Koniec augusta tradične patrí piešťanskému festivalu Lodenica a inak tomu nebude ani tento rok. Jednou z hlavných hviezd festivalu je legendárny český hudobník Václav Neckář, ktorý toto leto nikde inde na Slovensku nevystúpi.

Václav Neckář tento rok festivalovú sezónu na Slovensku odštartoval a aj ju ukončí. V máji bol jednou z hviezd Bratislavského majálesu a svojich slovenských fanúšikov príde znova potešiť svojimi piesňami na konci leta. Na Lodenici v Piešťanoch patrí spolu so švédskou kapelou Rednex, folk-rockovou legendou Čechomor či speváčkami Věrou Martinovou a Zuzanou Smatanovou nepochybne medzi najväčšie lákadlá.

50 rokov so Supraphonom

Populárny spevák a herec je na scéne už vyše pol storočia, práve tento rok v máji oslávil 50 rokov od prvej spolupráce so svojím "hudobným domovom", vydavateľstvom Supraphon. "Úplne prvú pesničku som pre Supraphon nahrával v štúdiu v Kobylisích, pôvodne to bolo Klicperovo, dnes Salesiánské divadlo. Pán dirigent Vobruba ma vtedy prizval k spolupráci s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. Prvou pesničkou bola pieseň Ze soboty na neděli, no všetci ju poznajú skôr ako I vám jednou bylo sedmnáct. Jej autormi sú Mojmír Smékal a Ivo Fischer."

"Keď som ju nahral, pán dirigent povedal: Počkajte, mám tu ešte jednu. Sadol si ku klavíru a zahral Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě - pieseň slávnych autorov filmového muzikálu Starci na chmelu, Jiřího Bažanta a Vratislava Blažka. Takže hneď na mieste som naspieval aj druhú pieseň. Bolo to 3. mája 1965," spomína legendárny český spevák Václav Neckář na svoje umelecké začiatky a na prelomové okamihy, ktoré mu navždy zmenili život.


Stále aktívny

Václav Neckář odvtedy vydal 25 albumov, stovky singlov a tisíce koncertných vystúpení. Počas 50 rokov so Supraphonom dostal Václav Neckář mnoho zlatých a platinových platní. V roku 2013 prevzal od vydavateľstva Diamantovú platňu za 7 600 700 predaných nosičov. V minulom roku Supraphon vydal jeho nový štúdiový album Mezi svými, ktorý dodnes patrí medzi najpredávanejšie nové tituly českej populárnej hudby.

Tohtoročná jar sa niesla v znamení veľmi úspešnej premiéry muzikálu Mýdlový princ, ktorý prináša najznámejšie piesne z repertoáru Václava Neckářa a spoločne s libretom Radka Baláše tento bohatý repertoár následne predstavuje ďalším generáciám poslucháčov.

Spolu s bratom Jánom aktuálne pripravil nový komorný akustický koncertný program Mezi svými, ktorý vychádza z rovnomenného albumu a ďalších (niekedy novoobjavených) piesní a balád zo spevákovho bohatého repertoáru. Napríklad Suzanne, Lady Jane, Nautilus, Dítě snů, Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Podej mi ruku a projdem Václavák, My to spolu táhnem dál... Slovenskí fanúšikovia si môžu vychutnať koncert českej legendy exkluzívne 28. augusta na festivale Lodenica 2015 v Piešťanoch.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Text: Hudba.sk + Supraphon
Foto: Herbert Slavík/Supraphon

Súvisiaci interpreti: Václav Neckář