Americká hip-hopová formácia The Roots vydá spoločnú nahrávku s 58-ročným anglickým hudobníkom Elvisom Costellom. Pre magazín Billboard to prezradil bubeník a spoluzakladateľ kapely Ahmir "Questlove" Thompson. "Bola to skutočne láska na prvý pohľad," povedal o spolupráci, z ktorej vzíde celý album.

Podľa prvotného plánu mali spolu nahrať len niekoľko skladieb, no spoločné hranie ich utvrdilo v tom, že budú pokračovať. "Mali sme trinásť alebo štrnásť skladieb, no zrazu sme si povedali: 'Počkať, nahraďme štyri z týchto skladieb štyrmi lepšími!' Teraz máme zúženú kolekciu dvanástich až štrnástich skladieb z dvadsiatich, ktoré sme spravili," uviedol Questlove.

Album Elvisa Costella a The Roots mixovať a mastrovať Steven Mandel, ktorý bude zároveň spoluproducentom nahrávky. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa štúdiovka dostane na trh. "Máme voľnú ruku, či sa to týka Elvisových ľudí alebo ľudí z Def Jam. Je to skvelé," dodal Questlove.

The Roots plánujú okrem toho koncom roka 2013 vydať svoj jedenásty štúdiový album & Then You Shoot Your Cousin. Ten sa bude podľa 42-ročného hudobníka niesť v rýchlejšom tempe ako jeho predchodca Undun (2011). Formáciu The Roots založili v roku 1987 vo Philadelphii práve Questlove a raper Black Thought, ktorí tvoria jej jadro. Okrem nich pôsobí v kapele viacero hudobníkov, ktorých počet sa však často mení.

The Roots debutovali v roku 1993 albumom Organix!, po ktorom postupne nasledovali nahrávky Do You Want More?!!!??! (1995), Illadelph Halflife (1996), Things Fall Apart (1999), Phrenology (2002), The Tipping Point (2004), Game Theory (2006), Rising Down (2008), How I Got Over (2010) a spomenutý Undun (2011). Okrem toho vydali aj albumy Wake Up! (2010) so spevákom Johnom Legendom a Betty Wright: The Movie (2011) so speváčkou Betty Wright. Kapela, ktorá v ostatných mesiacoch zaujala aj netradičnými backstage vystúpeniami v šou Jimmyho Fallona, má na konte štyri ceny Grammy. Ďalší zlatý gramofónik môže získať 10. februára.


Informácie pochádzajú z webovej stránky billboard.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Matt Rourke

Súvisiaci interpreti: Elvis Costello, The Roots