Netradične v sobotu, 21. marca, vyšiel štvrtý sólový album Davida Kolera s názvom ČeskosLOVEnsko. Ako napovedá názov, novinka vzišla z česko-slovenskej autorskej spolupráce medzi ním a slovenskou poetkou a textárkou Mirkou Ábelovou. Na nahrávaní potom spolupracoval so špičkovými zahraničnýimi producentmi.

"Vždy hovorím, že sa necítím byť Čechom, ale Čechoslovákom. Okrem toho mi väčšinu textov napísala alebo s nimi pomáhala slovenská autorka, ktorej entuziazmus a pracovitosť ma veľmi ovplyvnili. A album navyše vznikal v Mikulove, na pomedzí našich štátov. Preto ten názov," vysvetlil David Koller. Trinásť nových silných pesniček na albume ČeskosLOVEnsko vydalo vydavateľstvo BrainZone. Prvým zverejneným singlom bol ešte minulý rok song Ani ty ani já s vtipným videoklipom, ďalším bude balada Gypsy Love.

K spolupráci s Mirkou Ábelovou sa jeden z najpopulárnejších českých hudobníkov dostal náhodou, keď si minulý rok v Košiciach na námestí kúpil od pouličnej predavačky časopis Notabene. Medzi článkami ho zaujal rozhovor so slovenskou poetkou, ktorej texty ho tak oslovili, že jej o pár dní zavolal. "Zaujalo ma, že dobre pozná českú poéziu. Tak som si povedal, že by možno mohla napísať nejaký český text. Napísala ich asi deväť. Je pracovitá, vtipná, drsná," povedal hudobník pre TASR.

"Keď mi David prvýkrát zavolal, zapochybovala som, či budem vedieť písať texty v češtine. On mi povedal, že to môžeme skúsiť aj tak, že tam občas zamiešame slovenské slovo. A to sa mi zdalo zajuímavé. Keď sme potom pracovali v štúdiu, stávalo sa, že mi David niečo vrátil s tým, že by to takto nikdy nepovedal. Tak sme to museli zmeniť, aby mohol stopercentne veriť tomu, o čom spieva. A to je, myslím, pre Davida charakteristické. Chce byť autentický a vie, že aby mu ľudia verili, o čom spieva, musí tomu najprv veriť on sám," popisuje spoluprácu Ábelová. Okrem nej na album ČeskosLOVEnsko prispeli textami aj básnik Luděk Marks a frontman skupiny Jasná Páka Michal Ambrož.


Rock, pop, elektronika aj world music

Hudobne sú pod pesničkami na albume okrem Davida podpísaní aj jeho spoluhráči Michal Pelant a Michal Nejtek, kolega z Lucie P.B.CH., gitarista Tomáš Vartecký, či britský producent Mark Eldridge alias Kipper - držiteľ Grammy, ktorý spolupracoval s Garym Numanom či Stingom. Vďaka tomu je album pestrý, so silnými rockovým základom a výletmi do popu, elektroniky či world music. "Konkrétnu predstavu o tom, ako bude album znieť, som od začiatku nemal. Teraz sme najviac riešili to, aby nás pesničky bavili, mali dobrý rytmus a aby sa nám na koncertoch dobre hrali," hovorí Koller.

Producentsky sa na albume podieľali dvaja Briti, ktorí sa v mikulovskom štúdiu postupne striedali. Okrem Kippera to bol aj Steve Lyon, ktorý nahrával s Depeche Mode, The Cure či Paulom McCartneym. "Rozhodnutie, s kým budeš robiť platňu, je na tebe. Pretože všetci sú dostupní, akurát, ak by si im platil tie ceny, ktoré majú, tak sa nedoplatíš. To znamená, musí vzniknúť nejaká náklonnosť, aby ten človek bol ochotný stráviť s tebou mesiac a pracovať za menej peňazí, než bežne berie," prezradil hudobník pre TASR. 

"Kipper je fakt slávny a uznávaný producent a bolo nám cťou a potešením pracovať s ním a jeho zvukárom Donalom Hodgsonom. Bolo nám hneď jasné, že vedia, čo robia," spomína s úsmevom Koller a dodáva, že s nahrávkou pomáhali aj českí zvukári Petr Kaláb a Jiří Topol Novotný.  Väčšiu časť albumu produkoval Steve Lyon. "Z jeho práce ma až mrazilo. Steve si väčšinu vecí robil sám vrátane zvuku. Na práci obidvoch producentov ma bavila ich schopnosť dotahovať detaily a ich až neuveriteľná pracovitosť. Náš vzťah bol viac o spolupráci, než o tom, že by nás oni viedli," zhodnotil David Koller.

Prečítajte si: David Koller o práci so svetovými producentmi: 16 hodín denne, bez pauzy


Usadil sa na neďaleko slovenských hraníc

David Koller kúpil pred pár rokmi dom v známom moravskom vinárskom meste Mikulov. Ten zrekonštruoval a postavil v ňom špičkové nahrávacie štúdio. Takže do práce chodil v papučiach z poschodia na prízemie. "Áno, mám to takto prepojené, takto som ešte nebýval. A keď sme dohodli spoluprácu s anglickými producentmi, tak som tu chcel mať to najlepšie, tak som to na poslednú chvíľu nechal prerobiť a doplniť špičkovou technikou. Sú to kilometre drôtov a som rád, že som to stihol. Ale mal som už štúdio aj v jednom starom kine za Prahou, kde som aj chvíľu býval," prezradil.

David Koller so skupinou, ktorú tvoria Marek Minárik (basa), Michal Pelant (gitara,spev), Michal Nektek (klávesy) a Adam Koller (bicie a perkusie), predstaví nový album aj na koncertnom turné, samozrejme česko-slovenskom. V oboch krajinách si so sebou zoberie aj slovenského predskokana - bude ním Peter Aristone, ktorý predstaví svoj debutový album 19 Days In Tetbury (2014). Niekoľko českých koncertov spolu odohrajú už pred letom, slovenským fanúšikom sa predstavia na jeseň. Prvé vystúpenie u nás absolvujú 26. októbra v Nitre, deň nato sa predstavia v Bratislave, ďalšími mestami turné budú Banská Bystrica, Košice a Žilina.

Termíny slovenskej časti turné Davida Kollera:

26. 10. - Nitra, PKO 
27. 10. - Bratislava, Aegon aréna NTC
29. 10. - Banská Bystrica, Ministry of Fun
30. 10. - Košice, Spoločenský pavilón
31. 10. - Žilina, Dom Odborov - Estrádna sála

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry pro:messa. Článok bol upravený redakciou a doplnený o citácie zo spravodajstva agentúry TASR. Viac informácií nájdete na stránkach www.davidkoller.cz a www.facebook.com/DavKoll.

Foto: Tomáš Beran

Súvisiaci interpreti: David Koller