Pestrý a bohatý program Sziget festivalu sa opäť rozrastá. Novými prírastkami v lineupe budapeštianskeho festivalu sú legendárny Nick Cave and the Bad Seeds, jedna z najpopulárnejších gitarových kapiel posledného desaťročia Franz Ferdinand, americká kapela !!!, holandské elektronické trio Noisia a švédsky hudobník Timbuktu.

Organizátori týchto päť nových mien predstavili v novom promo videu. Krátke texty o jednotlivých interpretoch si môžete prečítať nižšie.


Básnik, spisovateľ, provokatér, rocková hviezda. Nick Cave je mužom mnohých talentov, ktorého netreba dlho predstavovať. Všetko, čomu sa venuje, stojí za pozornosť, či už je to nezabudnuteľný duet, trojminútová opera, drsný šansón alebo hudba k filmu. Tvorba tejto hviezdy nezávislej scény je pozorne sledovaná fanúšikmi aj kritikmi. Inak tomu nie je ani pri jeho ostatnom albume, ktorý vydal vo februári, po päťročnej prestávke opäť s kapelou Bad Seeds.

Podmanivá atmosféra dlho očakávanej štúdiovej nahrávky Push The Sky Away učarovala kritikom, fanúšikom aj organizátorom festivalov, vďaka čomu získal Nick Cave právom pozíciu headlinera najväčších tohtoročných festivalov. Keď sú Nick Cave and the Bad Seeds na pódiu, akoby okolitý svet prestal existovať. Tento čarovný moment a skvelý koncert si návštevníci Szigetu vychutnajú osobne.

 
Skupinu Franz Ferdinand slovenským fanúšikom tiež netreba špeciálne predstavovať. Hity tejto škótskej kapely ako Take Me OutWalk Away či Do You Want To pozná takmer každý. Kapela, ktorá sa preslávila energickými a hitovými indie skladbami, zozbierala počas svojej doterajšej kariéry mnoho ocenení a vydala tri albumy. Štvrtý, ktorého vydanie je naplánované na leto 2013, ponesie názov Right Thoughts, Right Words, Right Action. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť nielen na najväčšie hity, ale aj úplne nové skladby, ktoré predstavia aktuálny sound kapely. 

 
Po prvýkrát na Szigete budú koncertovať !!! (vyslovujte čik, čik, čik), kalifornská kapela, ktorou sa začína každá encyklopédia popu. Koncom deväťdesiatych rokov, keď v Sacramente takmer každý počúval dance punk, vznikla kapela, ktorá produkuje hudbu evokujúcu zlatú éru new wave. Ich punkové skladby so správnou dávnou funku roztancujú každého. Na budapeštiansky Island of Freedom prídu odprezentovať aj svoj nový album THR!!!LER priamo na hlavné pódium. 

 
Mega stan A38 bude svedkom vystúpenia holandského elektronického projektu Noisia. Hudbu tohto tria ste mohli najskôr spoznať v na drum&bassových klubovkách, no dnes znie aj z počítačových hier, hollywoodskych blockbusterov a pódií najväčších svetových festivalov. Noisia pravidelne spolupracuje s najznámejšími menami elektronickej scény ako napríklad Skrillex, Pendulum či The Prodigy. Trojnásobní víťazi Beatport Music Awards v kategórii Best Drum'n'Bass Act predvedú na Szigete zmes drum&bassu, breakbeatu, housu, či dubstepu.


Jason Diakité, a.k.a. Timbuktu je jedným z najznámejších švédskych zástupcov hip-hopu a reggae. Preslávil sa unikátnym hymnickým hip-hopom na elektronickom podklade, ktorý počas svojej 15-ročnej kariéry vydával na ôsmich albumoch a priniesli mu sedem švédskych Grammy. V posledných rokoch koncertuje po celom svete s deväťčlennou funkovou kapelou Damn!, s ktorou sa predstaví aj na Sziget festivale.


Sziget festival 2013 každoročne prináša stovky koncertov najväčších svetových hviezd, ale i mladých talentovaných interpretov. Počas tohto ročníka, ktorý sa uskutoční od 5. do 12. augusta, vystúpia napríklad Blur, Mika, Woodkid, Biffy Clyro, Editors, Nneka, Ska-P, Regina Spector, Zaz, Azealia Banks, Parov Stelar Band, Bat For Lashes a mnohí ďalší. Do zoznamu interpretov, ktorý nájdete oficiálnom slovenskom webe www.szigetfestival.sk, čoskoro pribudnú ďalšie svetové mená a hviezdy.

Snahou organizátorov je poskytnúť návštevníkom nielen bohaté a pestré hudobné zážitky a umožniť im vychutnať si nielen pohodu Sziget festivalu nesúceho podtitul "Island of Freedom" (Ostrov slobody), ale aj Budapešti – mesta mnohých tvárí a možností. Aj preto majú festivaloví návštevníci možnosť prostredníctvom Sziget Budapešť CITYPASSu, cestovať po meste prostredníctvom mestskej dopravy zadarmo, alebo objaviť a vychutnať si mesto s výraznými zľavami. Kompletné informácie v slovenčine o zľavách a CityPasse nájdete TU.

Pozrite si oficiálne video o ročníku 2012:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Sziget festivalu 2013.

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand, Nick Cave & Bad Seeds