José James, Antonio Sánchez, Volcán a Ben Williams sú mená hlavných lákadiel festivalu, ktorý sa uskutoční už tento utorok a stredu v bratislavskom Istropolise. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na skvelý slovenský support v podobe Anity Soul, tria Morochovič - Valihora - Griglák, Cosmic Days a Sisy Fehérovej.

Podporovateľov domácej jazzovej scény môže okrem skvelého programu tešiť aj spolupráca dvoch konkurenčných promotérskych značiek. "Zhoda okolností priniesla, že One Day Jazz Fest i koncert José Jamesa v rámci cyklu City Sounds Of Bratislava vychádzali presne na rovnaký termín, 24. novembra. Preto sme organizátorom City Sounds ponúkli možnosť privítať José Jamesa na One Day Jazz Festivale ako hlavnú hviezdu nášho prvého večera a City Sounds našu ponuku prijali," vysvetľuje organizátor Martin Valihora.

"Tešíme sa, že v rámci priateľských vzťahov obidvoch organizátorov bol pri rozhodovaní o spolupráci na prvom mieste fanúšik a nie boj o vypredané miesto. Som rád, že milovníkom kvalitnej hudby vďaka tomu sprostredkujeme zážitok z úžasných umelcov na jednom pódiu, aby sa nemuseli rozhodovať medzi dvoma podujatiami v jeden večer alebo prebiehať z jedného miesta Bratislavy na druhé," dodáva Valihora na margo výnimočného spojenia akcií One Day Jazz Fest a City Sounds Of Bratislava.

Autor hudby z Birdmana aj pocta Billie Holiday

Lahôdkou z domácej jazzovej scény bude otvárací koncert festivalu, ktorý bude patriť Anite Soul a jej kapele v zložení Martin Valihora (bicie), Eugen Vizváry (klávesy), Michal Bugala (gitara), Peter Raitl (perkusie) a mladý talentovaný basgitarista Richard Csino. V prvý večer festivalu si budú môcť návštevníci vypočuť aj skladby z repertoáru mladého slovenského hudobného objavu s názvom Cosmic Days. Poznávacím znamením inštrumentálneho fusion zoskupenia sú melodické gitary, atmosférická fujara, občas až tanečná rytmika a predovšetkým improvizácia s presahmi do drum&bassu a dubstepu.


Osobitosťou tohtoročnej jesennej edície festivalu je výrazné zastúpenie svetových inštrumentalistov z rôznych medzinárodných projektov. V prvý deň vystúpi držiteľ Grammy Award Antonio Sánchez, jeden z najrešpektovanejších súčasných bubeníkov, ktorý zažiaril v spolupráci s Patom Methenym, ale aj ako tvorca originálneho soundtracku k oscarovému filmu Birdman. V Bratislave predstaví svoj nový projekt Migration, ktorý vedie o roku 2011 a ktorého súčasťou sú elitní hudobníci z New Yorku - Seamus Blake (tenor saxofón a EWI), John Escreet (piano, Fender Rhodes) a Matt Brewer (akustická i elektrická basa).

O vyvrcholenie prvého dňa festivalu sa postará spomínaný José James. Americký spevák tentoraz svojich fanúšikov poteší vlastnými verziami skladieb legendárnej speváčky Billie Holiday. Svojim aktuálnym albumom Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday vzdal poctu k 100. výročiu jej narodenia. Josého budú sprevádzať Solomon Dorsey (basa), Takeshi Ohbayashi (piano a klávesy) a Nate Smith (bicie). 


Súčasný jazz z New Yorku a kubánsky "vulkán" na záver

Aj druhý festivalový deň najskôr poteší priaznivcov žiarivého mladého domáceho talentu. Svoj autorský projekt totiž predvedie nadaný klavirista Pavel Morochovič v spolupráci so skúsenou rytmikou v zložení Juraj Griglák (basgitara, kontrabas) a Martin Valihora (bicie). Na Pódiu mladých talentov slovenskej scény sa v stredu objaví talentovaná mladá dáma - speváčka Sisa Fehérová s kapelou Fehero Rocher.

Návštevníci festivalu sa počas druhého dňa môžu tešiť aj na kolegu Antonia Sáncheza z projektu Pata Methenyho, cenou Grammy oceneného kontrabasistu BenWilliamsa. Do Bratislavy prichádza so svojím projektom Sound Effect, s ktorým predvedie, ako to v súčasnosti znie v newyorských kluboch.

Ďalšiou z hviezd svetového formátu je klavirista Gonzalo Rubalcaba. Držiteľ mnohých ocenení a spolupracovník Chicka Coreu, Herbieho Hancocka, Chrisa Pottera a mnohých ďalších hviezd predvedie na One Day Jazz Feste svoj projekt Volcán, ktorého súčasťou je najrešpektovanejšia latino rytmika vo svete - Horacio "El Negro" Hernandez (bicie), Giovanni Hidalgo (perkusie) a Jose Armando Gola (basgitara).


Doménou One Day Jazz Festivalu sú okrem silných hudobných fúzii aj fúzie rôznych druhov umení - naposledy to bolo spojenie s výstavou hudobnej fotografie uznávaného fotografa Zdenka Hanouta Music In Pictures. Tentokrát bude v rámci festivalu vystavovať svoje fotografie talentovaná fotografka Anna Raitl.

Line-up festivalu:

utorok, 24. november


Pódium mladých talentov slovenskej scény:


Cosmic Days (SK)
Peter Bulík (gitara), Marcel Gulyáš (gitara), Julián Ratica (klávesy), Tomáš Grečko (fujara), Miloš Bulík (basgitara), Luboš Ezo Ambrozai (bicie)

Hlavné pódium:


Anita Soul (SK)
feat. Martin Valihora (bicie), Eugen Vizváry (klávesy), Michal Bugala (gitara), Peter Raitl (perkusie), Richard Csino (basgitara)

Antonio Sánchez & Migration (MX)
feat. Seamus Blake (tenor saxofón, EWI), John Escreet (piano, Fender Rhodes) a Matt Brewer (akustická i elektrická basa)

José James (USA)
feat. Solomon Dorsey (basa, vokály), Takeshi Ohbayashi (piano a klávesy), Nate Smith (bicie) 

streda, 25. november 

Pódium mladých talentov slovenskej scény:


Sisa Fehér & Fehero Rocher (SK)

Hlavné pódium:


Pavel Morochovič Trio (SK)
feat. Martin Valihora (bicie), Juraj Griglák (basgitara) 

Ben Williams & Sound Effect (USA)
feat. Marcus Strickland (saxofón), Matt Stevens (gitara), Christian Sands (klávesy), John Davis (bicie)

Volcán (CU, USA)
feat. Gonzalo Rubalcaba (klavír), Horacio El Negro Hernandez (bicie), Giovanni Hidalgo (perkusie), Jose Armando Gola (basgitara) 

Takto pozývajú Cosmic Days:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.

Súvisiaci interpreti: Anita Soul, José James