Na tohtoročnom veľtrhu Worldwide Music Expo (WOMEX), ktorý sa uskutoční od 25. do 29. októbra v galícijskom meste A Coruña, bude po dlhšom čase výrazne prítomná aj slovenská world music scéna. Okrem výstavného stánku a showcaseového koncertu speváčky Júlie Kozákovej s projektom Manuša bude všetkým záujemcom k dispozícii aj exkluzívna CD kompilácia nahrávok z posledného obdobia od slovenských interpretov.

Kompilácia nazvaná World Music from Slovakia Best of 2019 – 2023 vyšla v spolupráci občianskeho združenia Amity s Hudobným fondom a SOZA, a jej vydanie podporil aj Fond na podporu umenia. Obsahuje dvadsať skladieb od rôznych umelcov, ktoré vyšli na rozličných albumoch a singloch v posledných piatich rokoch, a zároveň voľne nadväzuje na dve predchádzajúce výberovky mapujúce roky 2011 – 2018.

Zabehnuté aj nové mená slovenskej scény

Na aktuálnej výberovke sa nachádzajú nové skladby od skúsených a populárnych umelcov ako Banda, Hrdza, La3no Cubano, Michal Smetanka, Pressburger Klezmer Band, Trojka Zuzany Homolovej či Zuzana Mojžišová, ale aj od novších mien hudobnej scény DIS IS MARKĒTA, Júlia Kozáková, Ondro a kamaráti alebo Varkocs. Nechýbajú ani presahy do experimentálnej či klasickej hudby v podaní Angrusori či Solamente Naturali, alebo kombinácie ethno vplyvov s inými žánrami, ktoré nahrali Martin Geišberg, Ildikó Kali, Štefan Štec & Fallgrapp a Sisa Michalidesová.

Osobitné miesto majú na albume nahrávky od interpretov čerpajúcich priamo z prameňov domáceho hudobného folklóru, ako sú Nogaband, Ľudová hudba Stana Baláža či Muzička. V booklete albumu sa dajú nájsť aj stručné informácie o jednotlivých interpretoch v slovenčine a angličtine.

Ondrej Druga, Ondro a kamaráti, 2023 Zdroj: PR / WOMUSK

Na výberovke sú zaradené skladby z viacerých albumov, ktoré medzičasom získali "rádiohlavy" v kategórii World Music & Folk, resp. World Music (od tohto roka je samostatnou kategóriou, cenu vyhrala Júlia Kozáková za album Manuša), ale sú tu zastúpení aj interpreti, ktorí síce nemajú na konte žiadne ceny, ale pravidelne nahrávajú nové skladby a často a veľmi úspešne koncertujú doma i v zahraničí. Niektorým z týchto interpretov a ich nahrávkam sa v uplynulých rokoch podarilo dosť vysoko bodovať aj v medzinárodných albumových hudobných rebríčkoch World Music Charts Europe (WMCE) a Transglobal World Music Chart (TWMC).

Pozitívne reakcie zo zahraničia

Album dostali v predstihu na posúdenie viacerí rozhlasoví aj píšuci redaktori zo zahraničia, vrátane zástupcov spomínaných rebríčkov, a ich reakcie sú veľmi pozitívne. Milan Tesař z Rádia Proglas v Brne, ktorý je výkonným riaditeľom WMCE, o výberovke napísal:

"Kompilace World Music From Slovakia Best of 2019 – 2023 podává plastický obrázek o slovenské scéně v době covidu, bezprostředně před ním a po něm. Zároveň ukazuje, jak se scéna, která vychází z lidové hudby, na Slovensku rozvinula poté, co zájem o folklor zvýšila populární televizní soutěž Zem spieva. Ale pozor, v případě této kompilace jde o pečlivě vybrané kvalitní soubory, z nichž mnohé bodovaly v zahraničních žebříčcích a prakticky každý z nich by byl ozdobou některého z evropských festivalů folku, world music, lidové hudby nebo jazzu."

Tesař vyzdvihuje aj veľkú žánrovú pestrosť kompilácie, a zároveň dodáva: "Při vší této pestrosti se kompilace jako celek velmi dobře poslouchá a drží pohromadě – od úvodní ryzí folklórní směsi Nogabandu až po závěrečné kosmopolitní a nadžánrové mezinárodní uskupení Angrusori. Kvalitní zpráva o tom, že slovenskou scénu stojí za to sledovat."

