Pred týždňom v nedeľu predstavila Metallica v Bogote naživo svoj nový song Lords of Summer. Ináč sme teda začať ani nemohli. Ale nie len Metallicou je scéna živá. Streamy albumov Lux Occulta či Animals as Leaders sú viac než dobrým štartom do nového týždňa.

Magnet týždňa

Kvalita nahrávok od fanúšikov nebola nijak oslnivá, ale cez týždeň kapela oficiálne vypustila "garážové demo" aj nahrávku z koncertu v kolumbijskej Bogote. Tak čo na to poviete? (pm)


Šroty týždňa

Robb Flynn, frontman Machine Head, začína už byť svojimi výlevmi na Facebooku celkom povestný. Naposledy sa pustil do hudobného biznisu a do stavu, v ktorom sa nachádza. Je to síce dlhé čítanie (a v angličtine), ale odporúčam. (pm)

Tetovania už v súčasnosti zďaleka nie sú dominantou námorníkov a väzňov. Čo ale stále nechápem, sú tetovania na tvári. Jedno si dal spraviť aj Fieldy z Korn. Ukrižovaného Ježiša. Na ľavé líce. No jo... (pm)

Novinky

Vyzerá to tak, že sa v tomto roku dočkáme aj nového albumu Judas Priest. Ich frontman, Rob Halford, v rozhovore pre Artisan News potvrdil, že album je "absolútne dokončený". Dátum vydania zatiaľ nepoznáme, dáme vám vedieť. (pm)

Down, na čele s Philom Anselmom, vypustil nový song We Knew Him Well z očakávaného EP Down IV – Part Two. Počúvajte nižšie. Celá krátka doska vyjde 13. mája. (pm)



Dávku poctivého rocku nám tento týždeň prináša California Breed. Ak ste o tejto kapele ešte nepočuli, tak vedzte, že je zložená z Glenna Hughesa (áno, presne toho Hughesa!), Jasona Bonhama (syn Johna Bonhama z Led Zeppelin) a nováčika Andrewa Watta. Song Sweet Tea môžete počúvať už teraz. Celý album California Breed bude dostupný v druhej polovici mája. (pm)


Björk som nikdy nejak extra nemusel, ale prvé dva albumy mala celkom fajn. Špeciálne pesnička Army of Me sa mi dokonca páčila. A očividne nie som jediný. Po staršej cover verzii od Helmet sa na rovnaký počin podujali progresívni Nóri Khonsu. (pm)


Dvaja členovia AFI – Davey Havok a Jade Puget – rozbehli nový projekt XTRMST. Veľa som si od neho nesľuboval, ale po vypočutí skladby Dirty Nails som názor veľmi rýchlo zmenil. Ak máte radi hardcore (obzvlášť straight edge), tak si ich zamilujete. (pm)


A ďalšia hardcoreovica prichádza od Stray from the Path. Nové video Black Friday pochádza z ich ostatného albumu Anonymous. (pm)


Ak by ste radšej niečo s prímesou industrialu a elektroniky, pustite si nový album Combichrist We Love You. (pm)


S novým songom sa o slovo hlásia aj Emmure. N.I.A. (News In Arizona) ničím neprekvapí. Je rovnaký, ako všetky ostatné skladby tejto kapely. Počúvajte na Blabbermouth. (pm)

Občas je až prekvapivé, čo dokážu dve kapely stihnúť za jeden týždeň. Zoberme si ako príklad Arch EnemyThe Agonist. Najprv Arch Enemy vykopli ich speváčku Angelu Gossow. Ako náhradu si zobrali Alissu White-Gluz z The Agonist. Tí ju vykopli a ako náhradu najali Vicky Psarakis. Ak si ale myslíte, že to je všetko, mýlite sa. The Agonist predstavili novú skladbu Disconnect Me s lyric videom – už aj s novou speváčkou. Arch Enemy sa nenechali zahanbiť a tromfli ich dokonca novým videom k skladbe War Eternal. Rovnako už s novou speváčkou. To všetko za jeden týždeň. Fascinujúce. (pm)


Poľské legendy žánrových preryvov Lux Occulta vydali na okultné svetlo sveta nový album po trinástich rokoch tmy. Štvorica na čele s gitaristom Decapitated Vogg-om prešla dlhú cestu od blackmetalových začiatkov cez avantgardné maniere až súčastnosť, ktorú najlepšie popisuje oficiálny text: "Elektronický pulz, kovová temnota, folklór z beskidských hraníc s jazzovým feelingom. Pri Uspávankach sa už nebudete chcieť zobudiť." Krásny Kraków porodil jeden skvost, o ktorom by ste mali vedieť, aj keď to nie je počin vyslovene metalový. Lux Occulta je súborom neúnavných hľadačov a neustáva na mieste. Album Kołysanki počúvajte na oficiálnom bandcamp profile kapely. (ak)


A v nemetalovom opare sa aktuálne pohybuje aj Chino Moreno so svojím projektom Crosses, fanúšikom Deftones a Morenovho hlasu iste nie neznámym. Vo februári vydali debutový album a teraz uvádzajú druhý videoklip z neho pre song zvaný The Epilogue. Ak Vás nepáli ľahšia elektro alternatíva, choďte do toho. (ak)


Americká proggy kapelka Animals as Leaders zdieľa s Vami zvedavcami celý nový album The Joy of Motion. Washingtonskí osmičkoví ekvilibristi na albumovej trojke prinášajú silne atmosférický a výživný materiál. Tony a tony inšpirácie. Celý album si pustite na stránke Lambgoat, na ktorú prejdite týmto odkazom. (ak)


Groove metalové legendy Prong majú viacero noviniek. Fandov poteší oficiálna bootleg nahrávka Unleashed the West: Live in Berlin, ktorú treba počúvať na bandcampe a naladiť sa na nadchádzajúcu albumovú novinku. Albumovú jedenástku s názvom Ruining Lives totiž borci vydajú už zanedlho, teda 28. apríla. A pre ultra mega fanov tu v apríli bude aj vinyl zo série Record Store Day s jedným novým songom a jednou raritou. Viac info v dlho na Blabbermouthe.


Pripomeniem Vám ešte stoner úderku Floor, bandu, ktorá vydáva album Oblation po desiatich rokoch ticha, kedy sa jej členovia venovali projektu Torche. Nový song z platne, ktorá vychádza 25. apríla môžete počuť na Lambgoate. (ak)

Haluz týždňa

Ako by to asi vyzeralo, keby ste chceli priniesť reportáž priamo z mosh pitu, napríklad kapely Power Trip? Reportér PBS si to vyskúšal na vlastnej koži. (pm)


A ako bonus 30 kapiel v Lego verzii! (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Metallica.com

Súvisiaci interpreti: Machine Head, Metallica