Sudca v Krasnodare na juhu Ruska poslal v stredu za mreže ruského rapera Huskyho. Dvanásťdňový trest odňatia slobody dostal za "nepovolené vystúpenie". Hoci chceli ruské orgány rapera týmto aktom umlčať, jeho publicite výrazne pomohli a jeho meno obletelo svet.

Nepovoleného vystúpenia sa mal 25-ročný Dmitrij Kuznecov, známy pod pseudonymom Husky, dopustiť tým, že v stredu pred skandujúcim davom svojich fanúšikov zarapoval zo strechy auta niekoľko veršov. Na videu z tejto udalosti vidno, ako ho priamo z miesta činu odvádzajú policajti.

Krátke Huskyho vystúpenie na ulici nasledovalo po tom, čo na poslednú chvíľu na naliehanie predstaviteľov ministerstva kultúry zakázali jeho koncert v Krasnodare. Organizátori preto akciu presunuli do menšieho klubu, tam však ktosi vypol elektrický prúd, a tak sa Husky spontánne rozhodol aspoň pre vystúpenie na streche auta.

Raper vo svojich textoch kritizuje režim prezidenta Vladimira Putina a neslobodu, v ktorej musia vyrastať mladí Rusi. Podľa ministerstva kultúry je jeho tvorba extrémistická a v textoch údajne okrem iného uráža veriacich a vyzýva na cudzoložstvo. Husky, ktorý je na turné po ruských mestách už dva mesiace, nedávno na sociálnej sieti uviedol, že na viacero klubov bol vyvíjaný tlak, aby jeho koncert zrušili.


Zdroj: SITA + bbc.com
Foto: Alexander Avanesyan via AP