Duhanovu produkciu možno žánrovo zaradiť pod elektroniku a trip-hop s prvkami funku, swingu a soulu, čo tvorí kontrast old-schoolového feelingu a moderného zvuku. V súčasnosti zverejňuje novú skladbu You Better Think, ktorá vychádza ako YouTube release pod nemeckým labelom S1X - Music.

Na svojom konte  má okrem singlov so zahraničnými a domácimi interpretmi albumy United Gravity (2018) a Back to the Future (2014). Duhan teraz prichádza s novým singlom You better think, pričom ho pri jeho tvorbe inšpiroval sampel z jednej starej sklaby.

"Už dlhšiu dobu však nie je sampling nosným prvkom mojich skladieb, sú nimi skôr živé nástroje a jeho elektronické prvky. Klasické prvoplánové samplovanie ma nebaví, radšej dávam priestor vlastnej kompozícii, pri ktorej sampling iba dotvára pocit plného zvuku. Singel You Better Think sa nesie v pozitívnom duchu a letnej atmosfére, pri ktorej aj vznikal," vraví Duhan

Spolupráca s improvizátormi

Duhan si vybral pre spoluprácu na novom singli klaviristu Jaimeho Hincksona z Los Angeles, s ktorým už spolupracoval na svojom predchádzajúcom albume v skladbe Pour me Another. Saxofón nahral producent a saxofonista Grňa, gitaru JymyMartin Polák, basu Marek Taraj, mastering zastrešilo Dobrosláv Studio a artwork k singlu pripravil Peter Mašek. 


"Od určitého momentu spolupracujem iba s hudobníkmi s dobrou schopnosťou improvizovať. Čaro náhody často spočíva práve v tom, že danému interpretovi pri nahrávaní nechám voľnosť a práve tie časti, ktoré nie sú rozumovo vykonštruované, zvyknú byť tie najlepšie. Z nahrávania často nepoužijem až 70 percent materiálu, pretože mojím zámerom je, aby pre poslucháča bola moja tvorba dobre vstrebateľná a neprekombinovaná, nie však prvoplánová."

Pri samplovaní zvykne spájať zdanlivo nespojiteľné a vytvorená melódia pochádza niekedy aj z 5 až 10 rôznych zdrojov. "Zatiaľ som nezachytil, aby na Slovensku niekto pri samplingu vyskladával vlastnú melódiu z viacerých odlišných zdrojov, respektíve samplov. Ak poslucháč moju tvorbu pozná, tak práve v tomto singli by mohol môj rukopis rozpoznať. Od mojej predchádzajúcej tvorby sa totiž extrémne nelíši," vysvetľuje Duhan. 


Live performance je prioritou

Po dvanástich rokoch prevažne štúdiovej práce dospel Duhan podľa vlastných slov do bodu, kedy sa pre neho stáva prioritou hlavne live performance.

"Momentálne finišujeme koncertné prevedenie pozostávajúce iba z mojej doterajšej autorskej tvorby v zostave: elektronika, gitara alebo saxofón a syntetizátor. Aj napriek vyššiemu počtu a rôznorodosti hostí v mojich doterajších skladbách som na produkovanie bol vždy sám už od samého začiatku. Nebol to nikdy zámer,  kedysi som  aj hľadal  spriaznenú dušu nielen na jednu-dve spolupráce, ale teraz mi to práveže takto vyhovuje," vraví producent, ktorý sa snaží svoju tvorbu robiť nadčasovo. 



Autorka: Dáša Petrášová
Foto: Braňo Vartovník