Španielska rozhlasová redaktorka, hudobná publicistka a manažérka Araceli Tzigane, ktorá vedie rebríček TWMC, to vidí veľmi podobne:

"Takmer všetky skladby na albume majú svoje nezameniteľné čaro, od prvej akustickej lahôdky v podaní Nogabandu až po záverečný bonusový track od Angrusori, skupiny, ktorá spája skvelú Ivu Bittovú s nórskym ansámblom improvizačnej hudby a rómskymi hudobníkmi zo Slovenska, hrajúcimi piesne svojich predkov. Aj keď dominujú akustické skladby, celá kompilácia je zvukovo veľmi pestrá. Medzi interpretmi sú aj aktuálne hviezdy slovenskej hudby, vrátane Júlie Kozákovej či Štefana Šteca. Je tu však dostatok priestoru aj na iné žánre, napríklad roztopašný Varkocs, ktorého hlavným nástrojom je drumbľa – milujem ich nahrávku, rovnako ako jazzové aranžmány flautistky a skladateľky Sisy Michalidesovej. Tento výber dvadsiatich skladieb je vstupnou bránou do hudobnej krajiny, ktorá si stále viac získava medzinárodné uznanie."

Obsah albumu si pochvaľuje aj Andrew Cronshaw, britský hudobník, publicista a odborník na poľskú a slovenskú tradičnú hudbu, ktorý o ňom uverejnil recenziu na internetovom portáli RootsWorld. Z jeho obsiahleho textu vyberáme: "Je to skvelý, dramaturgicky vyvážený, a aj po vizuálnej stránke príťažlivý výber nahrávok zo slovenskej scény z posledných piatich rokov. Kompilácie bývajú často iba akousi zlátaninou navzájom nesúviciacich vecí, ale keď sa tak, ako v tomto prípade, zamerajú na konkrétnu krajinu, sú nielen dobrou vizitkou smerom do zahraničia, ale poskytujú priestor, motivujú úsilie a dávajú jasné zameranie domácim hudobníkom, čím vytvárajú prostredie umožňujúce dvíhať latku vyššie."

Autor recenzie okrem kvality aranžmánov jednotlivých piesní a ich ukotvenia v lokálnej hudobnej tradícii chváli aj to, že recenzent alebo bežný poslucháč sa z bookletu dozvie nielen komentáre k jednotlivým skladbám a interpretom, ale aj menoslov všetkých členov skupín a to, na aké nástroje hrajú. Cronshaw v recenzii upozorňuje tiež na to, že v prípade krajín s malým trhom, ako sú Fínsko, Dánsko, Lotyšsko, Estónsko (a Slovensko) je často snaha o export domácej hudby a vytváranie kompilácií tohto typu skôr výsledkom práce niekoľkých odhodlaných jedincov, nie inštitúcií. Často sú to ľudia, ktorí sami nie sú hudobníkmi, ale snažia sa šíriť osvetu a získavať prostriedky na podporu umenia. Ako autor článku správne predpokladá, "v tomto prípade mám podozrenie, že za týmto projektom stojí Jarmila Vlčková, okrem iného aj organizátorka bratislavského World Music Festivalu".  

Štvrtým recenzentom výberovky je Davy Sims z Belfastu, bývalý redaktor BBC a šéf niekoľkých startupov venujúcich sa digitálnym médiám. Tento znalec hudby z rôznych častí sveta tvrdí, že "je to mimoriadny album – svetová kompilácia hudby sveta zo Slovenska. Zatiaľ čo kvalita samotnej hudby je – čo sa dalo očakávať – najvyššia možná (výkony hudobníkov, kvalita nahrávok, vysoký štandard kompozície aj interpretácie), čo ma na prvé počutie naozaj zaujalo, je rôznorodosť tejto hudobnej scény, či už tej časti, ktorú možno považovať za folklórnu, alebo tej, ktorá má vo folklórnej tradícii svoje korene. Vynikajúce je aj to, že kompilácia je okamžite prístupná aj pre bežného poslucháča."

Toľko teda nadšené slová niekoľkých zahraničných odborníkov. Veríme, že nová výberovka si nájde cestu ešte k mnohým ďalším záujemcom o slovenskú hudobnú scénu, či už odborníkom alebo bežným poslucháčom, a to nielen počas veľtrhu WOMEX, ale aj po jeho skončení.

Záujemcovia o kompiláciu v podobe CD nosiča si ju môžu objednať na stránke vydavateľstva Hudobného fondu Musica Slovaca alebo v predajni Hudobného fondu na Medenej ulici v Bratislave.

Vznik CD kompilácie World Music from Slovakia Best of 2019 – 2023 bol možný vďaka spolupráci občianskeho združenia Amity s Hudobným fondom a SOZA, a jej vydanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: Vladimír Potančok (Rádio_FM, WOMUSK), Hudba.sk edit

Na kompilácii sa (okrem vyššie uvedených) nachádzajú aj tieto skladby:

Mohlo by vás zaujímať: Júlia Kozáková po úspechu albumu Manuša: Najpodstatnejšie je pre mňa nestratiť prvotný vzťah s muzikou