A4 – priestor súčasnej kultúry v spolupráci s Hradbami Samoty do Bratislavy prinášajú kultovú nemeckú kapelu Bohren & der Club of Gore. Tá si za tri desaťročia svojej existencie získala zástupy poslucháčov po celom svete a milióny streamov vďaka svojmu apokalyptickému crossoveru jazzu a ambientu.

Bohren & der Club of Gore sa zrodili v roku 1992 zo spoločnej lásky k hardcoru, death a doom metalu a ich názov určite naznačuje, že tieto žánre aj sami hrajú. Namiesto toho však kapela využíva tieto vplyvy ako inšpiráciu pri tvorbe "nesvätej ambientnej zmesi pomalých jazzových balád, doomu Black Sabbath a podladených zvukov Autopsy".

Dark jazz, doom jazz a ambient jazz noir sú iba tri z výrazov, ktoré sa pravidelne používajú na žánrové označenie atmosférickej hudby nemeckého tria. Sami hudobníci v popise svojej stránky na sociálnej sieti nadľahčene používajú termín Detective-Jazz.  Vo svojej tvorbe kombinujú lounge jazz s ambientnými baladami a estetikou filmu noir. Vydávajú na značke Ipecac Recordings Mikea Pattona, ktorý s kapelou aj hosťoval.

Medzi inšpirácie trojice vytvárajúce povestný "Bohren vibe" patrili pochmúrne zvukové krajiny Lustmorda, partitúry Angela Badalamentiho, ale aj malátne saxofónové balady Bena Webstera. So strhujúcou pomalosťou hľadajú Bohren & der Club of Gore v hudbe pohlcujúce, krásne a zároveň zlovestné zastavenie. V ich upokojujúcej hudbe je niečo diabolsky dobré – niečo, čo vás zvádza, zasníva a získava si vás.

V každom prípade je hudobný zážitok Bohren & der Club of Gore bezkonkurenčný a jeho plnú intenzitu zažijete najmä pri živom vystúpení. Všetky podrobnosti o bratislavskom koncerte, ktorý sa koná vo štvrtok 25. mája, nájdete na Facebook evente.

A4 – priestor súčasnej kultúry je nezávislé kultúrne centrum zamerané na aktuálnu umeleckú tvorbu v súčasnom profesionálnom divadle a tanci, hudbe, filme, vizuálnej kultúre a umení nových médií. Vzniklo v roku 2004 spojením úsilia viacerých občianskych kultúrnych organizácií ako jedno z prvých kultúrnych centier na Slovensku založených zdola.

Odvtedy je A4 živým, inšpiratívnym a medzinárodne aktívnym uzlom stredoeurópskej kultúrnej scény, priestorom pre tvorivý experiment a miestom nových, neobvyklých zážitkov pre otvoreného diváka. Venuje sa nielen uvádzaniu súčasnej tvorby, ale aktívne podporuje aj vznik nových diel a vzdelávanie v uvedených oblastiach.

Popri programe s jasnou umeleckou víziou sa A4 angažuje aj v širšej verejnej debate o dôležitých spoločenských témach, ako je vytváranie podmienok pre fungovanie nekomerčných kultúrnych aktivít, kultivácia verejného priestoru, urbánny rozvoj a podobne.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér A4 – priestoru súčasnej kultúry Daniel Vadas. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Bohren & Der Club Of Gore