Pozvanie na 11. ročník Uprisingu prijalo aj viacero mien blízkych hip-hopovej komunite. 24. a 25. augusta sa na bratislavských Zlatých pieskoch predstaví britská hviezda Lady Leshurr, kultová rapová skupina Slum Village, švédski Movits! a Champion J.R. aj francúzski turntablisti DJ Fly a DJ Netik.

Drzú raperku Lady Leshurr netreba špeciálne predstavovať. Jej neopakovateľný flow a freestyle ju právom posadili na trón britskej rapovej a grime scény, o spoluprácu ju žiadajú producenti ako Timbaland a hlášky z jej série Queen's Speech s desiatkami miliónov videní priam zľudoveli. O tom, že táto charizmatická a vtipná raperka bez problémov strčí do vrecka hociktorého súčasného rapera sa budete môcť toto leto presvedčiť aj osobne.


Málokto tak výrazne ovplyvnil a dodnes vplýva na hip-hopovú scénu ako detroitská legenda Slum Village. Napriek tomu, že za 25 rokov fungovania sa formácia neustále vyvíjala a menila, kultový status si získala už vo svojich začiatkoch vďaka ich zosnulému členovi, ikonickému producentovi J Dillovi, známemu vďaka spoluprácam s menami ako A Tribe Called Quest, De La Soul, Busta Rhymes, Erykah Badu, The Roots, The Pharcyde alebo Common. Melodické beaty a duchaplné texty v podaní Slum Village majú stále čo povedať aj dnešnému publiku a ich účasť na Uprisingu bude veľkým sviatkom.


Zo Škandinávie sa na Slovensko vráti obľúbené energické trio Movits!, ktoré už na Slovensku niekoľkokrát presvedčilo o svojich kvalitách. Ich nezameniteľný mix swingu, elektroniky a hip-hopu bez problémov roztancuje publikum hocikde na svete napriek tomu, že sa kapela rozhodla ostať pri textoch verná rodnej švédčine. Hudba je však univerzálny jazyk a tomu ich iste veľmi rýchlo porozumiete aj vy.


Organizátori využijú švédsku formáciu naplno a na festivale sa predstaví aj jej frontman s vlastnou novou show. V sólovom projekte Champion J.R. sa spevák Movits! vracia späť k svojim hudobným začiatkom s reggae a fascinácii jamajskou kultúrou. Vonku má zatiaľ len jeden debutový album, avšak jeho mix reggae, dancehallu a hip-hopu mu predpovedá sľubnú budúcnosť.


Z Francúzska si to na Uprising zamieri aj dvojica turntablistov DJ Fly a DJ Netik. Toto DJské duo je ovenčené množstvom výhier z prestížnych súťaží ako DMC World DJ Championships, či už ako jednotlivci, ale aj ako tím. Že to vo dvoch ide lepšie, predvádzajú na štyroch gramofónoch v energickej show, v ktorej spájajú bass music, hip-hop aj elektroniku.


K doteraz oznámeným menám ako Lee Scratch Perry & Mad Professor, Benny Page či Inner Circle tak na Uprising pribudli silné posily, ktoré bez problémov obstoja aj pred kritickým publikom. Kto by povedal, že sa už v marci budeme tešiť na koniec leta?

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Uprising Sveťo Moravčík. Viac sa dozviete na oficiálnom webe www.uprising.sk, novinky môžete sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: Facebook.com/ItsLadyLeshurr