Projekt NaiKavols, za ktorým stojí slovenský spevák, producent, skladateľ a textár Kristián Mikulovský, sa zrodil v apríli roku 2018. Odvtedy stihol vydať niekoľko EP, samostatných singlov aj online nahrávok. Teraz prichádza s albumom Woke, ktorý je pozostáva z dvoch častí. Prvá časť s podtitulom Etherality prináša deväť nových piesní a druhá Astral Plane päť.

Idea albumu Woke spočívala vo vytvorení diela, ktoré je určené na polnočnú jazdu v aute. V albume možno počuť vplyvy viacerých štýlov od techna, popu, súčasnej klavírnej skladby až po ambientnú a modulárnu hudbu. Úvodná skladba Mysterium Cosmographicum, inšpirovaná knihou od Johannesa Keplera, uvádza do snového magického sveta NaiKavolsa. Dramatická šesť a pol minútová skladba Mortality, ktorú poslucháči môžu poznať aj z Rádia_FM, je už energické vtiahnutie do umelcovho prepracovaného mysteriózneho sveta. V piesni sú namiešané viaceré spevákove inšpirácie od trapu (basové zvuky), cez jeho záujem o vesmír či spiritualitu (ambientné plochy) až po sebavedomý vokálny prejav či kúsky techna v závere skladby.

Skladba Collective Conciousness je inšpirovaná klubovou scénou a ambientným zvukom modulárnych syntetizátorov, využíva chytľavý a stacionárny rytmus podfarbený jednoduchou melodickou linkou. Neustále obmieňajúce sa motívy prinášajú konštantný náznak neustáleho stupňovania. Nasledujúca V opojení substancií (Tancuj so mnou) je jej voľným pokračovaní. Oplýva kontrastom medzi minimálnou melodickou linkou a basou.

Ľahký popový lovesong s prvkami fantasy poslucháči nájdu v piesni Portal, pri ktorej sa NaiKavols hudobne inšpiroval skladbou Sudan Archives Glorious a Nont for Sale. Pri tvorbe nových piesní sa hudobník nevyhýbal ani aktuálnym pocitom prameniacim zo situácie v čase koronakrízy. Pieseň Dar je odozvou na momentálnu situáciu. Spolu s piesňou Zima, mali byť vydané separátne ako EP. Idea skladby Zima spočíva v jej metaforickom znázornení, kedy zima značí stav mysle. Kristián Mikulovský predpokladal, že počas koronakrízy sa ľudia väčšmi zahĺbia do vlastného vnútra a prirovnal to k zvieracej ríši, kedy zvieratá odchádzajú na zimný spánok.

Ambienciu priestoru hôr a vetra použil v skladbe I Want To Feel. Inšpiráciu čerpal zo zvukomalebnosti hudby 20. storočia a idey Francesca Lopéza, ktorý nahrával zvuky prírody ktoré mali pôsobiť ako hlavné zvukomalebné prostriedky. Záverečné skladby albumu Final Credits a Listen sú sebavyjadrujúce a nevyžadujú hlbšie pochopenie. NaiKavols tým poslucháčov nabáda, aby si utvorili vlastný názor a pocit z nich. Album Woke vyšiel 21. februára a je dostupný na stremovacích platformách.




Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Krištof Budke. Text správy sme doplnili a upravili.

Foto: Facebook.com/NaiKavols