Lament je ambiciózny projekt Cermaque, na ktorom sa podieľali tri desiatky hudobníkov a producentov. Jubilejná desiata štúdiová platňa pesničkára Jakuba Čermáka prekračuje hranice žánrov i štýlov, a to aj vďaka hosťom ako sú Tomáš Tkáč, Karlsson, Aid Kid, Jan Kratochvíl (Dva) alebo kapela Květy.

Gitaru nahradila originálna elektronika, folkový spev sa rytmizuje do alternatívneho rapu, nad búrkami bitov sa vznášajú dievčenské chóry, súcit strieda zlosť, empatia bojuje proti samote a odcudzeniu. Toto nie je žaloba, ale žalospev, toto je Lament. Od pesničkárstva k rapu a späť. "Často počúvam francúzsky a anglický rap a chýbala mi v češtine doska, ktorá by bola názorová a aktivistická, ale zároveň nie ramenatá, ktorá by bola drzá, ale zároveň sociálne citlivá a empatická, rapová doska s textami, z ktorých jazyka a obraznosti by nemusel poslucháč mať osýpky. Pár rokov trvalo, než som zobral odvahu a čas takú vysnívanú dosku skúsiť natočiť sám. A to napriek skutočnosti, že rapovať vlastne neviem," tvrdí Čermák.


Na štrnástich skladbách Lament spolupracovalo 38 ľudí. Takmer každého tracku sa zhostil iný producent či beatmaker, výraznú stopu na Lament okrem vyššie spomenutých producentov nechali tiež Ondřej Slavík (Zrní) alebo Elshish (Budoár starej dámy). O ženské viachlasy sa zaslúžil brniansky zbor Tulení kůže i rad hosťujúcich speváčok, poslucháči budú tiež počuť priateľov, ktorí autora v minulosti sprevádzali naživo, napríklad Kaiu Macha, francúzskych manželov Reberových alebo Toma Háčka (Listolet). O závan skutočného rapu sa postaral David Vinkler alias Echo.

"Zásadným a zjednocujúcim spolupracovníkom na doske bol Ondrej Ježek, u ktorého som nahrával väčšinu vokálov a ktorý priebežnými vhľadmi, kreatívnou kritikou i náročným finálnym mixom dal tejto inak celkom kolážovitej doske jednotný zvuk a jasnú víziu. Ondra má na doske dokonca aj svoj vlastný beat, asi najdivokejšia a nejbombastickejšia vec s názvom Za hranou," upresňuje Jakub Čermák a pokračuje: "Pokúsili sme sa natočiť čo najživšiu dosku o jednej umierajúcej epoche. Ten album je angažovaný, ale nakoniec zase naskrz osobný, plný otázok. Od nedávna rovnako všetci zápasíme s tými najvnútornejším a najosobnejšími traumami a démonmi - aj keď sa démoni veľmi príbuzní zrovna preháňajú aj svetovou politikou a ekonomikou."

Dosku vydalo vydavateľstvo Indies Scope v piatok 22. mája v troch verziách: 44-minutová mutácia vôbec prvýkrát na LP, 53-minutová na CD a 47-minutová varianta ako download.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.