SNP partizánom a vytvoril vtedy zbierku básní, ktorá sa našla až po jeho smrti. Jednu báseň venoval svojej mame a napísal ju deň pred svojou popravou," vysvetľuje Bezdeda. "Minulý rok ma ľudia z múzea SNP oslovili, či by som ju nenaspieval. Súhlasil som, lebo – a to mi môžete veriť – ak by sa mi nepáčila, tak by z nej pesnička nevznikla. No a tento rok som naspieval ďalšiu skladbu s textom Marcela Herza."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Bacigalová.

Súvisiaci interpreti: Tomáš Bezdeda