Keď anglický spevák Ed Sheeran vlani na Štedrý deň ohlásil, že sa na čas stiahne do úzadia, aby mohol "cestovať, písať a čítať", mnohí fanúšikovia zosmutneli a čakali, kedy splní sľub, že sa vráti v pravý čas. Napokon sa tak stalo takmer presne po roku, 21. decembra, kedy 29-ročný muzikant z Halifaxu zverejnil novú pieseň Afterglow.

Romantická skladba má silný potenciál stať sa ďalším z jeho hitov, hľadajúcich si vyhradené miesto v playlistoch a srdciach fanúšikov a fanúšičiek. Ako Ed Sheeran uviedol na sociálnych sieťach, novinka je vianočným darčekom pre jeho podporovateľov. "Napísal som ju minulý rok a chcel som sa s vami o ňu podeliť. Nie je to prvý singel z ďalšieho albumu, je to len skladba, ktorú som si obľúbil a verím, že sa zapáči aj vám. Užite si ju," napísal na Instagrame a všetkým zaželal šťastné sviatky.


K textu skladby sa autor bližšie nevyjadril. Možno však z neho vycítiť odkaz na spomínanú pauzu, ktorú prežil so svojou manželkou Cherry Seaborn, ktorá mu v auguste porodila dcéru menom Lyra Antarctica. "Boli sme opití láskou a čakali na zázrak. Sami a zamilovaní, zatiaľčo svet zmizol," spieva v novinke, s ktorou mu po autorskej stránke pomohol David Hodges. O produkciu sa postaral Fred Gibson alias FRED, s ktorým spevák spolupracoval aj v minulosti.

Radosť z novej skladby u spevákových priaznivcov iste znásobí aj videoklip vystihujúci jej podmanivú atmosféru. Sheeran v tzv. "performance videu" sedí s gitarou uprostred krajiny zahalenej šerom a s úsmevom na tvári sa úspešne vyhýba pohľadu do kamery. O réžiu klipu sa postarali Nic Minns a Zak Walters. Za pár dní od zverejnenia má video už takmer sedem miliónov zhliadnutí.

Momentálne najúspešnejší popový pesničkár na svete, vlastným menom Edward Christopher Sheeran, vydal svoj zatiaľ posledný album No. 6 Collaborations Project minulý rok. Spolupracoval na ňom s hviezdami rôznych žánrov ako sú Justin Bieber, Eminem, 50 Cent, Bruno Mars, Skrillex alebo Travis Scott. Predtým sa prezentoval štúdiovkami ÷ (2017), x (2014) a + (2011). Všetky tri sa v britskom rebríčku dostali na prvé miesto a patria medzi najpredávanejšie albumy uplynulej dekády.

Spevák má na konte množstvo hitov ako napríklad See Fire, Shape Of You, Thinking Out Loud, Photograph, Perfect či Bloodstream (feat. Rudimental). Získal štyri ceny Grammy, šesť BRIT Awards alebo štyri Ivor Novello Awards. V roku 2017 sa stal nositeľom Radu britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) za prínos v oblasti hudby a charity.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Dávid Hanko - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran